/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Mesh – den nya wifi-tekniken ger täckning överallt

Mesh – den nya wifi-tekniken ger täckning överallt

Mesh-nätverk ger täckning överallt (foto: Google). När vi ska lysa upp våra hem sätter vi minst en lampa i varje rum. Då får vi en jämn och god allmänbelysning. När professionella nätverksinstallatörer sätter upp wifi-nät gör de på samma sätt. De installerar flera så kallade accesspunkter runt omkring i byggnaden. Lika lite som vi försöker lysa upp vårt hem med en enda superstark lampa, försöker nätverksinstallatörer täcka hela byggnaden med en enda signalkälla.

Sedan dagen då wifi slog igenom har vi försökt täcka våra hem med enbart en router som signalkälla. Accesspunkter, som används för att sprida nätverkssignal på kontor, har aldrig slagit igenom i hemmiljö. För att använda sådana krävs det nämligen kabeldragning. Konfigurationen har inte heller varit helt enkel. Under 2017 kom äntligen lösningen som gör att alla kan få perfekt wifi-täckning utan att behöva dra nätverkskabel: mesh-nätverk.

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Mesh-noder i mesh-nätverk

Ett mesh-nätverk består av flera så kallade mesh-noder. En av dem kopplas till internet och resten placeras ut runtomkring i hemmet. Tillsammans repeterar de trådlöst signalen till vartenda hörn. Trots att signalen skickas ut på flera platser, upplever våra klienter (t.ex. mobiler, surfplattor och datorer) alltihop som ett enda trådlöst nätverk. Det innebär att vi inte behöver byta mellan olika nätverk när vi promenerar runt i huset. Mesh-noderna samarbetar också för att vi alltid ska få bästa möjliga nätverkssignal.

Illustrerad princip för wifi-distribution i mesh-nätverk

Mesh-nätverk sprider wifi-signalen trådlöst i hela hemmet.

Själva grundtekniken för mesh-nätverk har funnits länge. Anledningen till att det först nu har blivit populärt med mesh-nätverk är att tekniken har anpassats för oss hemanvändare. Installationen, som tidigare gjordes med svårbegripliga servermjukvaror, görs nu med lättanvända appar. Apparna guidar oss igenom placeringen av mesh-noderna och frågar oss om grundläggande inställningar (t.ex. önskat nätverksnamn och lösenord). Sedan konfigurerar mesh-systemet alla de tekniska detaljerna automatiskt.

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Skillnaden mellan mesh-system

Idag finns mesh-system från alla de stora nätverkstillverkarna, till exempel TP-link, Asus och Linksys. Sökjätten Google har också gett sig in i nätverksproduktbranschen och lanserat sitt eget mesh-system (Google Wifi).

Produktbild på Google Wifi

Googles mesh-system Google Wifi består av tre puckliknande mesh-noder (foto: Google).

De flesta mesh-system säljs i flerpack med två eller tre mesh-noder. Exakt hur många noder som krävs för att täcka hemmet beror på följande parametrar:

  • hemmets storlek
  • innerväggarnas placering
  • önskad hastighet.

En god utgångspunkt är att ha en mesh-nod per 60 m² och minst en mesh-nod per våningsplan.

Den största skillnaden mellan de olika mesh-systemen är vilken hastighet de kan leverera. När det står exempelvis AC1300 på en mesh-nod innebär det att den kan leverera hastigheter på upp till 1300 Mb/s totalt. Detta är dock teoretiska siffror och ungefär halva hastigheten försvinner för kommunikation mellan mesh-noder. Den kvarvarande hastigheten är den som mobilerna, surfplattorna och datorerna i mesh-nodens närområde delar på. Precis som vanligt sjunker den verkliga hastigheten i takt med avståndet mellan mesh-nod och klient. Räkna med att en AC1300-mesh-nod kan leverera drygt 100 Mb/s i verklig hastighet på 60 m².

Högre hastighet i mesh-nätverk

Vissa mesh-system har smarta funktioner som höjer den verkliga hastigheten. En sådan funktion är tekniken som kallas ”trådbunden backhaul”. Den innebär att en eller flera av mesh-noderna kan anslutas trådbundet till mesh-noden som är kopplad till internet. Det höjer prestandan i och med att mesh-noderna då kan använda all trådlös kapacitet för kommunikation med klienter.

Illustrerad princip för trådbunden backhaul

Med trådbunden backhaul ansluts en eller flera mesh-noder trådbundet för högre prestanda.

Med trådbunden backhaul ansluts en eller flera mesh-noder trådbundet för högre prestanda.

En annan lösning för att höja den faktiska hastigheten är mesh-noder med dedikerade backhaul-band. De har extra antenner inuti sig som används uteslutande för kommunikationen mellan mesh-noderna.

De flesta mesh-noder har också fysiska nätverksportar. I så fall kan en eller flera trådbundna nätverksprodukter (t.ex. stationära datorer, nätverksskrivare och spelkonsoler) kopplas med kabel till mesh-noden. Det förbättrar också den allmänna trådlösa prestandan.

Illustrerad princip för anslutning av trådbunden dator

Många mesh-noder har nätverksportar för anslutning trådbundna nätverksprodukter.

Välj rätt mesh-system

Det finns inget mesh-system som är perfekt för alla sammanhang. Vissa användare vill dra nytta av trådbunden backhaul. Andra tycker att det är en onödig funktion och vill hellre ha funktioner för till exempel föräldrakontroll eller schemaläggning. Det lönar sig därför att jämföra vilka funktioner de olika systemen har. En sak är dock säker: alla mesh-system ger betydligt bättre wifi-täckning än en enskild router.

Författare: Karl Emil Nikka

 

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »