/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Montera Billy bokhylla – så gör du

Montera Billy bokhylla – så gör du

Funderar du på hur du ska montera din Billy bokhylla från IKEA? Då har du hamnat helt rätt. I denna artikel tänkte vi nämligen berätta hur du går tillväga för att montera en Billy bokhylla steg-för-steg, men också om hur vi på Hemfixarna kan bistå med hjälp.  

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Montera din Billy bokhylla steg-för-steg 

Bokhyllan Billy går att köpa i en mängd olika storlekar. Den vi kommer att utgå ifrån i denna artikel är den med måtten 40 x 80 x 202 cm. Samma princip gäller däremot på andra bokhyllor i samma serie. Nu kör vi!

Nedan följer en komplett steg-för-stegguide om hur du monterar en bokhylla av modell Billy:

1. Se till att du har de rätta verktygen 

För att montera en bokhylla av denna modell krävs det inte många verktyg. Du behöver däremot ha följande till hands:

  • 1 skruvmejsel med platt huvud
  • 1 stjärnskruvmejsel
  • 1 hammare
  • 1 blyertspenna

2. Placera sidoväggarna på golvet

När det väl är dags att påbörja monteringen börjar du med att placera sidoväggarna på golvet, tänk på att perforeringarna/hålen ska vara synliga uppåt. 

Därefter är det dags att fästa skruvarna (märkta med nr. 112996 i bruksanvisningen) i de hål som finns längst ner, i mitten och högst upp på väggarna. Det är fyra håltagningar på rad. Fäst två skruvar i de inre hålen på varje rad. 6 st skruvar per vägg. Totalt 12 st.

3. Fäst topp- och bottenplatta, det mittersta hyllplanet och sockeln i den ena vägg 

Efter att du placerat skruvarna i de två väggarna, är det dags att fästa hyllplanen och sockeln i den ena väggen. De två ”hyllor” som placeras högst upp respektive längst ner, kommer senare fungera som topp och botten. Fram till dess kommer vi däremot benämna dem som hyllplan.

Förse sedan dessa med träpluggar (märkta med nr. 101351 i bruksanvisningen). Notera att träpluggarna endast ska fästas på hyllornas och sockelns ena sida. 2 st pluggar per hylla och sockel. Totalt 8 st.

När pluggarna väl är på plats, är det dags att placera hyllorna på samma rad som skruvarna. Fäst träpluggarna i de yttre hålen. Sockeln ska fästas i de två hål som finns ovanför ett av hyllplanen, det som finns placerat närmast den sida ”som går inåt”.

4. Lås fast hyllplanen med pluggar á 113434

Därefter är det dags att låsa fast/säkra hyllplanen med hjälp av medföljande pluggar (märkta med nr. 113434 i bruksanvisningen). Placera dem i hålen som finns i mitten av hyllornas ytterkant, varpå du använder en skruvmejsel med platt huvud för att skruva åt dem.

5. Fäst den andra väggen på hyllplanen och sockeln

Nästa steg är att förse hyllplanens och sockelns andra sida med träpluggar (märkta med nr. 101351 i bruksanvisningen). Placera dem i hålen som finns längst ut på hyllplanen, 2 st per hylla. Sockeln har endast två håltagningar, fäst pluggarna i dessa. Fäst därefter den andra väggen i träpluggarna.

6. Lås fast väggen med pluggar á 113434 

På samma sätt som du låste fast/säkrade hyllplanen i steg 4, gör du nu detsamma på motsatt sida. Placera pluggarna (märkta med nr. 113434 i bruksanvisningen) i de hål som finns i mitten av topp- och bottenplattornas respektive mittenhyllans ytterkant. Använd sedan den platta skruvmejseln för att skruva åt dem och säkra upp ytterväggen och hyllplanen.

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

7. Märk upp vart hyllorna finns med blyertspennan

Använd därefter en blyertspenna för att göra markeringar på de två sidoväggarna. Markeringarna bör vara placerade vid top- och bottenplattans samt hyllplanets mitt.

8. Fäst den bakre väggen

Nästa steg är att fästa den bakre väggen/skivan i bokhyllan. Skjut helt enkelt in den i de spår som finns i sidoväggarna.

När väggen väl är på plats är det dags att spika fast den med hjälp av medföljande spikar (märkta med nr. 101201 i bruksanvisningen) och en hammare. Använd markeringarna som vägledning och spika fast spikarna i mitten av topp- och bottenplattan respektive hyllplanet.

9. Förse insidan med pluggar á 101532 

Därefter är det dags att placera pluggarna (märkta med nr- 101532 i bruksanvisningen) i de hål som finns på sidoväggarna. Dessa kan placeras på valfri plats i och med att de kommer användas för att hålla upp ytterligare hyllplan.

10. Fäst resterande hyllplan i pluggarna 

Nästa steg är att fästa resterande hyllplan i de pluggar som precis placerades i sidoväggarna. För in dem i pluggarna ovanifrån.

11. Skruva fast bokhyllan i väggen

Sist men inte minst är det dags att skruva fast bokhyllan i väggen. Använd medföljande vinkeljärn och skruv (märkta med nr. 106990 i bruksanvisningen) och en stjärnskruvmejsel. Detta görs såklart för att bokhyllan inte ska kunna välta.

Där har du det – en komplett steg-för-stegguide om hur du monterar en Billy bokhylla!

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Ta hjälp av Hemfixarna

Saknar du den tid eller kunskap som krävs för att montera din nya bokhylla? Då kan du med fördel vända dig till oss på Hemfixarna– en officiell samarbetspartner till IKEA!

När du väljer att ta hjälp av oss kommer en av våra kunniga fixare hem till dig och monterar bokhyllan åt dig. Våra fixare har omfattande kunskaper om möbelmontering och har otaliga uppdrag bakom sig.

Hos oss är du i trygga händer!

Albin Sandberg