/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Montera Bestå TV-bänk – så gör du

Montera Bestå TV-bänk – så gör du

Har du inhandlat en ny TV-bänk ur IKEA:s möbelserie Bestå och undrar hur du går tillväga för att få ihop denna? Då har du hamnat helt rätt! Vi tänkte nämligen berätta hur du gör för att montera en Bestå TV-bänk, samt hur vi på Hemfixarna kan bistå med hjälp.

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

 Montera din Bestå TV-bänk steg-för-steg 

Nedan följer en komplett steg-för-stegguide om hur du monterar en TV-bänk av modell Bestå:

1. Se till att du har rätt verktyg

Först och främst bör du kontrollera att du har alla nödvändiga verktyg nära till hands. De verktyg som behövs är:

  • 1 skruvmejsel med platt huvud
  • 1 stjärnskruvmejsel

2. Lägg topp och botten på golvet

Börja med att placera topp- och bottenskivorna på golvet. Den ena ska vara placerad med skåran uppåt medan den andra ska vara placerad med skåran nedåt. Fäst därefter benen (märkta med nr. 114947/115988 i bruksanvisningen) i de hål som finns på skivan vars skåra ligger nedåt. Totalt 8 st ben.

3. Vänd skivan och placera skruvar á 130618 i varje hål

Nästa steg är vända på den skiva som du fäst bena i, d.v.s. så att skåran på både topp och botten är synliga. Fäst därefter skruvarna (märkta med nr. 130618 i bruksanvisningen) i de hål som finns på skivornas långsidor. 8 st skruvar per skiva. Totalt 16 st.

4. Montera vinkeljärn på sidoväggarna

Därefter är det dags att fästa vinkeljärn (märkta med nr. 144342 i bruksanvisningen) i sidoväggarna. Väggarna bör läggas på golvet med skårorna uppåt. Därefter är det dags att fästa ett vinkeljärn i vardera vägg.

Vinkeljärnen ska placeras i varsitt hörn (på motsatta sidor) och skruvas fast med hjälp av de medföljande skruvarna (märkta med nr. 113287 i bruksanvisningen) i de två yttersta hålen.

5. Fäst sidoväggarna i toppskivan

Nästa steg är att fästa sidoväggarna i toppskivan, d.v.s. den skiva som saknar ben. Placera dem på varsin kortsida med vinkeljärnen placerade nedåt.

Säkra sedan sidoväggarna med hjälp av pluggarna (märkta med nr. 118137/122971/131028/130725/119253 i bruksanvisningen) som placeras i hålet nedanför vinkeljärnet, samt på samma plats på motsatt sida. Skruva åt dem med hjälp av en platt skruvmejsel.

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

6. Montera vinkeljärn på resterande skiljeväggar 

Därefter är det dags att fästa vinkeljärn (märkta med nr. 144342 i bruksanvisningen) i de två resterande skiljeväggarna. Även här ska de placeras i varsitt hörn (på motsatta sidor) och skruvas fast med skruvarna (märkta med nr. 113287 i bruksanvisningen).

7. Fäst skiljeväggarna i toppskivan 

Nästa steg är att fästa skiljeväggarna i den toppskiva som även försetts med sidoväggar. Placera dem på skruvarna som finns i mitten, med vinkeljärnen placerade nedåt och pekandes mot varandra.

Säkra sedan sidoväggarna med hjälp av pluggarna (märkta med nr. 118137/122971/131028/130725/119253 i bruksanvisningen) som placeras i hålet nedanför vinkeljärnet, samt på samma plats på motsatt sida. Skruva åt dem med hjälp av en platt skruvmejsel.

8. Fäst de bakre väggarna

Därefter är det dags att fästa de bakre väggarna/skivorna i TV-bänken. Skjut helt enkelt in dem i de spår/skåror som finns på sidoväggarna.

9. Fäst bottenskivan i resterande konstruktion  

Sist men inte minst är det dags att fästa bottenskivan med benen i resterande konstruktion, vilken består av sido-, skilje- och bakväggar. Säkra sedan bottenskivan med hjälp av pluggarna (märkta med nr. 118137/122971/131028/130725/119253 i bruksanvisningen) från bänkens insida. Använd en platt skruvmejsel för att skruva åt dem.

Där har du det – en komplett steg-för-stegguide om hur du monterar en Bestå TV-bänk!

Ta hjälp av Hemfixarna

Saknar du den tid eller kunskap som krävs för att montera din nya TV-bänk? Då kan du med fördel vända dig till oss på Hemfixarna – en officiell samarbetspartner till IKEA!

När du väljer att ta hjälp av oss kommer en av våra kunniga fixare hem till dig och monterar bänken åt dig. Våra fixare har omfattande kunskaper om möbelmontering och har otaliga uppdrag bakom sig.

Hos oss är du i trygga händer!

Albin Sandberg