/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Wi-Fi funkar inte på datorn – så löser du det

Wi-Fi funkar inte på datorn – så löser du det

De flesta surfar idag på internet. Att den trådlösa internetanslutningen strular kan därför vara mycket irriterande, men ack så vanligt. I denna artikel tänkte vi därför berätta om några vanliga orsaker till att ditt Wi-Fi inte funkar på datorn, samt hur du kan gå tillväga för att lösa detta.

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Innehåll

  • Vanliga problem med Wi-Fi anslutningen
  • Felsök och åtgärda problem med Wi-Fi
  • Ta hjälp av Hemfixarna

Vanliga problem med Wi-Fi anslutningen 

Det finns en rad olika huvudbry som man kan stöta på när det kommer till internet. Ett av de allra vanligaste problemen är att man inte hittar sitt nätverk i nätverkslistan. Andra gånger kan det vara så att man helt enkelt inte kan ansluta datorn till det trådlösa nätverket.

I vissa fall kan det vara så att man lyckas ansluta sig till routern, men trots detta kommer man inte ut på nätet. Om du har råkat ut för någon av dessa problem, rekommenderar vi dig att läsa vidare…

Felsök och åtgärda problem med Wi-Fi 

Om ditt Wi-Fi inte funkar på datorn, är du tvungen att försöka felsöka och åtgärda problemet. Något som du kan göra på följande sätt:

1. Stäng av routern 

Om du inte hittar ditt nätverk i listan, kan du med fördel stänga av routern. Låt den vara avstängd i trettio sekunder och slå sedan på den igen. Kontrollera därefter att alla lampor verkar lysa som de ska (läs manualen för att se vilka lampor som ska lysa).

Lyser inte lamporna kan detta vara ett tecken på att routern inte är korrekt inkopplad eller också att din internetleverantör har tekniska problem. Om allt verkar i sin ordning, men du fortfarande inte kan ansluta till internet, kan du gå vidare till nästa steg.

2. Kontrollera signalstyrkan

Nybyggda hus har oftast tjocka betongväggar som försämrar routerns signalstyrka. Det kan också vara så enkelt att routern är placerad för långt bort från din dator. Kontrollera därför signalstyrkan och flytta de två närmare varandra om styrkan är dålig.

Vill du lära dig mer om hur du kan förbättra signalstyrkan i hemmet? Läs då vår tidigare artikel ”Mesh – den nya wifi-tekniken som ger täckning överallt”.

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

3. Se till att du valt rätt nätverk

Ibland är det lätt hänt att man testar att ansluta sin dator till fel nätverk. Om du fortfarande har problem bör du därför säkerställa att du valt rätt nätverk. Har du inte bytt namn på nätverket så finns det namngivet på din router.

4. Använd datorn inbyggda felsökare

Äger du en PC med Windows finns det en inbyggd felsökare som kan hjälpa dig att hitta och åtgärda problem med den trådlösa nätverksanslutningen.

För att använda Felsökaren navigerar du enkelt till Start följt av Inställningar > Nätverk och internet > Status. Väl där klickar du Felsökaren för nätverk och följer sedan de steg som anges. Notera att det inte finns någon garanti på att anslutningsproblemet kommer att lösa sig när du använder Felsökaren.

5. Testa ansluta med en annan enhet

Har du någon annan enhet, exempelvis en smartphone eller surfplatta, kan du testa att ansluta till nätverket med denna. Då vet du om felet bara gäller din dator eller inte.

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Ta hjälp av Hemfixarna

Om problemet fortfarande kvarstår, alternativt om du saknar den tid eller energi som krävs för att lyckas med detta, kan du med fördel vända dig till oss på Hemfixarna. Vi erbjuder snabb, personlig och proffsig heltäckande service, oavsett var du bor, självklart med möjlighet till RUT!

När du väljer att ta hjälp av oss kommer en av våra kunniga fixare till dig på ett hembesök, undersöker problemet och fixar därefter med de åtgärder som krävs för att lösa uppgiften. Våra fixare har omfattande kunskaper om allt som rör Wi-Fi anslutning.

Hos oss är du i trygga händer!