/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Så organiserar du semesterbilderna

Så organiserar du semesterbilderna

Sommaren har förhoppningsvis bjudit på en mängd härliga ögonblick som du förevigat och vill se tillbaka på när novembermörkret tagit över. Baksidan brukar vara att det är en mängd bilder, utspridda på en mängd enheter och plötsligt har du inte en aning om var du ska börja leta när du vill drömma dig tillbaka. I värsta fall kraschar datorn eller du tappar mobilen på väg till jobbet, den där säkerhetskopieringen du skulle göra har inte blivit gjord ännu och bilderna är därmed förlorade. Så hur organiserar man bäst sina bilder? Vi har samlat ihop bästa tipsen:

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »
  1. Samla dina bilder på ett ställe

Överför bilderna från alla dina enheter till ett ställe för lagring. Du kan spara dem på datorn eller en extern hårddisk men det enklaste och tryggaste sättet är att välja molnlagring. Det finns en mängd molnlagringstjänster som funkar bra för bilder. Så här gäller det egentligen bara att bestämma sig och samla allt på ett ställe.

Har du en iPhone kan du enkelt ställa in så dina bilder automatiskt sparas i tjänsten iCloud, då slipper du bekymra dig om när när du laddade över bilder senast om du skulle bli av med telefonen. Öppna inställningar > [ditt namn] > iCloud > Bilder och aktivera sedan automatisk överföring. Du kan uppgradera ditt lagringsutrymme till 2 TB för 89 kr per månad om det snabbt skulle bli fullt. Logga du in på ditt iCloud konto kan du enkelt strukturera bilderna i mappar och lägga in bilder du fört över från andra enheter. Har du en Androidtelefon fungerar t.ex. Google Foto på samma sätt.

Du kan också samla dina bilder på Dropbox, Microsoft OneDrive eller Google Drive för att nämna några exempel.

  1. Sortera och släng

För att få den där perfekta bilden knäpper man ofta ett gäng mindre lyckosamma bilder. Bläddra igenom dina bilder och ta bort de som inte blev bra, onödigt att slösa lagringsutrymme på bilder där tummen syns. Var lite hård mot dig själv, det är faktiskt bara en bild som blev absolut bäst.

Namnge dina bilder och sortera dem i mappar. Det är lite jobb men du kommer att tacka dig själv när du ska skapa den där fotoboken eller vill dela semesterminnen med familjen.

  1. Scanna dina gamla bilder

Har du en skokartong med gamla bilder på vinden? Scanna in dem så du har allt på ett ställe. Det finns ett gäng scanningappar som är en enkla att använda t.ex. Google PhotoScan eller Photomyne.

Behöver du hjälp?

Känns det krångligt att få ordning på bilderna? Vi på Hemfixarna hjälper dig gärna!

Våra Fixare finns i hela landet och är alltid redo att hjälpa till med din säkerhets- och backuplösning. I vissa fall kan vi även hjälpa till att rädda bilder och andra filer på en trasig enhet.