/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Uppgradera hemmet med smart belysning

Uppgradera hemmet med smart belysning

Höstmörkret är här och med det behovet av funktionell och mysig belysning. Du vet väl att lamporna blivit smartare än någonsin och att du numera kan styra belysningen där hemma med fjärrkontroll, mobilen eller rösten? Du kan också ställa in hur du vill att lamporna ska bete sig, kanske vill du att det ska tändas i köket när du går upp eller att alla fönsterlampor ska tändas när det blir mörkt ute? En annan populär funktion är att du kan växla mellan kallt och varmt ljus – varmt till den romantiska middagen och kallt när du behöver få upp energinivån när du jobbar hemma. Men hur gör du då för att få smart ljus hemma? Hemfixarna reder ut!

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Vilket system ska jag välja?

Det finns många tillverkare som erbjuder smart belysning. Philips var länge störst med sitt Hue-system men de utmanas nu av bl.a. IKEA.

Värt att tänka på innan man väljer system är vilken typ av lampor man vill ha. Räcker det med vanlig E27 sockel eller behöver systemet också ha lampor med E14 och/eller GU10 socklar?

En annan sak att fundera över är om det räcker med att kunna styra systemet via en app? Vissa system har en egen hubb som kopplas till ditt trådlösa nätverk medan andra kopplas direkt till nätverket via din router. System med egen hubb har en hel del tillbehör t.ex. fjärrkontroller och rörelsedetektorer. Det finns också enklare system som bara använder sig av bluetooth.

Kanske vill du att systemet ska vara kompatibelt med en digital assistent som Google Home, Amazon Alexa eller Apple Homekit? Då kan du med ett enkelt röstkommando släcka lamporna i sovrummet eller tända i hallen. Kontrollera då att systemet är kompatibelt med den assistent du tänkt använda.

Ladda ner appen

När du valt system och installerat startpaketet är det dags att ladda ner appen från den tillverkare du valt på din mobil eller surfplatta. I appen kan du gruppera belysningen i olika rum och göra en mängd andra inställningar. Du kan t.ex. schemalägga belysning efter dina dagliga rutiner. Kanske vill du tända i sovrummet när det dags att stiga upp eller dämpa belysningen när det närmar sig läggdags. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser!

Vill du ha hjälp?

Du vet väl att våra Fixare kan hjälpa dig så du välkomnas av en väl upplyst hall när du kommer hem redan imorgon? Sluta treva i mörkret och ta hem en Fixare redan idag – vi finns i hela Sverige!