/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Vårstäda datorn

Vårstäda datorn

Nu är tiden för vårstädning här och det är inte bara hemmet som behöver en grundlig genomgång ibland, även datorn mår bra av en ordentlig städning då och då. Rensa ut och städa upp så blir den både snabbare och håller längre. Här kommer våra fem bästa tips på hur du vårstädar din dator!

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »
  1. Städa bland dina filer

Långsamma datorer har ofta ett problem gemensamt, hårddisken är nästan full och datorn får då väldigt lite minne att jobba med. Börja därför storstädningen med att rensa bland dina filer. Gå igenom mapp för mapp och ta bort det som inte längre är aktuellt.

Bilder och filmer tar ofta mycket plats och kan med fördel flyttas till en extern hårddisk. Det är dessutom säkrare om något skulle hända med datorn.

Glöm inte att tömma papperskorgen när du är klar.

  1. Städa bland programmen

Har du gamla program på datorn som du inte längre använder? Dessa tar plats och kan göra datorn långsammare. Avinstallera program du inte längre använder.

  1. Städa bort ovälkomna virus

Är det något du absolut vill städa bort så är det ovälkomna virus något vi skrivit om tidigare här i Fixarbloggen 

  1. Uppdatera operativsystemet

Ja, vi vet att det är frestande att trycka på den där ”uppdatera senare – knappen” men gör du det för länge riskerar datorn att bli långsam. Dessutom är uppdateringarna viktiga av säkerhetsmässiga skäl.

  1. Ta bort temporära filer

När ett program stänger ner oväntat kan du oftast återskapa mycket av det jobb du gjort. Att det är möjligt beror på att det sparas temporära filer på datorn. Dessa filer tar upp plats på hårddisken och du kan frigöra utrymme genom att göra en diskrensning.

Har du en PC med Windows 10 kan du helt enkelt söka på diskrensning och köra verktyget.

Har du en Mac finns ingen förinstallerad programvara men du kan ladda ner program för diskrensning t.ex. CCleaner.

Behöver du hjälp?

Det här med datorer är inte alltid så lätt. Våra Fixare kan hjälpa dig med allt från en slö dator till att flytta semesterbilderna till en extern hårddisk.