/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Svårt att få till det när du ska hänga upp tavlor?

Svårt att få till det när du ska hänga upp tavlor?

Dags att ta tag i höstens projekt – hänga upp de där tavlorna som stått lutade mot väggen alldeles för länge? 

Tavelupphängning kan vara svårare än man tror, det räcker inte med att man har tavlor att hänga, man behöver också en plan över hur tavlorna ska hängas upp. Det handlar om hur de placeras på väggen i förhållande till varandra, till golv och tak samt eventuella möbler. Kanske vill man färgkoordinera tavlorna med övriga inredningsdetaljer? Beroende på förutsättningarna kan man behöva olika hjälpmedel och verktyg för att kunna hänga upp tavlorna och ibland kan man behöva anlita någon för att hjälpa till med upphängning av tavlor.  

Vill du läsa mer om hur någon av våra fixare kan hjälpa dig med att hänga upp dina tavlor?

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Vi har grävt lite djupare i det här med hur och med hjälp av vad, som man på bästa sätt hänger upp sina tavlor eller skapar en vacker och iögonfallande tavelvägg. 

Vilka verktyg och hjälpmedel behöver jag för att sätta upp tavlor? 

Beroende på vilket material väggen består av behöver man använda sig utav olika sorters verktyg och hjälpmedel för att kunna hänga upp sina tavlor: 

 • Slagborr för tavelupphängning på betongvägg. 
 • Träborr för upphängning av tavlor på trävägg. 
 • Metallborr för metall, gipsvägg och trävägg. 
 • Linjelaser för att mäta ut en rät linje.

 

Vad ska man hänga tavlorna i och vilken upphängningsanordning är bäst?  

Ja, här finns det också många alternativ, beroende på: 

 • Om man vill sätta upp tavlor utan att förstöra tapeten eller göra hål i väggen. 
 • Storlek och tyngd på tavlorna. 
 • Flexibilitet i system. 
 • Hur mycket arbete man vill och kan lägga ner. 

Kanske vill man ha möjligheten att förändra sin tavelvägg ofta, eller så vill man helt enkelt kunna hänga upp tavlor utan att förstöra tapeten eller väggen genom att borra eller spika i den. Då kan självhäftande skruv eller spik vara ett bra alternativ. Beroende på hur tung tavlan man ska hänga är finns olika alternativ, bland annat: 

 • Tavelkrok, tavelkrok för betong eller tavelspik. 
 • Självhäftande tavelkrok eller tavelspik. 
 • Skruv och plugg. Beroende på väggmaterial kan det även här skilja i vilken sorts plugg du behöver. Är det en gipsvägg är exempelvis en expanderplugg (en så kallad skivexpander eller molly-plugg) att rekommendera. 
 • Väggmonterade eller takmonterade lister, så kallade galleriskenor. Även detta är ett alternativ för att undvika att förstöra tapeten eller göra hål i väggen. Det här alternativet gör det enkelt byta ut tavlorna samt ändra höjd och placering. Med den här typen av upphängningssystem hänger tavlan i en ståltråd eller vajer som fästs i vägg- eller taklisten, vilket gör att den enkelt kan höjas, sänkas eller förflyttas i sidled. 

Det brukar vanligtvis rekommenderas att man använder skruv och plugg för tyngre tavlor och självhäftande spik eller tavelkrok för de lättare. Det bästa är att prova sig fram eller rådfråga en expert om vilket alternativ som fungerar bäst, utifrån behov och typ av väggmaterial. 

 

Hur ska man då tänka kring placeringen när man hänger tavlor?  

När det kommer till placering av tavlor, finns det några olika alternativ. Man brukar till exempel prata om gallerivägg eller tavelvägg, gyllene snittet eller att hänga tavlor efter baslinjen, mittlinjen eller i överkant. 

Gallerivägg 

Att hänga upp tavlor som en gallerivägg innebär att man grupperar tavlorna på väggen på olika sätt. Man kan välja att hänga tavlorna både symmetriskt och asymmetriskt.  

För att få en uppfattning om hur galleriväggen kommer att se ut kan man lägga ut tavlorna på golvet och placera dem på olika sätt tills man kommer fram till en konstellation man tycker om för sin tavelvägg. 

Gyllene snittet 

Genom att använda sig utav det gyllene snittet när man ska hänga upp tavlor kan man enkelt skapa en balans mellan tavlornas storlek och deras proportioner till varandra.  

Det gyllene snittet utgår ifrån en linje som är på en höjd som är 5/8 av väggens. Därefter hänger man tavlorna så att de får sticka upp 3/8 av sin höjd på vardera sida om denna linje. 

Vanligt på muséer är att man utgår från en tänkt linje på 1,4 meters höjd och därefter placerar tavlorna så att de går upp 5/8 av sin höjd från denna linje. 

Att sätta upp tavlor efter baslinjen, mittlinjen och i överkant 

Att sätta upp tavlorna enligt det här alternativet handlar helt enkelt om att placera tavlorna bredvid varandra och utgå från nederkanten på varje tavla, alternativt överkanten eller mitten på tavlorna. 

Vi hoppas att dessa tips hjälpa dig när du ska hänga upp tavlor! Och glöm inte att våra fixare kan hjälpa dig med dessa moment om det känns som ett alltför stort projekt att ro i hamn själv. 

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Skruva i betong – så gör du!

Har du sett ut den perfekta platsen för en spegel, tavla eller hylla bara för att inse att väggen du vill fästa prylen i är av betong? Att fästa saker i betong kan kännas svårt och krångligt, vi guidar dig steg för steg så du kan känna dig säker på att varken arvegodset eller spegeln […]

Läs inlägget »

Hänga upp spegel – så gör du

De flesta hem innehåller minst en spegel. Många upplever däremot svårigheter med att montera sina speglar på väggen. Vi tänkte därför redogöra för hur du hänger upp en spegel, samt berätta om hur vi på Hemfixarna kan bistå med hjälp. Innehåll  Så gör du för att hänga upp en spegel Ta hjälp av Hemfixarna Så […]

Läs inlägget »

Skruva upp stringhylla – så gör du

Det var under 40-talet som Nisse och Kajsa Strinning tog fram den välkända stringhyllan, vilken numera är en av svenskarnas mest älskade designklassiker. Många som har införskaffat sig hyllan funderar däremot på hur man monterar den på väggen. Vi tänkte därför redogöra för hur du skruvar upp en stringhylla, samt hur vi på Hemfixarna kan […]

Läs inlägget »