/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Dags att hänga upp nya gardiner? 

Dags att hänga upp nya gardiner? 

Nu kommer snart vintern och med den de längre och mörkare kvällarna och nätterna. Kanske är det tid att ta ner dina mörkläggande gardiner och hänga upp nya?

I vilken ände börjar man då? 

Självklart vill man ju välja färg, mönster och tygmaterialmaterial, men först behöver man ta reda på vilken typ av montering av gardiner det är man gillar. Är det takmonterade gardinskenor eller väggmonterade gardinstänger eller gardinskenor? Hur ska man montera dem och vart ska man placera dem?  Man kan enkelt skaffa sig en bild av vilken slags gardin och typ av upphängning man vill ha genom att göra lite snabb research och samla inspiration på nätet. Kanske vill man att gardinerna ska passa den stil som lägenheten har utifrån byggnadsår, vad som är modernt enligt nuvarande trender eller bara ens alldeles egna stil? 

Innan man tar nästa steg kan det vara en bra ide att se över vilka verktyg man har hemma samt se till att man har någon som kan hjälpa till med allt ifrån montering av gardinstänger eller gardinskenor samt upphängning av gardinerna man valt om det behövs. 

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Hur ska jag hänga upp gardinerna? Gardinskena eller gardinstång? 

Olika typer av gardinupphängning 

Eftersom det finns olika sätt att montera en gardin och fästa en gardinstång eller gardinskena på kommer här några tips på vad som kan vara bra att tänka på innan man sätter i gång: 

  • Vilken typ av gardinstång ska man använda sig av? Det finns både vägghängda gardinstänger- och skenor samt takhängda gardinskenor. 
  • Hur ska gardinen monteras? Det finns gardiner med så kallade multiveckband, vanliga veckband eller kanaler. Gardinen kan monteras direkt i multiveckbandet om det har hällor, med fingerkrokar i veckbandet, direkt på gardinstången i kanalen eller i ringar med krokodilklämma. 
  • Vad har du för takhöjd och fönstermått? Behöver dina gardiner kanske måttbeställas efter dessa eller har du kunskap och möjlighet att sy upp dem själv? Mät noggrant höjd och bredd och ta hänsyn till dem när du bestämmer dig för både gardinernas mått och gardinstång eller gardinskenans mått. Glöm inte heller att ta med gardinstången eller skenans mått i dina beräkningar. 

Ja, det ÄR många saker att hålla i huvudet. För att inte tala om allt du behöver hålla i händerna när du ska montera din gardinstång samt hänga upp gardinerna. 

 

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

 

Montera gardinskenorna eller gardinstängerna – I taket eller på väggen? 

Takmonterade gardinskenor

Har du tänkt på vilket intryck gardiner ger ett rum? Här kommer några tips på hur du kan påverka ett rum genom att montera eller placera gardinerna på olika sätt: 

  • Genom att hänga gardinerna ända från taket ner till golvet, monterade i takskenor kan du förstärka intrycket av takhöjden och få rummet att upplevas som luftigare.

  • Du kan också tänka på att låta skenan löpa en bit ut vid sidan om fönstret på varje sida, om det finns plats. Detta ger ett intryck av att fönstret är större och ljusinsläppet blir dessutom maximalt – ett bra tips om du exempelvis har mörkläggningsgardiner, sammetsgardiner eller gardiner i andra tyngre material med mindre ljusinsläpp.
  • Med flera takskenor, kan du välja att ha lager av gardiner. Kanske några som är tunnare och släpper igenom ljus och några lite kraftigare för att kunna mörklägga vid behov. Den här metoden ger rummet en hotellkänsla. 

Väggmonterade gardinstänger 

När det kommer till att hänga upp gardinerna på en väggmonterad gardinstång behöver man tänka på följande saker: 

  • Hur långt ut på sidan om fönstret ska gardinen hänga? Med fördel kan man mäta så att stången går en bit utanför fönsterfodret på båda sidor om fönstret för att släppa in så mkt ljus som möjligt.
  • Hur långt ut från väggen ska gardinerna hängas? Här är djupet på fönsterbrädan avgörande! Du måste ha klart för dig hur mycket fönsterbrädan sticker ut från väggen då det påverkar vad måttet på dina gardinstångsfästen behöver vara. Detta för att man vill att gardinen hänger framför fönsterbrädan, och inte ligger mot den.

  • Hur högt upp ska gardinstången hänga? Mellan 10 och 15 cm ovanför fönsterfodret är en bra placering för en vägghängd gardinskena.

 

Hoppas att några av tipsen underlättade för dig nu när du är i tagen att hänga upp gardiner. Glöm inte att vi på Hemfixarna finns här för att hjälpa dig om det behövs. 

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Eliminera morgonljuset med rätt rullgardin

Börjar försommarljuset smyga sig in i sovrummet med tidigare morgnar än önskat till följd? Det finns en del att tänka på både när du väljer mått på din rullgardin och när du monterar den. Nedan följer några tips för god nattsömn utan irriterande ljusstrimmor. 1. Välj rätt mått på din gardin Det första du ska […]

Läs inlägget »

Montering av gardinstång – så gör du!

Var bör man placera gardinstången i förhållande till fönstret? Och hur fäster man stången i en betongvägg? Montering av gardinstång kan faktiskt vara lite klurigt – därför vill vi gärna hjälpa till! I den här fixarguiden får du våra smartaste tips för en lyckad gardinuppsättning. Montering av gardinstång – så pryder du rummet Hur man […]

Läs inlägget »