Hösten här och med den även mörkret. Snön har ännu inte börjat falla och skänka sitt ljus och i väntan på den behöver vi fundera över hur vi kan tillföra lite ljus till de mörkare platserna utomhus. De flesta som har en trädgård eller balkong har säkert någon form av belysning på fasaden, men kanske vill man förstärka den permanenta utomhusbelysningen med mer säsongsanpassad dekorationsbelysning.
Vi tänker då främst på hur man kan tillföra ljus och stämning till uterum, balkonger, uteplatser och trädgårdar. Efter en tid av pandemi och allt fler möten och släktträffar utomhus har vi fått upp ögonen för att se över uterummet även vintertid. Kanske vill man placera ljusslingor på balkongen, uteplatsen eller runtom i trädgården för att göra dessa ytor trevligare att både se och umgås på? Andra möjligheter är led-lyktor i planteringarna eller en fin flaggstångsbelysning.
Utomhusbelysning finns i en mängd olika utföranden och med belysning kan man med enkla medel tillföra både ljus, färg och förstärka en önskad stämning. Kanske är det dags att börja skapa lite jul- och adventstämning med julbelysning? För det finns det en hel uppsjö av färger, former och funktioner på dekorationsbelysning för utomhusbruk.
Batteridriven eller solcellsdriven utomhusbelysning?
Ska man välja batteridriven ljusslinga till utomhusbruk eller solcellsdriven belysning? Hur ska den se ut, var och hur ska den placeras och monteras samt vilka olika sorters utomhusbelysning finns det att välja mellan? Frågorna är många och här kommer några grundläggande saker att förhålla sig till.
Att tänka på när du väljer belysning
- Typ av belysning; solcellsbelysning, batteridriven belysning osv
- Placering
- Montering
- Önskad stämning och effekt
- Utseende
Fördelar med solcellsbelysning
Att välja utomhusbelysning som är solcellsdriven är ett smart val både utifrån miljö- och utgiftsaspekten. De är nämligen både energisnåla och säkra. En annan aspekt kan vara att man inte behöver tänka på sladdar, eluttag och teknik kring montering.
Placering av solcellsbelysning
Det krävs att man tänker på var man placerar belysningen och solcellspanelen. Med fördel placeras den i söderläge för att få maximal mängd ljus. En annan sak att tänka på är batterikapaciteten då det bör finnas en kapacitet för 2–3 dagar för att kunna kompensera för en molnig dag eller de mörka timmarna under vinterhalvåret.
Vid montering av övrig utomhusbelysning
Annan utomhusbelysning, så som vägglampor, markbelysning och i vissa fall lampslingor bör monteras medvetet och efter beskrivning för utomhusbruk. I vissa fall behöver man kanske utföra anpassade elinstallationer för utomhusbruk. Det kan därför vara bra att ta hjälp av en auktoriserad elektriker eller hantverkare. Allt detta kan självklart någon av våra fixare hjälpa dig med.
Val av stil och stämning
När det kommer till val av utseendet på belysningen handlar det om tycke, smak och såklart vad man har för målsättning med sin belysning. Vill man skapa julstämning och därmed ha ljusslingor och olika typer av dekorationsbelysningar med just det temat, då finns det mängder av alternativ.
Olika typer av julbelysning
- Blinkande belysning
- Kulörta lyktor och ljusslingor
- Dekorationsbelysning i form av julgranar, renar och tomtar
- Kransar för dörren klädda i ledljus
- Ljusslingor med ljuskällor i form av istappar
Julstämning på balkongen skapar du lätt genom att sätta en gran-slinga i en liten kruk-gran, ett ljusdraperi längs med en vägg, färgglad och blinkande väggbelysning i form av en tomte. Ett annat tips är att linda balkongräcket med både granris och ljusslinga.
Diskret dekorationsbelysning
Vill man utsmycka trädgården, uteplatsen eller balkongen på ett mer diskret sätt kan man förstås välja enklare ljusslingor och punktbelysning. Dessa passar perfekt för att ljus-sätta ett räcke, markera en entrédörr eller dekorera en enskild buske eller ett träd. Och sist men inte minst, har man en tomt med delar av skog och kanske en och annan gran, skapar man ju en finfin julstämning enkelt genom en ljusslinga i någon av dessa.
Hoppas att ni känner er redo att med dessa små tips och tankar kring hur man kan skapa stämning och ljus i det stundande mörkret, gå hösten och snart även julen till mötes.