/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Säkerhetskopiering – så här gör du! 

Säkerhetskopiering – så här gör du! 

”Nää, inte har jag väl något särskilt viktigt på den…” har du säkert hört vissa vänner och bekanta säga om sin dator, surfplatta och även i några fall sin mobil. Men har du någon gång råkat ut för att en enhet kommit bort, blivit stulen eller så illa skadad att dina filer inte går att rädda, så vet du oftast vilken förtvivlan det innebär. 

Inte nog med att dina käraste minnen är borta, i form av bilder, filmer och ljudfiler – du kan helt plötsligt också stå utan adress- och telefonbok till alla dina viktiga kontakter. Alla lösenord och personliga inställningar är också puts väck. 

Men du kan, med hyfsat enkla medel, förhindra att du någonsin hamnar i den här situationen. Genom att regelbundet säkerhetskopiera alla dina enheter så har du alltid en möjlighet att återfå dina förlorade filer. Hemfixarna visar dig hur. 

Säkerhetskopiering via molntjänster 

De flesta mobil-, surfplatte- och datortillverkare erbjuder enklare säkerhetskopieringsmöjligheter via en tillhörande molntjänst. En molntjänst interagerar du oftast med utan att ens vara medveten om det. Om du har en Apple- eller en Android-enhet loggas du automatiskt in på molntjänsten i samband med att du skapar ett användarkonto hos något av företagen – ett Apple-ID eller ett Google-konto. Att skapa ett sådant konto är i princip ett måste för att din enhet ska fungera, och det instrueras du att göra redan vid registreringen av en ny mobil, surfplatta eller dator. 

I ett tidigare inlägg har vi bland annat skrivit om hur du smidigast lagrar och säkerhetskopierar dina bilder med hjälp av molntjänster. Det hittar du här.

Men du kan också använda molntjänsten för säkerhetskopiering av annat innehåll från dina enheter. I många fall så är det här en automatisk inställning.  Aktiverar du till exempel en ny iPad eller en iPhone så brukar funktionen med jämna mellanrum ladda upp och spara en säkerhetskopia på iCloud, Apples molntjänst. Kontrollera att automatisk säkerhetskopiering är påslagen genom att gå in under Inställningar och där klicka på ditt namn högst upp. Välj därefter iCloud och scrolla ner till iCloud-säkerhetskopia. 

Detsamma gäller oftast för Android-enheter och Google Drive, den motsvarande molntjänsten på Google-sidan. Du kan kontrollera om tjänsten är aktiv genom att gå in på appen Inställningar, där välja Google, och sedan Säkerhetskopiera. 

En Android-enhet kan också vara automatiskt ansluten till en annan molnlagringstjänst. Ett exempel på detta är Huawei, där du vid köp av en ny enhet brukar erbjudas gratis lagring och säkerhetskopiering på deras egen molntjänst. Det kan vara en smidig lösning, men du bör som användare alltid hålla koll så att du vet var dina data lagras, om du i framtiden skulle behöva ha tillgång till dem från en annan enhet. 

Särskilt om du har en Windows-dator så brukar du komma i kontakt med många andra molntjänster. Windows har ju sin egen, Microsoft One Drive, men en annan populär moln- och delningstjänst är DropBox. Den stora fördelen med DropBox är att den funkar mycket smidigt på alla plattformar och enheter, samt är oberoende av operativsystem. Har du appen installerad på din Windows-dator brukar den spontant föreslå att du säkerhetskopierar dina filer just via DropBox. 

 Fördelarna med att använda sig av molnlagring när det gäller säkerhetskopiering är att den är väldigt lätt att ställa in, och sedan är processen med regelbundna säkerhetskopieringar oftast helt automatiserad. Om enheten av någon anledning misslyckas med att säkerhetskopiera dina filer till molntjänsten brukar den oftast varna dig och skicka felmeddelanden, så att du lätt kan åtgärda det. 

En molntjänst är också oftast en mycket säker plats att lagra data på. De flesta företag som tillhandahåller molntjänster har i sin tur mycket tillförlitliga system för lagring och säkerhetskopiering av sin data, och risken att du förlorar filer på grund av en krasch, brand eller olycka hos tjänsteleverantören är i princip obefintlig. 

Lagrar du dina säkerhetskopierade filer i en molntjänst brukar de också ständigt uppdatera sig så fort du gör ändringar på en av dina molntjänstanslutna enheter. Det kan röra sig om att du lägger till en ny kontakt, eller skriver in en aktivitet i din kalender. Många av dessa tjänster blir också tillgängliga online, från vilken dator som helst, om du exempelvis loggar in via Google (för att komma åt Google Drive) eller via icloud.com (för att komma åt iCloud). 

Nackdelarna med att använda sig av en molntjänst för säkerhetskopiering är att du som användare sällan har tillgång till så mycket lagringsutrymme att du får plats med att göra en fullständig säkerhetskopia av din enhet. 

 En ”normalstor” mobil brukar i dag lagra ungefär 100 GB och uppåt. Apple och Googles tjänster (iCloud respektive Google Drive) erbjuder endast 5 respektive 15 GB gratis. Betalar du från 12 kronor i månaden får du 50 GB hos Apple och 115 GB hos Google. Visserligen blir de filer du säkerhetskopierar från exempelvis en mobil eller en surfplatta mer komprimerade i molnet, men utrymmet räcker oftast bara för det mest väsentliga, som adressboken och kalendern. Bilder, filmer och andra filer som kan ha högt personligt värde får mest troligt inte plats, om du inte köper till rejält med extra utrymme. 

 Det är också mycket viktigt att du använder säkra och starka lösenord till din molnlagring. Aktivera om möjligt så kallad tvåfaktorsautentisering, där du vid varje inloggning också behöver slå in en extra kod på en annan enhet – och använd aldrig någonsin samma lösenord till din molnlagring som exempelvis till din mejl eller sociala medier. 

Här hittar du lagrings- och kostnadsplan gällande iCloud (Apple) 

Här hittar du lagrings- och kostnadsplan gällande Google Drive 

Tänk också på att vissa molntjänster som du erbjudits gratis i samband med ett mobilköp, exempelvis Huaweis egen molntjänst, går över till en betaltjänst inom några månader efter köpet. Om du väljer att inte fortsätta prenumerera på tjänsten, kontrollera att du inte har säkerhetskopieringen inställd så att den sparar filer där. Risken är att du helt plötsligt inte kommer åt dina filer alls om din enhet ”kraschar”, samt att telefonen slutar säkerhetskopiera när utrymmet begränsas. 

Har du fler frågor kring molnlagring? Tveka inte att kontakta oss på Hemfixarna – vi hjälper dig gärna! 

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Säkerhetskopiering till extern, fysiskhårddisk 

Ett alternativ till molnlagring är att du i stället köper en extern hårddisk som du antingen ansluter direkt till datorn, eller som en nätverksdisk, via en trådlös router, i ditt hem. (Vi återkommer till nätverksdiskar senare i texten.) 

Du kan förstås säkerhetskopiera enskilda filer manuellt till en disk, genom att kopiera dem eller dra över dem från där du lagrat dem på datorn. Men både Windows och MacOS har särskilda säkerhetskopieringsappar som kan sköta processen automatiskt, utan att du behöver sitta och välja ut innehåll som ska kopieras. 

Ett tips, om du avser att göra löpande säkerhetskopior på din dator, är att även säkerhetskopiera din mobil och din surfplatta till datorns hårddisk, som du sedan, i sin tur, kopierar till en extern disk. Då har du säkerhetskopior på alla dina enheter lagrade på ett och samma ställe. Vi återkommer till detta strax. 

För att säkerhetskopiera en Mac pluggar du in den hårddisk du vill använda i datorn, och öppnar sedan inställningen TimeMachine i appen Inställningar. Notera att den disk du använder till säkerhetskopieringen kommer att raderas och formateras om – så du ska alltså inte ha något annat lagrat på den, som du vill ha kvar. 

Du kommer nu, under inställningen för TimeMachine, få göra några olika val kring vad du vill säkerhetskopiera. Välj alltid att kryptera säkerhetskopian och låsa den med ett lösenord, om datorn frågar. Då får du även med eventuellt krypterade filer och lagrade lösenord i säkerhetskopieringen. 

Sedan kommer programmet sköta resten själv. Så länge disken är ansluten till datorn kommer säkerhetskopior att göras med jämna mellanrum. Med TimeMachine kan du därefter få upp en tidslinje där du kan backa till ett visst datum för att exempelvis hitta en förlorad fil. Om datorn skulle gå sönder eller komma bort, (eller att du förnyar den) kan du även använda den externa hårddisken för att göra en exakt klon av din tidigare dator, till en ny hårddisk. 

Ska du säkerhetskopiera en Windows-dator går du in på Inställningar, och därefter Uppdatering och säkerhet. Här väljer du alternativet Säkerhetskopiering samt vilken disk du ska använda för ändamålet. Sedan följer du instruktionerna för att säkerhetskopiera. 

Om du ska installera filerna på en ny dator så ansluter du disken till denna dator, och går sedan in i Inställningar och Uppdatering och Säkerhetskopiering igen. Välj att du ska återställa filer från en disk, välj vilken plats du vill lägga filerna på, och följ sedan instruktionerna. 

Det här fungerar även med filer från äldre versioner av Windows, om du exempelvis vill föra över filer från en riktigt gammal dator. Du kan då dock bli tvungen att välja ett alternativ för Windows 7-filer, men även då följer du bara instruktionerna steg för steg tills kopieringen är slutförd. 

Fördelarna med att säkerhetskopiera till en extern hårddisk är att du oftast får betydligt mer lagringskapacitet till ditt förfogande. Även om du har stor hårddisk på din dator så får den oftast ledigt plats på en extern disk (som brukar ha en storlek mellan 2 till 4 TB). 

Ibland stöder disken också att flera versioner av datorns hårddisk sparas parallellt, så att du med en app eller inställning som TimeMachine grafiskt kan ”resa i tiden” och lättare hitta filer som exempelvis du råkat radera. Om du kan installera om hela datorn med säkerhetskopieringsdisken (som i fallet med TimeMachine) får du till och med tillbaka dina lösenord, bokmärken och personliga enhetsinställningar (exempelvis ett eget färgschema eller egenskaper för en dators styrplatta) när du återskapat den. 

Nackdelarna med säkerhetskopiering till en extern hårddisk är för det första att de flesta hårddiskarna oftast kostar betydligt mer än en molnlagringstjänst, även om de håller i ett antal år. Ur ett säkerhetsmässigt perspektiv är de inte heller på långa vägar så pålitliga som molnlagring, eftersom du knappast säkerhetskopierar en extern hårddisk en extra gång. 

Givetvis är dessa diskar också mer känsliga för stöld, brand och annan yttre påverkan. Om du exempelvis ansluter en extern disk med kabel till en bärbar dator, och den ofta får ”hänga med” när du lyfter och flyttar datorn, så kan slitage uppstå på både kablar och läsmekanism. 

En annan stor nackdel är att vi ofta glömmer bort att säkerhetskopiera en dator om den externa hårddisken inte är ansluten hela tiden, och det går via automatik. Även om en del datorer påminner om att de inte blivit säkerhetskopierade på länge, så tenderar vi som användare att klicka bort dessa meddelanden, eftersom de alltid tycks komma vid olämpliga tillfällen. 

 När sedan datorn väl kraschar, och olyckan är ett faktum, så står vi där med en säkerhetskopia som är flera år på nacken, trots att vi tycker att vi gjort vad vi kan. 

Verkar det här för krångligt? Vi på Hemfixarna hjälper dig gärna! Tveka inte att kontakta oss! 

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Säkerhetskopiering till nätverksdisk 

Vill man undvika att plugga i och dra ur en extern hårddisk så snart man ska säkerhetskopiera sin dator, så är ett bättre alternativ att man kopplar en extern disk direkt till sin router. En nätverksdisk, eller en så kallad NAS-disk,  kan vara ansluten dygnet runt, året om, medan datorn gör regelbundna säkerhetskopieringar till den, utan att du behöver tänka på det. 

Ingen router är ju helt den andra lik, men principen är att du kopplar in en nätverksdisk direkt till en USB-port på routern, och att den sedan trådlöst gör filöverföringar till och från datorn. Vissa routers har till och med en egen integrerad hårddisk, (även om dessa i princip fasats ut med Apples TimeCapsule-lösning, som slutade säljas för några år sedan). 

När din dator väl ”kommunicerar” med disken så ställer du in säkerhetskopieringen på samma sätt som vi beskrev i kapitlet ovan – på en Mac via TimeMachine, och på en Windows-dator via appen Uppdateringar och säkerhetskopiering. 

Om möjligt, placera din nätverksdisk på ett ställe där du utan svårighet kan slita åt dig den och springa ut vid exempelvis en brand – men där den samtidigt inte riskerar att lätt bli stulen. Lyckas du rädda nätverksdisken, och du har säkerhetskopierat dina enheter till den, så kommer du att kunna återställa alla dina data, även om samtliga enheter brinner inne. 

Fördelarna med en NAS- eller nätverksdisk är att när du väl installerat den så kommer den stå och göra sitt jobb dag efter dag utan att du behöver tänka på den – förutom just om datorn kraschar, och du behöver göra en ominstallation. Det är den absolut smidigaste lösningen för att lagra stora filer i hemmet och inte bli beroende av molntjänster. 

Nackdelarna med NAS- eller nätverksdiskar är främst att installationen kan vara lite besvärlig. Ingen router är den andra lik, och det kan vara krångligt att ta sig förbi alla säkerhetsinställningar som en trådlös disk är beroende av för att kommunikationen med datorn ska fungera. En router behöver i de flesta fall också bytas ut efter några år, och då kan det också vara svårt att få diskarna att ”prata” med den nya routern. 

Samtidigt är det också viktigt att man inte heller ”tummar” på säkerheten för mycket, så att kommunikationen mellan disk och dator kan avlyssnas av en tredje part. Säkerhetsinställningar finns ju där av en anledning, och tar man bort dem blir överföringen mycket sårbar. 

Känns det här väldigt besvärligt eller svårbegripligt? Oroa dig inte – det är just såna här saker som vi på Hemfixarna alltid kan hjälpa dig med! Tveka inte att kontakta oss! 

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Säkerhetskopiera iPhone till datorn 

Särskilt om du har hittat en smidig säkerhetskopieringsrutin till din dator så kan det vara en stor fördel om du även får med dig en kopia av mobilen på köpet. 

En iPhone är lätt att säkerhetskopiera till datorn. Har du en Mac öppnar du bara ett nytt fönster i Finder och ansluter din iPhone via kabel. En symbol för din iPhone kommer att synas i fönstrets sidofält. 

Markera symbolen för din iPhone, och dra i fönstrets kanter så att du får en större överblick över innehållet. Nu kommer mest troligt en fråga om du vill lita på datorn att komma upp på din iPhones skärm. Tacka ja på förfrågan, och slå din säkerhetskod på mobilen för att låsa upp den. 

När texten om att göra en säkerhetskopia kommer upp i fönstret på datorn, så klickar du i valet att du vill göra en krypterad säkerhetskopia. Detta är alltid att rekommendera eftersom du då även får med dig exempelvis lösenord och dylikt, om du skulle bli tvungen att installera om telefonen vid något tillfälle. 

Följ sedan instruktionerna för att starta säkerhetskopieringen. Om datorn föreslår att du ska göra en uppdatering av operativsystemet på mobilen i samma veva, tacka absolut ja och acceptera villkoren. Det är alltid mycket lättare att återskapa en iPhone som krånglat om man sett till att göra hela uppdateringsproceduren på datorn. 

Låt din iPhone vara ansluten till datorn i minst några minuter efter att den har startat om sig efter uppdateringen. Ibland ägnar den en stund att exempelvis uppdatera appar strax efter en systemuppdatering, och kan då ”må bra” av att vara ansluten till en strömkälla. 

På en Windows-dator öppnar du i stället appen iTunes och ansluter din iPhone till datorn. Välj på samma sätt att skapa en krypterad säkerhetskopia av mobilen, och följ instruktionerna. 

Blev det för mycket nu? Oroa dig inte om du behöver tips och råd, vänd dig till oss! Vi hjälper dig! 

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Säkerhetskopiera Android-mobil till datorn 

Eftersom Android-mobiler finns från en uppsjö av tillverkare, och i ett stort antal versioner, så finns det också ungefär lika många program och appar för filöverföring mellan en Android-mobil och en dator. 

Vissa är mobiltillverkarens egna, och andra har utvecklats av användare. En del är mer avancerade, en del mindre, och några fungerar bara till en viss typ av mobiler, men inte till andra. 

Någonting som dock fungerar med de flesta Android-mobiler är filöverföring med USB-sladd till din Windows- eller Mac-dator. 

Inför filöverföringen till en Windows-dator från en Android-mobil så låser du först upp mobilen, och ansluter därefter enheten till datorn. Du får nu upp en skylt på mobilens skärm, där det står att enheten laddas via USB. Tryck på meddelandet på skärmen, och välj sedan att USB i stället ska användas för filöverföring. Nu kommer ett fönster att öppnas på datorn dit du får möjlighet att dra över filer, för att säkerhetskopiera dem. 

När du är klar, glöm inte att klicka på ”mata ut”-kommandot vid USB-symbolen i datorns menyrad längst ner. När datorn sedan har gett klartecken kan du koppla ur USB-sladden. 

På en Mac måste du först ladda ner appen Android filöverföring från AppStore för att filöverföringen ska fungera. Appen kommer sedan öppnas automatiskt så fort den känner av att du anslutit mobilen via USB. 

Här gäller sedan samma sak – din mobil kommer att visa ett meddelande där det står att den laddar via USB. Klicka på meddelandet och välj att USB ska användas för filöverföring. Nu blir filöverföringsfönstret synligt. 

När överföringen är färdig kan du koppla ur USB-kabeln. 

Och du – glöm inte att vi på Hemfixarna alltid finns här för att hjälpa dig! Det finns inga ”dumma” teknikfrågor. Tveka inte att kontakta oss! 

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Återställ borttagna filer från papperskorgen

Ibland är det lätt hänt att man tar bort filer som inte används – för att bara bli påmind att man skulle behövt dem vid ett senare tillfälle. Det finns också situationer där man helt enkelt raderat viktiga filer av misstag. Med anledning av detta, tänkte vi i denna artikel visa hur du kan återställa […]

Läs inlägget »

Säkerhetskopiera dator till extern hårddisk

Att säkerhetskopiera vissa data eller också alla filer som finns på din dators hårddisk, är alltid en bra idé. Att tappa sina viktiga filer är troligtvis en datorägares största mardröm. För att detta inte ska ske, tänkte vi i denna artikel berätta hur du kan säkerhetskopiera dina viktiga filer till en extern hårddisk.     […]

Läs inlägget »

Rädda data

Vi har tidigare skrivit om hur du räddar data från trasig hårddisk. Men data kan gå förlorad även när annan utrustning går sönder. I den här artikeln får du därför tips och råd på hur du går till väga för att rädda data från annat än hårddisken. Innehåll Olika data att rädda Ta hjälp av […]

Läs inlägget »