/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Måla om taket

Måla om taket

Ett rum med en ny takfärg kan inte bara ljusa upp rummet, utan den kan också påverka uppfattningen av rummets höjd och storlek. Väljer du en ljusare nyans kan taket verka högre, vilket ger en mer luftig och öppen känsla. Väljer du en mörkare färg kan du skapa en ombonad känsla i rummet. Att måla om taket är ett sätt att förändra känslan i ett rum – utan att behöva göra större förändringar.

Så gör du – Steg för steg

Här följer en praktisk guide med användbara tips för dig som planerar att måla om taket. Vi går igenom alla instruktioner du behöver för att lyckas med ditt projekt.

Hemfixarna finns vid behov av målning av tak!

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

1. Förberedelser och utrustning

När du ska måla om taket är det viktigt att använda täckplast för att skydda möbler, golv och väggar från färgstänk. Använd en målartvätt för att rengöra taket inför målningen. Antingen använder du en stege för att nå upp till taket eller så införskaffar du ett förlängningsskaft – det sistnämnda är betydligt smidigare.

Ibland finns det små sprickor mellan taklisten och taket. Då rekommenderas fogmassa för att fylla igen dessa tomrum. Det är även viktigt att spackla igen eventuella ojämnheter på taklisten eller i taket. När spacklet torkat enligt leverantörens anvisningar kan du borsta bort slipdammet som uppstått med en mikrofiberduk.

Tänk på att sätta upp maskeringstejp för att skydda ytor som inte ska målas och för att skapa skarpa, rena linjer.

När det kommer till färg så finns det specifika takfärger som droppar mindre än vanliga väggfärger. Dessa färger har oftast en lite mattare yta.

Hemfixarna finns vid behov av målning av tak!

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Utrustning du behöver

  • Täckplast
  • Målartvätt
  • Förlängningsskaft
  • Fogmassa
  • Spackel
  • Mikrofiberduk
  • Maskeringstejp
  • Takfärg
  • Pensel/roller

2. Dags för målning

När du börjar måla är det smidigast att börja med en pensel för att måla taklisten. Börja i mitten av listen och jobba dig ut mot kanterna. Om du ska måla om väggarna också så gör det inget om det kommer lite färg på dem. Men om du endast ska måla om taklisten och taket så är det extra viktigt att vara noggrann.

När du målar taket är det roller som gäller. Sikta på cirka tre ”rollerbredder” åt gången. Måla hela längderna – alltså från vägg till vägg. Tänk på att inte byta riktning när du målar, utan bestäm dig för ett håll och håll fast vid det. Se till att använda ordentligt med färg för att undvika ett flammigt resultat. Fyll rollern med så mycket färg det går – utan att det droppar.

När du gjort klart första strykningen är det bara att vänta tills färgen har torkat. Sedan är det dags för en strykning till.

Hemfixarna finns vid behov av målning av tak!

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

3. Efterarbete

När du gjort klart andra strykningen ska du ta bort maskeringstejpen medan färgen fortfarande är fuktig. Om färgen har torkat helt när du drar bort tejpen kan den lossna och följa med tejpen.

Det är bra att rengöra dina målarverktyg direkt, så att du kan återanvända dem längre fram. Om du har använt en vattenburen färg räcker det att rengöra med vatten. För lösningsmedelsburna färger behövs det lacknafta för att bli rent.

Har du fått över färg som du vet med dig att du inte kommer använda? Då kan du lämna in den till närmsta miljöstation/återvinningscentral.

Få besök av en professionell målare

Om du vill att en professionell målare kommer hem till dig på en vardag eller helg kan du boka in ett besök av oss på Hemfixarna. Våra certifierade fixare har lång erfarenhet av arbeten som dessa, och resultatet blir strålande. Du har alltid 100% nöjd-kund-garanti och vi är självklart försäkrade. Du kan lugnt luta dig tillbaka och lägga din tid och energi på annat. Vi erbjuder fast pris i hela Sverige inklusive resa.

Hemfixarna finns vid behov av målning av tak!

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »