/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Tecken på att du bör lämna in din dator för virus

Tecken på att du bör lämna in din dator för virus

Att bli drabbad av virus, trojaner eller annan skadlig kod är troligtvis alla datorägares största mardröm. Ibland kan det däremot vara svårt att veta ifall man råkat ut för ett virus eller inte. I denna artikel tänkte vi därför dela med oss av sju tecken på att du bör lämna in din dator för en virusrensning.

Innehåll

  • Vad innebär datorvirus?
  • Vanliga tecken på att du har virus i datorn
  • Ta hjälp av Hemfixarna
Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Vad innebär datorvirus?

Datorvirus är små skadliga program som sprids mellan datorer. Vad dem har för syfte kan däremot variera från fall till fall. Synonymt för samtliga är däremot att de stör datoranvändningen hos den drabbade på ett eller annat sätt.

Även hur de olika virusen sprids kan vara olika. Majoriteten sprids dock via bifogade filer i e-postmeddelanden samt filer som hämtas från internet. Det finns också de som sprider sig via andra genuina programvaror. Så kallade trojaner.

Vanliga tecken på att du har virus i datorn 

1. Din dator är väldigt långsam – Upplever du att din dator plötsligt blivit långsam? Eller har den sakta men säkert blivit långsammare och långsammare? Oavsett vilket så kan detta vara ett tecken på att din dator infekterats med ett virus.

Du bör dock vara medveten om att problemet antingen kan bero på att du har får många skräpfiler eller också att du har för många ”tunga” program öppna samtidigt.

2. Din hårddisk arbetar nonstop – Om du uppmärksammar att datorns hårddisk arbetar hela tiden (även om du inte använder den), kan detta vara ett tecken på virus. Samma sak om du upptäcker att datorns modemlampa lyser.

Även detta kan dock ha naturliga orsaker. Exempelvis att datorn är i takt med att installera nya uppdateringar.

3. Program öppnas, stängs eller försvinner – Om du använder din dator och upptäcker att program öppnas eller stängs ner av sig själv, kan detta tyda på skadlig kod. Även program som plötsligt försvinner/raderas är vanligt hos en dator som drabbats av virus.

4. Datorn går inte att starta – En dator som plötsligt inte startar kan tyda på att den blivit infekterad av ett virus. Många gånger beror dock ett sådant fel på något helt ofarligt, vilket du kan läsa mer om i vår artikel ”Datorn startar inte när jag trycker på knappen”.

5. Du kan inte logga in på din dator – Ett annat problem som kan uppstå är att du inte kan logga in på din dator utan att mötas av meddelanden som säger att någon, exempelvis polis eller hackare, tagit kontroll över din dator.

6. Det dyker upp konstiga pop-up fönster – När en dator drabbats av virus är det inte ovanligt att det ständigt dyker upp en massa konstiga pop-up fönster när man surfar på internet.

7. Det har skickats suspekta mejl från ditt konto – Upphovsmakaren bakom ett virus vill att det ska spridas till så många som möjligt. För att kunna infektera fler datorer är det därför inte ovanligt att man använder sig av riktiga mejladresser för att sprida viruslänkar.

Om dina anhöriga påpekar att de fått suspekta mejl från dig, kan alltså detta vara ett tecken på att din dator infekterats med ett virus.

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Ta hjälp av Hemfixarna

Misstänker du att din dator har infekterats av skadlig kod? Då kan du med fördel ta hjälp av oss på Hemfixarna. Våra kompetenta fixare har omfattande kunskaper om allt som rör Mac- och PC-datorer, vilket självklart inbegriper virusrensning.

När du väljer att ta hjälp av oss kommer en av våra kunniga fixare hem till dig, undersöker problemet och tar därefter de åtgärder som krävs för att göra din dator fri från virus!