/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Uppgradera datorn – det här ska du tänka på

Uppgradera datorn – det här ska du tänka på

När du och din dator har levt ihop ett tag kommer du snart till den tidpunkt där du måste fråga dig själv: ska jag köpa en ny eller rädda det jag kan? I den här artikeln går vi därför igenom några tankar innan du uppgraderar din gamla trotjänare.

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Innehåll
• Vad innebär en uppgradering?
• Vilka är riskerna?
• Ta hjälp av Hemfixarna

Vad innebär en uppgradering?

En uppgradering innebär egentligen att man byter ut eller kompletterar vissa delar i datorn mot nya med högre prestanda. Målet är att göra sin dator snabbare eller vassare. Antagligen är det någon del som inte längre fungerar så effektivt som den borde. Att byta ut vissa delar är dessutom mycket mer ekonomiskt än att köpa en helt ny dator!

Man kan uppgradera de flesta delarna i en dator, både i stationära och i merparten av alla bärbara. Exempelvis kan du byta ut ditt RAM-minne, processor, moderkort, hårddiskar, batterier och liknande. Det kan vara dags för en uppgradering om du upplever att din dator

• Har börjat krångla
• Fått sämre batteritid
• Hänger sig
• Får svårt att starta
• Är i behov av större minne

Att exempelvis lägga till mer minne eller installera en Solid State Drive (SSD) istället för en hårddisk (HDD) är bland de enklaste, vanligaste och bästa uppgraderingarna du kan göra för att förbättra datorns prestanda. Det enda som behövs är rätt komponenter, små skruvmejslar för att skruva i elektronik, kunskap och lite tålamod. Att uppgradera datorn kan nämligen ta lite tid.

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Vilka är riskerna?

Inte alla datorer kan uppgraderas, och det är heller inte helt enkelt att uppgradera alla delar i en dator. Generellt brukar det vara svårare att uppgradera en bärbar dator än den stationära. Detta beror på att många komponenter i den bärbara datorn är lödda på moderkortet. För att byta delar som är anslutna till moderkortet krävs teknisk skicklighet.

En förutsättning för att själv kunna genomföra en uppgradering är att du har koll på vilka delar i datorn som är vad, och tar reda på exakt vilka nya delar som är kompatibla med din dator. Vad de olika delarna innebär och vilka som passar ihop kan vara väldigt förvirrande om du aldrig tidigare testat skruva i en dator. Alla datorer är dessutom konstruerade på olika sätt, och har du inte kvar handboken kan det kännas svårt.

Innan du börjar skruva i datorn rekommenderar vi att du säkerhetskopierar viktiga filer, exempelvis till en extern hårddisk. Dessutom ska du alltid kolla upp vad som gäller med garantin. Många garantier kräver nämligen att datorn ska lämnas in till en auktoriserad reparatör för att fortsätta gälla. Väljer du trots tvivelaktig kunskap att skruva i datorn kanske inte garantin täcker. Är du osäker på hur du ska gå till väga rekommenderar vi att du tar kontakt med en Hemfixarna!

Ta hjälp av Hemfixarna

När du har tappat lusten på att sitta och sucka över en långsam dator eller ett batteri som inte håller tiden kan du med fördel höra av dig till oss. Vi hjälper dig gärna på plats i hemmet med att hitta de lämpligaste åtgärderna för att få fart på din dator. Oavsett om du behöver hjälp med en rejäl programrensning, en uppgradering av ett par komponenter eller bara diskutera de bästa alternativen.

När du väljer att ta hjälp av oss undersöker en av våra kunniga fixare vad som är problemet och vilka åtgärder som krävs för att få det att fungera felfritt igen. Hos oss är du i trygga händer!