/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Fem tips till en snabbare dator

Fem tips till en snabbare dator

Vi blir nog alla lika trötta när filerna tar lång tid att öppna eller att sidorna bara står och laddar. Absolut tröttast verkar dock våra datorer kunna bli. Men innan du går och köper en ny tycker vi att du ska testa följande fem tips så kanske den vaknar till liv igen!

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Innehåll

 • Rensa onödiga filer och program
 • Rensa din webbläsare
 • Snabbare wifi – snabbare dator
 • Virusskanna
 • Spara på krafterna – lagra externt

Rensa onödiga filer och program

Till att börja med bör du kolla igenom och ta bort onödiga filer. Om hårddisken börjar bli full tenderar även datorn att bli långsammare. Detta kan behöva göras lite nu och då eftersom våra datorer ofta fylls med filer som inte fyller någon funktion.

 1. Leta åt de filer som du vill ta bort. Filer som du har laddat ner hittar du i ”Hämtade filer” via ”Den här datorn”. Där finner du även mappen som innehåller dina bilder.
 2. Gå in i valfri mapp och markera den fil som du vill ta bort.
 3. Tryck Delete på ditt tangentbord. Alternativt dra filen till ”Papperskorgen”.
 4. Töm papperskorgen permanent genom att högerklicka på ”Papperskorgen” och välj sedan ”Töm papperskorgen”. Först då frigörs utrymme på hårddisken.

Filer kan tillsammans med olika program stjäla nödvändiga krafter. Om din dator kör program som inte behövs äter dessa praktiskt taget upp datorns resurser. Se därför till att kontrollera vilka program som körs och avinstallera de som du inte behöver. Beroende på vilken dator du använder kan tillvägagångssättet för hur du avinstallerar ett program skilja sig åt. Nedan har vi listat de vanligaste stegen för hur du avinstallerar ett program.

 1. Klicka på startikonen och välj sedan att gå in på ”Kontrollpanelen”, alternativt ”Om den här datorn”.
 2. Välj ”Visa lagring” för att se hur mycket utrymme som används.
 3. Klicka på önskad enhet för att se vilka program som är installerade på datorn.
 4. Klicka på det program som du vill ta bort och välj ”Avinstallera”.
 5. Klart!

Rensa din webbläsare

När du ändå är igång kan du även passa på att rensa din webbläsare. Om det tar lång tid för dina sidor att laddas kan problemet nämligen bero på att webbläsaren sparar viss information från de webbplatser som du besöker, exempelvis som cookies i cacheminnet.

Genom att följa anvisningarna på webbläsarens supportwebbplats kan du enkelt rensa din webbläsare från bland annat resurskrävande cookies. Det som händer när du rensar i din webbläsare är att gamla inställningar byts ut mot nya. Exempelvis kan du behöva fylla i dina inloggningsuppgifter på nytt, så som användarnamn och lösenord. Hur du går till väga för att rensa din webbläsare beror helt enkelt på vilken variant du använder. Nedan följer en beskrivning för dig som använder Chrome. Instruktionerna för andra webbläsare är liknande dessa.

 1. Klicka på ”Mer” längst uppe till höger (de tre prickarna).
 2. Välj ”Fler verktyg” och ”Rensa webbinformation”.
 3. Välj det tidsintervall du vill rensa bort. Önskar du att rensa allt väljer du ”Genom tiderna”.
 4. Bocka i samtliga rutor och klicka på ”Rensa data”.
 5. Klar!

Snabbare wifi – snabbare dator

Om du inte tycker att du har en snabbare dator efter att du rensat din webbläsare kan sidornas långsamma laddning bero på ett dåligt wifi.

Vi har tidigare gett tips om hur du enkelt snabbar upp ditt wifi. Med några snabba och enkla tips gör vi det möjligt för dig att surfa snabbare. Eventuellt kan du behöva placera din router mer strategiskt för att få bättre täckning på ditt wifi, vi har tipsen för hur du ska tänka. I värsta fall kan du dessutom behöva byta ut hårdvaran, routern, mot en ny eftersom dessa blir långsammare med tiden.

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Virusskanna

En annan orsak till att datorn är långsammare än vanligt kan vara att den har drabbats av skadliga koder, så kallade virus. Om man inte motverkar dessa kan de dessutom bli värre med tiden, det är därför viktigt att du rensar datorn från virus.

Ett virusprogram söker aktivt eller på begäran efter olika sorters virus. Dessutom tar det bort eller reparerar redan skadade filer och är därmed ett bra skydd så länge uppdateringar görs regelbundet. Idag finns det mängder av olika virusprogram och beroende på vilket du använder kan åtgärderna se lite olika ut. Vi rekommenderar att du ställer in ditt virusprogram på automatisk virusskanning åtminstone en gång i månaden. På så sätt kan du snabbare åtgärda eventuella skador och slipper komma ihåg att utföra en virusskanning manuellt. Hör av dig till oss om du är osäker på hur du går till väga eller vilket alternativ på virusskydd som passar dig och dina behov.

Spara på krafterna – lagra externt

Ett sista tips är att lagra alla dina bilder, filmer och annat material på en extern hårddisk. På så sätt sparar du mycket utrymme i din dator och håller den piggare. Dessutom har du kvar alla filer om något oväntat skulle hända med din dator.

Ta hjälp av Hemfixarna

Om din dator trots dessa tips ändå inte vaknar till vill vi gärna ge den en sista chans – hör av dig till oss. Våra fixare har omfattande teknikkunskaper och kanske kan vi komma med ytterligare fler tips.

När du väljer att ta hjälp av oss kommer en av våra kunniga fixare hem till dig, undersöker problemet och tar därefter de åtgärder som krävs för att få din skrivare att fungera igen. Hos oss är du i trygga händer!