/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Konfigurera dator – så gör du

Konfigurera dator – så gör du

Behöver du hjälp att konfigurera din dator? Det kan vara svårt att veta var man ska börja eller vilken del man ska konfigurera. I den här artikeln ger vi däremot svaren du letat efter och vi tar det från början!

Vad betyder konfiguration?

En konfiguration innebär att man gör de inställningar eller andra åtgärder som behövs för att två komponenter eller program ska fungera ihop. När man konfigurerar sin dator är målet att förbättra dess prestanda på något sätt. Det kan exempelvis handla om att göra den snabbare, utöka minnet eller förbättra allmänprestandan.

De olika komponenterna och programmen avgör som bekant datorns prestanda. Att konfigurera sin dator påverkar därmed allt från hög hastighet och minne till långvarig batteritid och säkerhet. Många väljer därför att konfigurera sin dator istället för att köpa en helt ny.

Om du ska köpa en ny dator kan det ibland stå att det ej går att ändra konfigurationen i det valda datorpaketet. Det innebär då att du inte kan byta ut någon komponent eller program mot ett annat i samband med köpet.

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Så gör du för att konfigurera din dator

Det finns såklart flera olika sätt du kan konfigurera din dator på. Nedan ger vi 3 tips på relativt enkla konfigurationer som kommer att förbättra din dators prestanda på olika sätt!

Konfigurera datorns hastighet – Om du vill förbättra datorns hastighet rekommenderar vi att du i första hand byter ut datorns RAM. Ett stort RAM-minne innebär att datorn kan hålla igång fler program samtidigt utan att det påverkar datorns hastighet.

Konfigurera datorns prestanda – Om du använder väldigt grafikkrävande program eller spel så rekommenderar vi ett byte av grafikkort. Då kommer du att uppleva ett bättre flyt samtidigt som allmänprestandan förbättras.

Konfigurera datorns lagringsutrymme – Eller med andra ord, utöka minnet. Att byta hårddisken är en riktig klassiker när det kommer till att konfigurera datorn. Framförallt så kommer du att få mer minne, men det bidrar också till att förbättra datorns allmänprestanda.

Tänk på att alla komponenter eller program inte är kompatibla med varandra. Du behöver exempelvis förhålla dig till vad du har för dator och hur den är uppbyggd, annars kan du riskera att försämra prestandan eller slå ut olika delar helt.

Datorns olika komponenter är dessutom väldigt känsliga för statisk elektricitet och minsta urladdning kan göra permanenta skador. Se därför till så att du arbetar med största försiktighet för att minimera riskerna.

Är du osäker på hur du ska konfigurera din dator är du alltid välkommen att höra av dig till oss på Hemfixarna!

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Ta hjälp av Hemfixarna

Behöver du hjälp att konfigurera din dator? Då kan du med fördel ta hjälp av oss på Hemfixarna. Vi erbjuder snabb, personlig och proffsig datahjälp, oavsett var du bor.

När du väljer att ta hjälp av oss kommer en av våra kunniga fixare hem till dig, undersöker problemet och tar därefter de åtgärder som krävs för att frigöra utrymme på din hårddisk. Våra fixare har omfattande kunskaper om allt som rör Mac- och PC-datorer, och kan allt från virusrensning till dataräddning. Hos oss är du i trygga händer!