/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Tips och råd för att snabba upp datorn

Tips och råd för att snabba upp datorn

Tillhör du en av alla oss som har en riktigt långsam dator? Du känner säkert igen problematiken, det går långsamt att starta datorn. Den är “seg” på att svara överlag och att ladda en internetsida – ja det tar evigheter. I denna artikel kommer vi att dela med oss av en del konkreta tips på hur du snabbar upp din dator.

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Innehåll

  • Några grundläggande råd
  • Städa upp bland dina program
  • Spara ned viktiga dokument på en extern hårddisk
  • Snabba upp datorn genom en återställning

Några grundläggande råd

Det finns vissa grundläggande saker du kan göra för att snabba upp din dator, detta gäller både MAC och PC.

Att städa upp bland dina filer på datorn kan vara bra att göra, då detta är ett problem som ofta gör datorn seg. Mer konkret handlar det om att hårddisken nästan är full, vilket begränsar datorns kapacitet.

Att städa upp bland dina filer på skrivbordet och i mapparna är en god ide. Försök att kategorisera filerna så att det blir lätt att hålla reda på dem. Skapa mappar och nämn dem till passande namn och sortera sedan in filerna och dina foton under mapparna. Andra tips är att säkerhetskopiera din dator till en extern hårddisk eller också spara dina filer i molnet.

Städa upp bland dina program

Något du också kan göra är att städa upp bland dina program på datorn. Kanske behöver du inte ens alla program? Oftast kan det vara som så att man bara har program liggandes på datorn.  Avinstallera i sådana fall de program som bara ligger på datorn och tar upp utrymme.

PC

Om du använder en PC, då till kotrollpanelen och sedan program och välj att avinstallera de program som du inte använder dig av.

MAC

Om du använder en MAC gör du på följande sätt:  Gå till Launchpad (raketikonen). Håll ned muspekaren på en programikon tills den börjar att skaka. Tryck sedan på det lilla krysset för att avinstallera.

Om programmet som du vill avinstallera  inte har ett litet kryss, kan du gå till Finder, sedan program, sedan kolla ifall programmet har en mapp. Öppna sedan mappen och klicka på “uninstall”. Om programmet du vill avinstallera inte har ett litet kryss kan du gå in till:

Om programmet inte har en “uninstaller” kan du helt sonika klicka och dra programikonen från Program-mappen till papperskorgen.

Se sedan till att frigöra utrymme på din hårddisk. Ett annat tips är att stoppa datorprogram från att starta automatiskt då din dator sätts igång.

Tänk sedan på att stänga ned program medans du använder datorn. Försök också ha så sparsamt med flikar uppe som möjligt. Detta för att din datorn ska jobba snabbare.

En annan aspekt av att snabba upp din dator det är att ta bort virus från din dator. Mer information om hur du gör detta hittar du i vår tidigare artikel ”Så genomför du en virusrensning”.

Spara ned viktiga dokument på en extern hårddisk

Vill du inte bli av med program, dokument eller andra filer, är det, som nämnts inledningsvis, bra att spara ned dessa till en extern hårddisk. Alternativt att lagra alla dessa i molnet. Detta är också viktigt om du planerar att genomföra vårt sista tips – att installera om datorn.

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Snabba upp datorn genom en återställning

För återställa din dator (PC), kan du göra på följande sätt:

  1. Svep från skärmens högerkant. Tryck på inställningar och tryck sedan på ändra datorinställningar.
  2. Tryck eller klicka på uppdatera/återställa och sedan på återställning.
  3. Tryck eller klicka på Kom igång under ta bort allt och installera om Windows, följ sedan anvisningarna på skärmen.

Att snabba upp din dator ned följande tips kan vara bra att göra emellanåt. Datorn blir lätt “seg” om man har för mycket saker på den. Oftast är det även mycket program och filer som man knappt använder eller tänker på som man faktiskt kan avinstallera.

Ta hjälp av Hemfixarna

Saknar du den tid eller kunskap som krävs för att försöka snabba upp datorn på egen hand? Då kan du med fördel vända dig till oss på Hemfixarna.

När du väljer att ta hjälp av oss kommer en av våra kunniga fixare till dig på ett hembesök, undersöker möjliga orsaker till varför din dator är så långsam och tar därefter adekvata åtgärder. Du kan dessutom göra RUT-avdrag för datorhjälpen, bra va?

Våra fixare har omfattande kunskaper om datorer och programvaror – hos oss är du i trygga händer!