/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / RUT-avdrag för datorhjälp – vad gäller?

RUT-avdrag för datorhjälp – vad gäller?

Att du som privatperson kan vända dig till oss på Hemfixarna för att få professionell datorhjälp är ingen nyhet. Men vad gäller vid RUT-avdrag för datorhjälp? Det reder vi ut i den här artikeln, och så listar vi vilka områden du kan få hjälp med!

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Vad innebär RUT-avdraget?

Ett RUT-avdrag innebär att du som privatperson kan göra skattereduktion om du anlitar någon att utföra vissa typer av hushållsarbeten i din bostad, fritidshus eller förälders bostad. Avdraget berättigar dig att göra avdrag med 50 procent av arbetskostnaden, men för max 50 000 kronor per år.

RUT är en förkortning av Rengöring, Underhåll och Tvätt och ämnar beskriva de hushållssysslor som hör till en bostad.

Den som utför sysslorna gör ett avdrag på arbetskostnaden på din faktura och begär sedan utbetalning från skatteverket. Du behöver därmed inte ligga ute med några pengar, men alla villkoren för att få använda RUT-avdraget måste vara uppnådda.

Alla villkoren kan du läsa på Skatteverkets hemsida genom att klicka här. 

Kan man få RUT-avdrag för datorhjälp?

Eftersom RUT-avdraget även innefattar vissa IT tjänster har du därmed möjlighet att använda ditt RUT-avdrag för datorhjälp i hemmet.

Avdraget omfattar däremot inte all typ av datorhjälp. Enligt lagtexten gäller det för installation, reparation och underhåll av data- och informationsteknisk utrustning, dataprogram och dataförbindelser, samt handledning och rådgivning i samband med sådant arbete som ska omfattas av RUT-avdraget.

För att förtydliga vad detta innebär listar vi nedan de områden där du kan använda RUT-avdrag för datorhjälp vid installation, reparation och underhåll av:

  • Persondator
  • Läsplatta
  • TV-apparat
  • Smarta telefoner
  • Spelkonsoller och liknande
  • Skrivare, skannrar, avläsare och högtalare
  • Mediaspelare, digitalboxar, Blurayspelare och Apple-TV
  • Paraboler och TV-antenner som kan ta emot datatrafik
  • Modem, router, fiber samt övrig nätverks- och Wifi-utrustning.

Läs mer om RUT-avdrag för IT-tjänster i hemmet.

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Våra datahjälpstjänster

Om du är i behov av datahjälp kan du med fördel vända dig till oss på Hemfixarna. Våra fixare har breda och omfattande kunskaper om både Mac och PC-miljöer och kan exempelvis hjälpa till med:

Avslutningsvis

Där har du det – svaret på den inledande frågan om vad som gäller vid RUT-avdrag för datorhjälp är alltså att du kan använda den i väldigt många områden.

Ta hjälp av Hemfixarna

Behöver du hjälp med något i hemmet? Då kan du med fördel ta hjälp av oss på Hemfixarna. Vi erbjuder snabb, personlig och proffsig heltäckande service, oavsett var du bor, självklart med möjlighet till RUT!

När du väljer att ta hjälp av oss kommer en av våra kunniga fixare till dig på ett hembesök, undersöker problemet och fixar därefter med de åtgärder som krävs för att lösa uppgiften. Våra fixare har omfattande kunskaper om allt som rör möbelmontering, tekniksupport och enklare hantverkshjälp.

Hos oss är du i trygga händer!