/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Montera Bestå TV-bänk på vägg – så gör du

Montera Bestå TV-bänk på vägg – så gör du

Vi har tidigare berättat hur du gör för att montera en Bestå TV-bänk. Vad som är så smart med denna bänk är att den kan vara fristående på ben eller också monteras på väggen. I denna artikel tänkte vi därför redogöra för hur du lyckas med det sistnämnda. 

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Montera din Bestå TV-bänk på väggen steg-för-steg

Nedan följer en komplett steg-för-stegguide om hur du går tillväga för att montera en Bestå TV-bänk på väggen:

1. Se till att du har rätt verktyg

Innan du kan sätta igång och montera din TV-bänk på väggen, måste du säkerställa att du har rätt verktyg för uppdraget. Det som behövs är:

  • Skruvar (och eventuellt pluggar, beroende på vilket material väggen är gjord av)
  • Skruvdragare
  • Skruvmejsel med platt huvud

2. Demontera eventuella ben

Om du har hunnit montera några ben på din bänk sedan tidigare, bör dessa avlägsnas. När bänken väl hänger på väggen är det nämligen inte särskilt snyggt om benen fortfarande är kvar.

3. Mät ut vart skruvarna ska sitta

När bänken väl är hopmonterad (utan ben) är det dags att mäta ut vart skruvarna ska sitta. För att göra detta på bästa sätt, rekommenderar vi att du lyfter upp bänken till önskad höjd och läge på väggen.

Här behövs det såklart hjälp. Det är ingenting som man klarar av på egen hand. Allra helst bör ni vara tre personer – två stycken som kan hålla upp bänken och en som kan markera ut vart skruvarna ska sitta.

Gör sedan fyra markeringar vid de vinkeljärn som finns på bänken bakre vägg (ett vid varje vinkeljärn). Markeringarna bör ha ett mellanrum om 600 mm / 60 cm.

4. Fäst skruvarna i väggen

Därefter är det dags att fästa skruvarna i väggen. Skruvarna bör ha ett stort och platt huvud. De ska inte vara konformade i toppen. Fäst sedan fyra skruvar på de markeringar som du tidigare gjort. En skruv på varje markering. Det är viktigt att skruvarna inte fästes ända in, utan sticker ut några centimeter från väggen.

Beroende på vilket material som väggen är gjord av, kan det behövas olika typer av skruvar. Har du en gips- eller betongvägg bör du dessutom vara noga med att använda pluggar.

5. Häng på TV-bänken på skruvarna 

Nästa steg är att hänga på TV-bänken på skruvarna. De ska hängas i vinkeljärnen. Väl inne i vinkeljärnen ska också en platta (märkt med nr. 103693 i bruksanvisningen) fästas på varje skruv. Se till att skruven skjuts upp i plattans minsta del och dra sedan åt den med hjälp av en skruvmejsel.

För att följa vinkeljärnet och skruvarna, kan du fästa de medföljande täckbitarna ovanpå dem. Täckbitarna är märkta med något av följande nr. i bruksanvisningen:

  • 144343
  • 144344
  • 144345
  • 144346
  • 144347

Där har du det – en komplett steg-för-stegguide om hur du monterar en Bestå TV-bänk på väggen.

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Ta hjälp av Hemfixarna

Saknar du den tid eller kunskap som krävs för att montera din TV-bänk på väggen? Då kan du med fördel vända dig till oss på Hemfixarna – en officiell samarbetspartner till IKEA!

När du väljer att ta hjälp av oss kommer en av våra kunniga fixare hem till dig och monterar bänken på väggen åt dig. Våra fixare har omfattande kunskaper om möbelmontering och har otaliga uppdrag bakom sig.

Hos oss är du i trygga händer!

Albin Sandberg