/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Installera mobilt bredband – så gör du

Installera mobilt bredband – så gör du

Vi har i en tidigare artikel berättat hur du gör för att installera en vanlig trådlös router. Nu tänkte vi fortsätta på den inslagna vägen och berätta hur du kommer igång med ditt mobila bredband!

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Innehåll

  • Vad är mobilt bredband?
  • Så installerar du ett mobilt bredband (USB-modem)
  • Så installerar du ett mobilt bredband (stationär router)
  • Ta hjälp av Hemfixarna

 

Vad är mobilt bredband?

Först och främst hade vi tänkt börja med att reda ut för vad mobilt bredband faktiskt är. I korta drag är det väldigt likt mobiltelefoni, med enda skillnaden att det inte ingår samtal och sms.

Med andra ord tecknar du ett abonnemang eller köper ett kontantkort hos en operatör som tillhandhåller mobilt bredband. Du får då ett sim-kort, vilken kopplas in i en särskild router eller modem.

Denna router kopplas vanligtvis till din dator eller surfplatta, och du kan sedan surfa på internet via ditt abonnemang eller kontantkort. Det bör dock tilläggas att det finns två olika typer av mobila bredbandsroutrar/-modem:

  • Batteridrivna routers, även kallade USB-modem vilka enkelt kopplas till datorns USB-ingång.
  • Stationära routers, vilka ansluts till ett eluttag och sedan ansluts trådlöst likt traditionellt Wi-Fi.

Så installerar du ett mobilt bredband (USB-modem)

Nu när du har bättre koll på vad et mobilt bredband är, tänkte vi berätta mer om hur du kommer igång med ditt USB-modem:

1. Stoppa in ditt sim-kort

Det första steget är att öppna upp din batteridrivna router/USB-modem, och stoppa in sim-kortet.

2. Koppla in modemet i datorn 

När sim-kortet väl är på plats, kan du stoppa in modemet i datorns USB-ingång.

3. Installera modemet 

Efter att du stoppat in USB-modemet i datorn bör du se en liten ikon som dyker upp på datorns skrivbord. Klicka på denna för att påbörja installationen och följ därefter eventuella steg.

4. Ange din pin-kod 

Sist men inte minst anger du din pin-kod, vilken brukar finnas angiven på USB-modemet eller på pappret som följde med tillsammans med sim-kortet. Nu bör du kunna surfa på internet!

Notera dock att installationsprocessen kan skilja sig åt beroende på vilken typ av operatör, modem, dator och operativsystem som du har.

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Så installerar du ett mobilt bredband (stationär router)

Har du å andra sidan en stationär router, installeras den på följande sätt:

1. Stoppa in ditt sim-kort

Det första steget är att öppna upp din router och stoppa in sim-kortet.

2. Koppla in routern till ett eluttag och starta

Därefter ansluter du routern till ett eluttag och startar upp den genom att klicka på strömknappen. På vissa modeller är du tvungen att hålla in strömknappen i ett antal sekunder.

3. Anslut till nätverket via Wi-Fi

När routern väl är igång kan du ansluta till nätverket via Wi-Fi. Nätverksnamnet och lösenordet finns oftast angivet på routern. Skriv in dessa korrekt och du bör nu kunna surfa på din dator eller surfplatta!

Även här kan installationsprocessen skilja sig åt beroende på vilken typ av operatör, router, dator och operativsystem som du har.

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Ta hjälp av Hemfixarna

Vi hoppas att du nu har bättre koll på hur du kommer igång och installerar ett mobilt bredband, oavsett om du har ett USB-modem eller en stationär router. Har du stött på patrull, alternativt saknar den tid eller kunskap som krävs för att genomföra installationen, kan du med fördel vända dig till oss på Hemfixarna!

Vi erbjuder snabb, personlig och proffsig heltäckande service, oavsett var du bor, självklart med möjlighet till RUT. När du väljer att ta hjälp av oss kommer en av våra kunniga fixare till dig på ett hembesök, undersöker problemet och fixar därefter med de åtgärder som krävs för att lösa uppgiften.

Hos oss är du i trygga händer!

Albin Sandberg