/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Installera trådlös router – så gör du

Installera trådlös router – så gör du

Har du införskaffat en router och är i färd med att installera denna? I så fall har du hamnat helt rätt. Vi tänkte nämligen berätta hur du går tillväga för att installera en trådlös router, samt hur vi på Hemfixarna kan bistå med hjälp om du stöter på problem.

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Installera en trådlös router – steg-för-steg 

Att koppla in och installera en router behöver inte vara särskilt svårt, så länge du vet vad du ska göra. Följer du nedanstående steg så blir installationen förhoppnings smidig:

Steg 1 – Ta reda på vilken typ av router du har

Det finns två olika typer av routrar, och som du säkerligen förstår skiljer sig installationsprocessen på dessa åt.

Den första typen är en vanlig trådlös router, vilken kopplas in till internet med en vanlig nätverkskabel. Detta är också den vanligaste förekommande routern och den som vi kommer att fokusera på i denna artikel.

Det andra alternativet är en så kallad trådlös router med USB-igång. En sådan kopplas in direkt i datorns USB-ingång. Som tidigare nämnts kommer vi i denna artikel fokusera på det förstnämnda alternativet – en vanlig trådlös router.

Steg 2 – Säkerställ att du har allt som behövs

När du väl har kontrollerat att du har en vanlig router, bör du också säkerställa att du har allt som behövs för att genomföra installationen:

  • En router
  • En strömkabel till routern
  • En nätverkskabel

Följer det inte med någon nätverkskabel till din router, och du inte har någon gammal kabel liggandes hemma, är du tvungen att införskaffa en ny. Vilket kan göras på de allra flesta elektronikkedjorna.

Steg 3 – Koppla in routern 

När du väl har allt som behövs är det dags för det roliga – att koppla in routern. För att lyckas med detta bör du placera routern i samma rum som du har ditt nätverksuttag eller modem.

Koppla in strömkabeln i ett uttag och i din router. Gör sedan detsamma med nätverkskabeln, vilken kopplas in i nätverksuttaget eller modemet samt i routern.

Du bör nu se att ikonerna på routern börjar lysa och blinka. Det betyder att den håller på att starta upp. De allra flesta routrar indikerar att dem är färdigstartade när dem ger ifrån sig ett klart och grönt ljus. Notera dock att detta kan variera från router till router.

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Steg 4 – Anslut datorn till internet

Dagens routrar är mycket behändiga. De flesta är nämligen förinstallerade och fungerar så fort du har kopplat in dem. Det enda du behöver göra är att ansluta datorn till internet!

Vad nätverket heter och vilket lösenord som du ska använda för att komma åt internet, framgår oftast på routern. Det brukar finnas en lapp på routerns bak- eller undersida, där det står Wi-Fi Name (SSID) 2.4 GHz samt Password, vilket är nätverksnamnet respektive lösenordet.

Om du är osäker på hur du lyckas med detta, kan du med fördel läsa vår tidigare artikel ”Anslut dator till trådlöst nätverk”.

Har du stött på problem? Kolla istället in våra tidigare artiklar:

Eller vänd dig till oss på Hemfixarna!

Ta hjälp av Hemfixarna

Om du saknar den tid eller energi som krävs för att installera din trådlösa router på egen hand, alternativt om du har stött på problem, kan du med fördel vända dig till oss på Hemfixarna. Vi erbjuder snabb, personlig och proffsig heltäckande service, oavsett var du bor, självklart med möjlighet till RUT!

När du väljer att ta hjälp av oss kommer en av våra kunniga fixare till dig på ett hembesök, undersöker problemet och fixar därefter med de åtgärder som krävs för att lösa uppgiften. Våra fixare har omfattande kunskaper om allt som rör Wi-Fi anslutning.

Hos oss är du i trygga händer!

Albin Sandberg