/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Vad gör jag om min Chromecast har WiFi-problem? 

Vad gör jag om min Chromecast har WiFi-problem? 

Att koppla en Chromecast till sin TV är oftast en mycket smidig och snabb lösning för att kunna streama film, dela skärminnehåll och visa bilder från din Android-mobil, Iphone eller surfplatta. Men vad gör du om din Chromecast plötsligt börjar hacka och du verkar ha fått problem med WiFi-anslutningen? 

Börja med att testa följande: 

  • Starta om hela utrustningen. 
  • “Glöm bort” och återaktivera wifi-anslutningen. 
  • Se över din internetanslutning. 
  • Ta reda på om problemet kan ligga hos streamingtjänsten. 

 Hur du går tillväga för att utföra dessa steg kan du läsa mer om här i inlägget.

 

Starta om hela utrustningen 

Få saker är så irriterande som när en film plötsligt pausas, och en snurrande symbol blir synlig i dess mitt. Ibland hjälper det att bara vänta i ett par sekunder, så hinner nedladdningen ikapp. Men då och då upprepar sig problemet gång på gång, så det tillsist känns närmast omöjligt att titta på filmen. 

Det första du bör prova om en sådan här situation uppstår – eller om Chromecasten plötsligt inte hittar WiFi-nätverket – är att starta om alla inblandade enheter. Dra ur strömsladden till Chromecasten, stäng av TV:n, stäng ner routern och stäng av mobilen eller surfplattan. (Glöm inte att du kanske måste slå in din PIN-kod till SIM-kortet när du startar om mobilen. Se till att du kommer ihåg den, eller har den tillgänglig, innan du stänger av!) 

Efter några minuter sätter du igång routern igen. Låt den starta upp så att den är helt ”färdig” och har kontakt med internet. Därefter pluggar du in strömkabeln i Chromecasten, och sätter på TV:n. Medan de kommer igång startar du också upp mobilen. 

När allting är påslaget, och Chromecastens diod lyser med vitt ljus, öppnar du Google Home-appen på din mobil. Kontrollera om din enhet syns i appen, och om den är uppkopplad på samma WiFi-nätverk som mobilen. 

Behöver du mer hjälp? Kontakta oss på Hemfixarna så ordnar vi det! 

 

”Glömma bort” och återaktivera en WiFi-anslutning 

En Chromecast kan bara ”komma ihåg” ett WiFi-nätverk i taget, så för att ansluta den till ett annat nätverk så måste du först be den ”glömma bort” det gamla. Denna lösning kan också fungera om din Chromecast fortfarande inte vill koppla upp sig på ditt befintliga nätverk, trots att du följt alla stegen ovan. 

Öppna då först Google Home-appen på din mobil. Klicka på din enhet i listan, och därefter på Inställningar (kugghjuls-symbolen) uppe till höger. Där går du till Glöm, och sedan till Glöm nätverket. När du har bekräftat ditt val kommer du tas tillbaka till startskärmen för att ställa in din Chromecast. Följ instruktionerna där för att ställa in ett nytt WiFi-nätverk – eller ställ in ditt gamla på nytt. 

Om inget av detta funkar kan du alltid återställa din Chromecast till fabriksinställningarna. Observera dock att du då kommer att förlora alla inställningar på enheten, och blir tvungen att ställa in den som en ny Chromecast. Detta går inte att ångra. 

För att återställa Chromecast går du in i Google Home-appen, klickar på din enhet, öppnar Inställningar (kugghjuls-symbolen) och klickar därefter på de tre punkterna (Mer) uppe till höger. Där väljer du Återinställ standardinställningarna och sedan Återinställ standardinställningarna igen. 

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »
 

Långsam internetanslutning eller problem hos streamingtjänsten? 

Har du fortfarande, trots att du försökt med allt vi föreslagit här ovan, problem med att strömma filmer? 

Kontrollera din internetanslutning igen, och fastställ att den fungerar som den ska. Kanske håller någon av dina andra enheter på att ladda hem en automatisk uppdatering? Eller har du väldigt många enheter (datorer, surfplattor, smarta prylar och dylikt) anslutna till WiFi-nätverket, så att din routers kapacitet blir pressad? Prova att koppla ner eller stänga av så många enheter du kan, och se om det gör någon skillnad. 

Om du vill testa den faktiska hastigheten på din internetuppkoppling så finns det en uppsjö av mättjänster tillgängliga gratis och online. Kontrollera så att du faktiskt får så mycket internetbandbredd som din leverantör utlovat.

 

Om streamingtjänster som exempelvis HBO och Netflix hackar 

Får du problem med SVT Play på Chromecast, så kan du i stället ändra vissa inställningar i själva SVT Play-appen. Där klickar du på Inställningar (kugghjuls-symbolen på startsidan) och slår på Förenklad videouppspelning. Detta anpassar kvaliteten på det strömmade materialet, så att det även fungerar med en svag uppkoppling. Det kan också fungera om du får problem med Netflix på Chromecast. Gå in i appinställningarna på Netflix-appen (som du hittar genom att klicka på din profilbild uppe i högra hörnet, när du öppnat appen och loggat in på din profil). Prova välj “standard” från listan, i stället för “högre” och se om detta gör någon skillnad. 

YouTube-problem i Cromecast kan också lösas genom att dra ner på videokvaliteten. Klicka på de tre punkterna högst upp i högra hörnet på en video när den spelas, och välj en lägre upplösning. 

Faktum är att de flesta streamingappar har dessa inställningar, som ofta hittas under en kugghjuls-symbol eller tre punkter högst upp. Det är en bra lösning om ingenting annat verkar fungera för tillfället.

 

Chromecast-problem med vissa routrar 

Det har efterhand kommit fram att Chromecast-enheter kan ha problem med vissa typer av routrar. Tyvärr inkluderar det här en del av de routrar som följer med när man exempelvis flyttar in i ett lägenhetshus där internet ingår i kabel-TV-jacket. Med dessa abonnemang har du dock oftast möjligheten att köpa och använda en egen router. En sådan kan fås för en relativt billig penning, och har oftast också andra egenskaper som är bättre än hos den som följde med. 

Kontakta oss på Hemfixarna så hjälper vi dig att komma igång med en ny router! 

 

Router-signalen når inte fram 

De flesta moderna routrar anpassar sin radiosignal så att den trådlösa överföringen blir optimal mellan enhet och router och att störningar från andra trådlösa enheter och nätverk minimeras. Men i vissa hus fungerar WiFi-nätverken sämre. Tjocka väggar, andra routrar och nätverk som stör, eller att WiFi-utrustningen har börjat bli utsliten kan vara några av orsakerna till detta. 

Det allra bästa är om routern kan placeras i samma rum som din Chromecast, men ibland tillåter ju inte internet-jackets placering att detta blir möjligt. Det finns en hel del appar på marknaden – både gratisvarianter och lite mer avancerade – som kan mäta styrkan på ditt WiFi-nät i hemmet och hjälpa dig att undvika radioskugga. 

En sista lösning på Chromecast-problem och hackande WiFi kan vara att införskaffa en nätverkskabel-adapter till din Chromecast, som du ansluter direkt till nätverkskabel/ethernet-porten på din router. 

 

Hemfixarna kan hjälpa dig med alla steg vi gått igenom i den här guiden, och med proffsiga verktyg se till att du får ut det bästa av din Chromecast och ditt WiFi-nätverk. Tveka inte att kontakta oss!

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Koppla nätverk – Så gör du!

Mycket av det vi gör på våra datorer, surfplattor, mobiler och TV-apparater kräver tillgång till internet. Men hur gör man när man kopplar ett nätverk? Det tänkte vi berätta i denna artikel! Innehåll • Att koppla nätverk • Tips från Hemfixarna • Ta hjälp av Hemfixarna Att koppla nätverk När det kommer till att koppla […]

Läs inlägget »

Så får du fart på ditt trådlösa nätverk

Trött på långsam uppkoppling? 8 av 10 uppger att deras WiFi inte alltid levererar och att man inte får den hastighet man betalar för. Särskilt irriterande nu när många sitter hemma och jobbar och pluggar och hastigheten måste vara på topp i alla rum. Vi på Hemfixarna är proffs på att trimma nätverk och har […]

Läs inlägget »

Så gör du för att ställa in TV-kanaler

Det finns flertalet situationer då du kan vara tvungen att installera om kanalerna på din TV. Något som många gånger kan vara lättare sagt än gjort. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om hur du lyckas med detta på några av de vanligaste TV-varumärkena. 

Läs inlägget »