/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Koppla nätverk – Så gör du!

Koppla nätverk – Så gör du!

Mycket av det vi gör på våra datorer, surfplattor, mobiler och TV-apparater kräver tillgång till internet. Men hur gör man när man kopplar ett nätverk? Det tänkte vi berätta i denna artikel!

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Innehåll
• Att koppla nätverk
• Tips från Hemfixarna
• Ta hjälp av Hemfixarna

Att koppla nätverk

När det kommer till att koppla ihop ett nätverk och få internet till att fungera är det många som stöter på problem. Internetstrul är faktiskt ett av de vanligaste teknikproblemen i de svenska hemmen.

Vi har tidigare skrivit om hur du ansluter din dator till ett trådlöst nätverk där vi går igenom stegen efter att du köpt, installerat och konfigurerat din router. Nu vill vi istället berätta om hur du går till väga när du ska utföra just dessa steg!

Trådlöst nätverk i hemmet

Att koppla ihop ett nätverk är oftast väldigt enkelt och brukar gå på bara ett par minuter. Nedan beskriver vi steg för steg hur du går till väga.

  1. Börja med att införskaffa en router med inbyggt wifi. Beroende på dina behov och hur lång du vill att ditt internet ska nå finns det flera olika modeller att välja bland.
  2. Anslut routern till väggens internetuttag med hjälp av nätverkskabeln. Kabeln ska gå mellan vägguttaget och routerns inkommande WAN-port.
  3. Koppla in strömadaptern i routern och vägguttaget, om den börjar lysa har den startat. Om routern inte startar automatiskt gör du detta på av/på-knappen.
  4. Anslut datorn till nätverket. Klart!

Installera och konfigurera din router

I routerns inställningar kan du bland annat välja om nätverket ska vara synligt och öppet, byta lösenord eller ändra nätverkets namn. Om du vill ändra inställningarna i din router följer du stegen nedan: 

  1. Börja med att öppna en webbläsare och skriva in routerns IP-adress. Denna är oftast inställd på 192.168.1.1 eller 192.168.0.1, men finns även skrivet i routerns handbok.
  2. Du kommer nu bli ombedd att logga in på routern. Användarnamn och lösenord hittar du i handboken.
  3. Nu när du är inloggad kan du själv välja vilka inställningar du vill att just din router ska ha! 

Läs även: Varför kan inte datorn ansluta till trådlöst nätverk?

Tips från Hemfixarna

Det finns olika sätt som hjälper din router till att fungera optimalt. Vi rekommenderar exempelvis att du placerar den i mitten av ditt hem så att nätverket får så bra räckvidd som möjligt. Den bör heller inte stå gömd i ett skåp eller bakom några möbler, då kan signalstyrkan blockeras.

Tänk också på att en router inte kan leverera ett snabbare internet än vad den är gjort för. Om du tycker att internet har blivit långsamt kan det alltså bero på att du bytt ut alla anslutna enheter, men inte routern i sig. Även en relativt ny router kan vara dåligt anpassad för den senaste typen av trådlöst nätverk, vilket kan göra att hastigheten på ert wifi upplevs som för lågt.

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Läs även: Snabba upp ditt wifi

Ta hjälp av Hemfixarna

Behöver du hjälp att med koppla ihop ditt nätverk? Då kan du med fördel ta hjälp av oss på Hemfixarna. Vi har lång erfarenhet av att felsöka, installera och optimera nätverk.

När du väljer att ta hjälp av oss kommer en av våra kunniga fixare hem till dig, undersöker problemet och tar därefter de åtgärder som krävs för att frigöra utrymme på din hårddisk. Hos oss är du i trygga händer!