/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Vad kan man egentligen välja på när det kommer till adventsstjärnor? 

Vad kan man egentligen välja på när det kommer till adventsstjärnor? 

Julen närmar sig och det innebär att julförberedelserna för de flesta har påbörjats och att julen står för dörren. Julhandeln och julskyltningen är i full gång och så även planeringen av julklappsinköp, julbak och julmat.

Andra advent har passerat och de flesta har kanske redan satt upp adventsstjärnan eller adventsljusstaken i fönstret, vissa kanske både stjärna och stake? Uttrycket “more is more” tycker vi passar utmärkt när det kommer till julpyntet och julen! När det kommer till julpynt och julbelysning kan man unna sig att bjuda till lite extra. För dig som ännu inte satt upp någon adventsstjärna eller kanske har tänkt att addera ytterligare en adventsljusstake så har vi lite tips och idéer att dela med oss av!

 

Vilken julbelysning ska man då välja, julstjärna eller adventsljusstake? 

Ja, många tycker kanske att man måste välja om man ska ha adventsljusstake eller adventsstjärna i fönstret, men det finns ju självklart inga bestämda regler för det. Som alltid när det kommer till inredning så bestämmer man ju själv hur man vill inreda och dekorera sitt hem.

Kanske kan man välja en mindre stjärna i fönstret om man vill ha en adventsstake där också. En annan praktisk anledning till att välja en mindre adventsstjärna kan vara att fönstret är litet, så att man inte täcker det allt för mycket. Men återigen – det finns inga rätt eller fel, så om man föredrar lite större stjärnor så går det precis lika bra. Ett annat förslag och som verkar vara något utav en trend i år är att hänga fler stjärnor av olika storlek i samma fönster.

Ett säkert kort är ju såklart att gå på en mer traditionell variant, och placera sin adventsljusstake eller stjärna mitt i fönstret, kanske tillsammans med juliga växter och dekorationer. 

 

Hur kopplar man in julstjärnan? 

Oftast finns ett eluttag i närheten av fönstret, för fönsterlampor eller dylikt. Det gäller då att hitta ett bra sätt att hänga upp julstjärnan på, så att den hänger från taket eller gardinstången. 

Montering av adventsstjärna 

Om man inte har en gardinstång att vira sladden runt för att på så sätt fästa upp julstjärnan, kan ett enkelt sätt att hänga upp stjärnan vara att ta hjälp av en krok. Det finns en oändlig mängd krokar att välja på, men här är våra förslag: 

  • Självhäftande krokar
  • Krokar som man skruvar in i väggen
  • Tavelkrok, som man hamrar in 

Viktigt att tänka på om man vill använda sig av en krok man skruvar in i väggen ovanför fönstret, är att man bör för-borra ett hål, som man sedan kan slå in en plugg i, innan man skruvar in kroken. Detta för att säkra så att kroken sitter bra och att hållet inte blir större av tyngden på det man hänger upp. 

Det finns ju också julstjärnor som är monterade på fot, och som har en lite bredare form så att de lätt kan placeras på fönsterbrädan utan problem. Fint är också att placera dessa stjärnor på andra ställen än just i ett fönster – kanske i en bokhylla eller nattduksbordet.

Behöver du hjälp med att borra eller sätta upp din julstjärna? Då kan vi såklart hjälpa dig!

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

 

Olika sorters adventsstjärnor 

Det finns många olika sorters julstjärnor att välja mellan ute i handeln. Stora och små, enfärgade, mönstrade, glittriga och naturfärgade – något för varje smak helt enkelt. Oavsett vilken stil du har hemma, kommer du garanterat att hitta en adventsstjärna som passar ditt hem. 

 

Stjärnor i olika material 

Den typiska adventsstjärnan består oftast av någon form av papper, men om man är sugen på något annorlunda eller inte tycker att papperstjärnan passar inredningen så finn det andra alternativ. Exempel på andra typer av stjärnor är: 

  • Julstjärna i metall 
  • Julstjärna i glas 
  • Julstjärna i trä 
  • Julstjärna i halm 

 

Batteridriven adventsstjärna eller med sladd? 

Många adventsljusstakar och adventsstjärnor tillverkas numera med laddbara och utbytbara ljuskällor och batterier, vilket underlättar om man saknar eluttag nära den plats man vill placera sin julstjärna eller ljusstake på. Vill man däremot inte riskera att behöva byta batterier på självaste julafton är såklart en stjärna med sladd ett säkert kort. 

 

Vilken adventsstjärna eller adventsstake du än väljer kommer den garanterat skänka ditt hem det där mysiga adventsljuset som vi alla längtat efter. Hoppas att det här inlägget hjälpte till att klara upp några frågor eller funderingar i valet av fönsterdekoration inför årets jul!

Och kom ihåg – Om du behöver hjälp, då finns vi där för dig!

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Så gör du för att lysa upp mörkret med hjälp av utomhusbelysning! 

Hösten här och med den även mörkret. Snön har ännu inte börjat falla och skänka sitt ljus och i väntan på den behöver vi fundera över hur vi kan tillföra lite ljus till de mörkare platserna utomhus. De flesta som har en trädgård eller balkong har säkert någon form av belysning på fasaden, men kanske […]

Läs inlägget »

Vi hjälper dig fixa julfrid!

Mycket kvar på att-göra-listan inför jul? Vi på Hemfixarna hjälper dig fixa julfriden. Ett rum som ger dig konstant dåligt samvete, en möbel som borde skruvats ihop för länge sedan eller en ny tv som ska upp på väggen – vi fixar det! Nedan listar vi fem tips på hur du förbereder hemmet inför julen. […]

Läs inlägget »