/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Så kopplar du in din nya lampa säkert!

Så kopplar du in din nya lampa säkert!

Glad i hågen kommer du hem med den ursnygga vintage-lampan du hittade på den lokala loppis-butiken. Den passar verkligen perfekt där i fönstret. Du skruvar i en glödlampa som verkar passa, trycker in stickproppen i vägguttagetoch pang! så blixtrar det till, för att sedan bli mörkt i hela huset.

Medan du famlar dig fram till proppskåpet funderar du på vad som egentligen gått fel, och hur man kan undvika att det händer på nytt. Ska du överhuvudtaget våga använda lampan igen? Hur vet du att den inte plötsligt blir strömförande och riskerar att någon i hushållet får en stöt? 

Vi på Hemfixarna har satt ihop en liten guide kring vad du bör tänka på när du kopplar in en lampa. 

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Att tänka på vid köp och innan inkoppling av lampa

Second hand- och loppisköp blir allt populärare. Många letar efter vintage-prylar och där ligger äldre lampor högt i kurs. Vad vi kanske inte tänker på är att trots att säljaren hävdar att lampan är testad och fungerar, så betyder inte detta att den automatiskt uppfyller kraven på elsäkerhet. Det här gäller faktiskt även nyare lampor och elprylar – särskilt om de är tillverkade och köpta eller skickade från någonstans utanför Sverige.

Det första du bör göra när du packar upp din nyinköpta lampa är att kontrollera stickproppen och sladden.

  • Visar någon av delarna upp tecken på slitage?
  • Har själva glödlampshållaren synliga skador som sprickor i plast eller gängor?
  • Finns det någon anvisning om att lampan är anpassad för vårt elnät (230 volts växelström) och hur stark glödlampa som får användas?
  • Är lampan CE-märkt, (eller S-märkt om den tillverkades före cirka 1994)?
  • Vilken typ av stickpropp har lampan? Passar den i det uttag som du tänkt dig? 

Var även noga med att kontrollera kablarna som går in i lampans topp eller fot – i alla fall i den utsträckning det går. Ser de slitna ut?

Olika typer av stickproppar och vägguttag 

Ett vanligt ”fusk” man ofta upptäcker med äldre lampor är att en lampa som från början kom med en ojordad stickpropp har fått denna utbytt till en jordad stickpropp eller att stickproppen blivit ”tillhyvlad” på sidorna så att den ska passa i ett jordat uttag. Detta rekommenderas inte eftersom det i stället finns risk för att lampans hölje kan bli strömförande – särskilt om den har metalldelar. Du kontrollerar enklast om lampan faktiskt är jordad genom att titta på kablarna i lampsladden. Har den tre stycken, varav en är grön- och gulrandig, så är den jordad och ska också ha jordad sladd. Detta är dock mycket ovanligt när det gäller vanliga prydnads- och fönsterlampor. De flesta är helt enkelt ojordade.

Ojordad stickpropp av typ som är vanlig på äldre lampor

Ojordad stickpropp av typ som är vanlig på äldre lampor.

Jordad stickpropp

Jordad stickpropp.

Ojordat vägguttag.

Ojordat vägguttag.

Jordat vägguttag.

Jordat vägguttag.

 

Om du misstänker att en ojordad lampa har utrustats med en jordad stickpropp bör du faktiskt låta hela sladden bytas ut, med stickpropp och allt. Byt då till en så kallad EU-kontakt, även kallad EU-plugg eller EU-plug.

EU-kontakt med sladd.

EU-kontakt med sladd. 

Den ersätter tidigare modeller på stickproppar, är helt förseglad (utan skruvar) och i och med att den är ”platt” kan lampan nu kopplas in i alla typer av uttag, jordade som ojordade. 

Observera att du inte får göra dessa ändringar själv. De ska utföras av en certifierad elektriker.

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Tak- och fönstermonterade lampor 

Är din nyinköpta lampa av den typen att den ska hängas i taket eller i ett fönster och tändas/släckas när du använder rummets lysknapp? Då kopplar du in den i lampkontakten som oftast sitter mitt i taket eller nära fönsterkarmen.

Om din elinstallation renoverades eller ditt hus byggdes efter cirka 2008 så har du förmodligen den nyare typen av takkontakter installerade  – en jordad eller ojordad variant av DCL-kontakten.

DCL-takkontakt, jordad.

DCL-takkontakt, jordad.

De nya DCL-stickpropparna, som sitter på själva lampan, ska då se ut såhär:

Jordad DCL-stickpropp. 

Jordad DCL-stickpropp.

Ojordad DCL-stickpropp.

Ojordad DCL-stickpropp.  

Om du har köpt en äldre lampa eller bor i ett äldre hus kanske du i stället har takkontakter och/eller lampstickproppar av den äldre typen:

Jordad takkontakt, äldre modell.

Jordad takkontakt, äldre modell.

Jordad stickpropp för taklampor, äldre modell

Jordad stickpropp för taklampor, äldre modell.

Ojordad stickpropp för taklampor, äldre modell.

Ojordad stickpropp för taklampor, äldre modell.

Om ”fel” modell råkar sitta på din nyinköpta lampa är detta dock lätt fixat. Man avlägsnar då den gamla stickproppen och skarvar ihop den med hjälp av en så kallad ”sockerbit” (kopplingslist) där stickproppens kablar kopplas in i den ena änden och lampkabeln i den andra.

”Sockerbitar” kan du också använda om det visar sig att din lampkabel är för kort för att nå fram till själva takkontakten. Då monterar du loss stickproppen och skarvar ihop med ”sockerbiten” och en förlängningssladd, så att du får en kabel av önskad längd.

Inkopplad sockerbit.

Såhär förlänger du en kabel med hjälp av en ”sockerbit”.

Observera att ”sockerbitar” endast får användas till att skarva sladdar som kopplas in i takkontakter. De får inte monteras på lampkablar som ansluts till vanliga vägguttag eller där du eller någon i hushållet kan råka komma åt kabeln av misstag.

Tänk också på att du inte får göra elinstallationerna själv. De måste utföras av en certifierad elektriker. 

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »
 

Vart vänder jag mig för att försäkra mig om att montera min lampa säkert?

Om du exempelvis köpt en vintage-lampa från en loppmarknad eller en säljare på nätet kan du fråga dem om lampans kvalitet. Hur satt den inkopplad tidigare? Har de själva låtit modifiera den på något sätt? Gjordes detta av en behörig elektriker? 

Kanske har de också – särskilt om det rör sig om en vintage- eller second hand-butik –förslag på var man vänder sig för lamprenovering. Annars är ett bra tips att besöka en lokal lampbutik och fråga dem om råd. Även om de kanske inte kan renovera din lampa på plats, så vet de mest troligt var du ska vända dig och framför allt kan de oftast kontrollera så att lampan verkligen är CE-märkt.

Du kan också alltid kontakta Elsäkerhetsverket för tips och råd kring elsäkerhet. 

Och glöm inte att vi på Hemfixarna gärna hjälper dig med fönster- och takupphängning av dina lampor!

Byta lysrör – så gör du

Har du ett lysrör hemma som har slocknat eller som glappar? Låt oss redogöra för hur du gör för att byta ut ditt lysrör, samt berätta mer om hur vi på Hemfixarna kan bistå med hjälp. Innehåll  Så byter du lysrör Ta hjälp av oss på Hemfixarna   Så byter du lysrör  Det kan vara […]

Läs inlägget »

Montera taklampa – så gör du

Att montera en taklampa kan många gånger vara lättare sagt än gjort. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer hur du gör för att montera en lampa i taket, samt hur vi på Hemfixarna kan bistå med hjälp! Montera taklampa – steg-för-steg Som tidigare nämnts kan det vara utmanande att montera en taklampa. Inte […]

Läs inlägget »

Uppgradera hemmet med smart belysning

Höstmörkret är här och med det behovet av funktionell och mysig belysning. Du vet väl att lamporna blivit smartare än någonsin och att du numera kan styra belysningen där hemma med fjärrkontroll, mobilen eller rösten? Du kan också ställa in hur du vill att lamporna ska bete sig, kanske vill du att det ska tändas […]

Läs inlägget »