/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Så monterar du din TV på väggen!

Så monterar du din TV på väggen!

Har du köpt en ny tv som ska monteras upp eller ska vardagsrummet möbleras om och tv:n hängas på väggen?

Kanske funderar du på saker som Vart ska jag hänga TV:n? Hur högt upp på väggen ska jag hänga TV:n? eller Vilken vägg kan jag montera TV:n på? 

Vi ska här nedan gå igenom några saker man kan tänka på när man ska montera en TV på väggen.

 

Vilka verktyg och hjälpmedel behöver du för att sätta hänga upp din TV på väggen?  

Det är alltid lite komplicerat att borra och skruva i väggar om man inte vet vilket material väggen består av.  Börja med att ta reda på vilken typ av vägg du ska hänga upp tv:n på för att kunna bedöma vilka verktyg du kommer att behöva för att montera din TV. När du vet det kan du se över om du har de verktyg som är nödvändiga, exempelvis: 

 • Slagborr för upphängning på betongvägg.
 • Träborr för upphängning på trävägg.
 • Metallborr för metall, gipsvägg och trävägg. 

Har du inte de verktyg som behövs kan du enkelt få hjälp av en av våra fixare!  

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

 

Vilken typ av TV-upphängning ska man använda sig av? 

Precis som i stycket ovan beror ju detta på vilken sorts vägg du ska fästa din TV på. Välj skruv efter väggens material och tyngden på din TV.

 

Att hänga upp din TV på gipsvägg: 

För gipsvägg rekommenderas generellt att man monterar en platta av trä på väggen först, så att man har något att fästa upphängningen i, då en TV kan vara ganska tung – särskilt om den är av en större modell. För montering på gipsvägg kan man även fästa skruvarna i trä-reglarna bakom gipsskivorna om de är placerade på ett passande sätt. Om du inte har möjlighet att träffa en regel för varje monteringsfäste bör du ha både träskruv för reglarna och expanderskruv för gipsskivorna.

 

Att hänga upp din TV på betongvägg: 

Ska du montera din TV på en betongvägg kommer du att behöva borra hål med en slagborr och därefter plugga borrhålen innan du placerar väggfästet för TV:n.

1. Börja med att mäta vart tv-fäster ska sitta

Först och främst gäller det att mäta vart ditt tv-fäste ska sitta. När du gör detta rekommenderar vi dig att bestämma vart tv:n ska sitta och hur högt upp på väggen. Markera sedan upp vart hålen behöver vara för att tv-fästet ska hamna på rätt plats.

2. Förborra hålen i väggen

Eftersom betong är ett så pass hårt material är du tvungen att förborra hålen med en slagborr.

När du väl ska sätta igång och borra är det viktigt att hålet passar pluggens bredd och längd – hela pluggen ska kunna föras in i väggen.

3. Fäst pluggen och skruva dit väggfästet

Efter att du har ett hål i vägen, är det bara att trycka in pluggen i hålet. Om det är trångt kan du använda en hammare för att underlätta processen.

När pluggen väl är på plats kan du skruva dit väggfästet. Det kan du göra med en vanlig borrmaskin eller en skruvmejsel.

Är du osäker på hur du ska göra detta? Då finns vi på hemfixarna här för dig!

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

 

Var på väggen ska Tv:n hängas upp? hur placerar man den i förhållande till exempelvis tavlor och vilken höjd bör TV:n hängas på?   

För att svara på dessa frågor krävs både lite kunskap om vad som är mest lämpligt ur ergonomisk synpunkt, men även vetskap om hur möbler runtomkring förhåller sig till den plats du väljer att sätta upp TV:n på.   

Man brukar säga att TV-apparatens nedre kant ska sitta mellan 60–110 cm ovanför golvet. Det är dock viktigt att ha soffans sitthöjd i åtanke. Har du en väldigt låg soffa ska också TV:n placeras lite längre ner. Detsamma gäller om soffan är hög – då ska TV:n placeras lite högre upp. En bra riktlinje brukar vara att skärmens mitt ska vara placerad i ögonhöjd när man sitter i soffan.  TV-tillverkarna brukar rekommendera att man provar höjden sittande innan man monterar TV:n på väggen.

Något annat som kan vara bra att ha i åtanke är höjden på soffbordet och eventuella föremål som brukar placeras på det. 

Mycket handlar självklart också bara tycke och smak och självklart vilka förutsättningar man har utifrån hur rummet ser ut, men här nedan sammanfattar vi några enkla tumregler kring placering av TV på vägg: 

 • Ta hänsyn till soffans sitthöjd.
 • Ta hänsyn till soffbordets höjd.
 • Ta hänsyn till eventuella föremål som brukar placeras på soffbordet.
 • Ta hänsyn till avståndet mellan TV:n och soffan.
 • Försök att i så stor utsträckning det går följa riktlinjerna om att TV-apparatens nedre kant ska vara mellan 90–110 cm ovanför golvet samt att skärmens mitt ska vara placerad i ögonhöjd. 

 

Kanske vill du låta din TV omges av tavlor? Då föreslår vi att du tänker på samma sätt som när du planerar en gallerivägg:

 • Bestäm dig för en baslinje som du följer antingen i nederkant, övre kant eller låter gå som en mittlinje.  
 • För att få en uppfattning om hur placeringen på väggen kommer att se ut kan man lägga ut pappersark i samma mått som TV:n och de tavlor man vill hänga närmast på golvet för att se hur det kommer att se ut.
 • Därefter kan du mäta ut och märka upp vart på väggen du behöver borra eller spika för att skapa din gallerivägg.

 

Lycka till med att montera din TV. Glöm inte att det alltid finns en hemfixare som kan hjälpa dig om du skulle köra fast! 

 

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

 

Svårt att få till det när du ska hänga upp tavlor?

Dags att ta tag i höstens projekt – hänga upp de där tavlorna som stått lutade mot väggen alldeles för länge?  Tavelupphängning kan vara svårare än man tror, det räcker inte med att man har tavlor att hänga, man behöver också en plan över hur tavlorna ska hängas upp. Det handlar om hur de placeras på […]

Läs inlägget »

Skruva i betong – så gör du!

Har du sett ut den perfekta platsen för en spegel, tavla eller hylla bara för att inse att väggen du vill fästa prylen i är av betong? Att fästa saker i betong kan kännas svårt och krångligt, vi guidar dig steg för steg så du kan känna dig säker på att varken arvegodset eller spegeln […]

Läs inlägget »

Hur väljer man rätt TV?

Är du på jakt efter en ny TV? Utbudet är stort och det finns en hel del att fundera över för att du ska komma hem med en TV som passar dig. Hemfixarna guidar dig rätt i tv-djungeln! Smart-TV Begreppet smart-tv har alla hört idag, men vad är det egentligen? I stort sett alla tv-apparater […]

Läs inlägget »