/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Hur byter man ytterdörr? Det här ska du tänka på!

Hur byter man ytterdörr? Det här ska du tänka på!

Det finns det många anledningar till att byta ytterdörr och en oerhörd mängd olika alternativ att välja på. Kanske vill man släppa in mer ljus? Installera en säkerhetsdörr? Eller byta till en mer energieffektiv dörr som inte släpper ut lika mkt värme?

Du kan välja på ett mer personligt utseende på din ytterdörr, en tidstypisk ytterdörr till ditt torp som ska renoveras, eller ett standardutförande på ytterdörr. Vi listar några av de olika valmöjligheterna lite längre ner.

Men oavsett val av dörr eller anledning till byte, så ska den såklart monteras och hur går man tillväga för att göra det? Det svarar vi på i det här blogginlägget!

 

Vad är viktigt att tänka på när man ska byta ytterdörr? 

En sak som är viktigt att fokusera på vid byte av dörr är energi-aspekten och att prioritera isoleringsförmågan. Genom att tänka till angående val av dörr i denna fråga kan spara många kronor per år i energiförbrukning.

En bra isolerad ytterdörr ger även bra ljudisolering och är kanske ur den aspekten mest fördelaktigt om man bor i lägenhet och vill undvika att ljud från trapphuset stör i lägenheten. 

Funderar du på en säkerhetsdörr? En av fördelarna med det är inte bara att den är just säkrare utan det kan även ge rabatt på försäkringspremien.

 

Så hur monterar man en ytterdörr? 

Det är viktigt att man är nogrann i hur man monterar sin nya ytterdörr och dess karm. Tänk på att:

 • Noggrant följa medskickad monteringsbeskrivning.
 • Se till att ytterdörren slutjusteras efter att karm och dörr monterats.
 • Se till att ingen lutning finns för att garantera att ytterdörren sluter tätt mot tätningslisterna.

 

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Hur vill du att din dörr ska se ut?  

Ja det är faktiskt inte en helt oviktig fråga förstås. De flesta leverantörer av dörrar och dörrtillverkare erbjuder oftast ett visst antal kulörer på sin olika modeller. Vissa tillverkare erbjuder även valfri NCS-kulör om man inte hittar exakt den färg man hade tänkt sig. 

Självklart kan du även måla din dörr själv i valfri färg. Det är då viktigt att tänka på att använda en färg som torkar relativt snabbt och är regnsäker inom hyfsat kort tid, då en ytterdörr kan vara rätt så utsatt.

Olika material på ytterdörrar  

Ytterdörrar kan var byggda av olika material och material-kompositioner, till exempel:

 • Helt i trä.
 • En mix av trä och formfasta material som olika fiberskivor i kombination med trä.

Det brukar sägas att formfasta material är säkrast, då trä är ett levande material och med tiden kan påverkas av sin omgivning, medan de formfasta materialen är mer robusta och håller tätt längre utan att dörrbladet slår sig.

Val av färg 

Självklart ska du använda en utomhusfärg, men man kan inte använda vilken utomhusfärg som helst till en ytterdörr. När man ska måla en ytterdörr behövs en färg som flyter ut bra och snabbt. Av den anledning är det inte klokt att använda vanlig fasadfärg då den inte tenderar att flyta ut särskilt bra. Istället kan du till exempel använda en färg avsedd för fönster när du ska måla din ytterdörr själv. 

Några tips inför målning av ytterdörr

 1. Sätt gärna upp en lapp om att dörren är nymålad, så att besökare och förbipasserande är försiktiga. 
 2. Rengör dörren grundligt innan du målar. 
 3. Täck över ytorna runt omkring som du inte vill få färg på. 
 4. Välj verktyg av hög kvalitet, så går jobbet mycket snabbare och resultatet blir bättre. 
 5. Se till att låta färgen torka ordentligt innan du stänger dörren. 
 6. Rengör penseln med penseltvätt mellan lagren, för att undvika att färgklumpar på penseln överförs vid nästa lager färg.

Som vanligt kan det ju ibland känns svårt att få till allt detta själv och i många fall känns det skönt att göra detta tillsammans med någon. Om du behöver hjälp med något i någon del va processen finns det alltid en Hemfixare som står redo att hjälpa till. Tveka inte att höra av dig, vi finns här för att hjälpa dig i det som behöver fixas.

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Bringa ordning i förrådskaoset

När vi stannar hemma mer blir det plötsligt tid över till att ta tag i dom där projekten som legat länge på att-göra-listan. Skapa ordning och reda i förråd och garage till exempel. Med lite planering och rätt hyllor och krokar blir det lättare att ge varje sak sin plats och plötsligt behöver du inte […]

Läs inlägget »

Byta innerdörr – så gör du

Det är inte bara möbler, ytskikt och inredning som åldras. Även hemmets innerdörrar kommer med tiden att bli äldre och slitna. Då kan det helt enkelt vara dags att byta innerdörr. I den här artikeln går vi därför igenom hur du går till väga för att byta innerdörrar! Tar vi innerdörrarna för givet? Hemmets innerdörrar […]

Läs inlägget »

Installera robotgräsklippare

Sommaren är äntligen på ingång. När gräset börjar bli långt, över 5 cm, är det dags att plocka fram gräsklipparen och varför göra det jobbigare än nödvändigt? Med en robotgräsklippare kan du ägna dig åt roligare saker samtidigt som du får en tätare och grönare gräsmatta. Men utbudet är stort och det kan vara svårt […]

Läs inlägget »