/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Från analog till digital TV – så gör du! 

Från analog till digital TV – så gör du! 

Du pluggar in TV:n i antennjacket, går in på TV:ns inställningsmeny och letar upp kanalsökningsfunktionen. Men hur än du försöker så hittar du (eller din TV) inga kanaler – trots att du vet att det fungerar hos grannen.  Det skulle ju, enligt din hyresvärd, vara hyfsat enkelt att gå över från analog till digital TV! Så vad är problemet? 

Vi på Hemfixarna har satt ihop en liten guide med tips om hur du smidigast går över från analog till digital TV-mottagning.

 

Uppfyller min TV kraven för digitala kanaler?

Under 2021 hördes många upprörda röster i media när ComHem stängde ner sina analoga TV-sändningar och helt gick över till digitala. Merparten av andra kabel-TV-leverantörer och föreningar följde deras exempel och många abonnenter irriterades över det faktum att deras TV-apparater mest troligt inte skulle fungera med det nya systemet.

Kravet för att din TV ska kunna ta emot digitala sändningar av ComHems typ är att den stödjer mottagning för DVB-C. Information angående detta kan du hitta i din TV:s bruksanvisning eller genom att googla modellens specifikationer.

Generellt sett så finns detta stöd inbyggt i de flesta TV-apparater tillverkade efter 2010, men skulle din TV trots det inte ha denna funktion så finns också möjligheten att införskaffa en digital-TV-box och ansluta den till TV:n. Den enda skillnaden blir då att boxen ansluts med en HDMI- eller scartkabel och du väljer kanaler med boxens fjärrkontroll, inte TV:ns. Prata med din kabel-TV-leverantör så vet de vilka tillval du behöver beställa – och hur du gör det.

Kom ihåg att vi på Hemfixarna gärna hjälper dig att ta reda på såna här uppgifter – samt att vi kan ta hand om installation av både din TV och själva kringutrustningen. Kontakta oss gärna!

 

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

 

Hur installerar man digitala kanaler? 

Exakt hur du söker igenom de nya kanalerna när du går över från analog till digital tv varierar förstås lite beroende på vilken typ av TV du har. Men generellt sett följer du dessa steg:

  • Koppla in antennkabeln i jacket, elanslut och sätt på TV:n.
  • Om din TV går att ansluta till internet, se till att den är ansluten. (Då kan den automatiskt hämta fler inställningar, exempelvis kring din plats/region som kan vara praktiska inför en installation.)
  • Kontrollera att TV:n är i TV-läge, alltså inte är inställd på HDMI eller en annan ingång.
  • Gå in på TV:ns inställningar, och välj automatisk kanalsökning. (Observera att det bland annat på vissa Samsung-modeller heter utsändning och inte kanalsökning!)
  • I nästa steg väljer du alternativet kabel (om det står mellan alternativen kabel och antenn). På vissa TV-apparater får du dock bara alternativet DVB-C, och andra är så specifika att de till och med har ComHems (eller din alternativa kabel-TV-leverantörs namn) som ett alternativ direkt i listan. Välj det som passar bäst – och tryck på sök!
  • Ibland kan du som ComHem-kund bli tvungen att manuellt välja din region (en serie siffror) innan TV-kanalerna går att ställa in. ComHem har sammanställt ett PDF-dokument med information kring detta, som kan laddas ner här:

http://comhem-assets.azureedge.net/2zxwgcm7u48q/grundinstallningar-for-digital-tv/32fce75ab3f4d0c49ff94486ce411861/grundinstallningar-for-digital-tv-data.pdf 

Verkar det här för komplicerat? Glöm inte att vi gärna hjälper dig med installationen!

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Kanalplatser 

När du bläddrar igenom listan med dina ”nya” digitala kanaler kan den först verka en aning förvirrande om du sedan tidigare är van med analoga kanaler och deras kanalplatser. När du går över från analog till digital TV innebär det nämligen att vissa kanaler även kommer finnas tillgängliga i en HD-version.

Detta betyder exempelvis att om du är ComHem-kund så hittar du de bästa utsändningarna av SVT 1 och 2 på kanalplats 21 respektive 22, samt TV4 på kanalplats 24. Det är givetvis något du senare kan ändra manuellt om du så önskar.

Hela ComHems kanallista hittar du här (och andra leverantörer brukar ofta följa samma ordning): 

https://www.tele2.se/asset/2zxwgcm7u48q/kanalplatslista/1deb13e824444b990ec5ebff072fc9fc/Kanalplatslista_ga__llande_fra__n_1_februari_2018.pdf

Givetvis kan vi på Hemfixarna hjälpa dig att reda ut dina frågor och funderingar kring allt som rör TV-installationer och övergången från analog till digital TV. Tveka inte att kontakta oss!

 

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

“Datorn kan inte ansluta till nätverket”

Du sätter dig vid datorn och rättar till håret en sista gång inför webbkameran. Du kastar en blick på klockan, fem minuter kvar till jobbmötet. Lika bra att du kopplar upp dig. Men när du klickar på möteslänken får du bara ett felmeddelande, som säger att du inte är ansluten till internet och nätverkssymbolen i […]

Läs inlägget »

Accesspunkt – för wifi i hela hemmet

Har du lessnat på att endast kunna surfa trådlöst när du befinner dig i vardagsrummet, men inte i köket? Då kan det vara läge att investera en accesspunkt! I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om accesspunkter och guidar dig även igenom en installation.  Vad är en accesspunkt? En accesspunkt, även […]

Läs inlägget »

Hur installerar man en soundbar?

Ett smart sätt om man vill få bättre TV-ljud är att installera en soundbar – en extra, ”baguetteformad” högtalare som placeras framför TV:n och används i stället för TV:ns egna högtalare. Ofta medföljer även en så kallad subwoofer – en bashögtalare som ställs på golvet. Men hur installerar du dessa prylar och hur får du […]

Läs inlägget »