/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Hur installerar man en soundbar?

Hur installerar man en soundbar?

Ett smart sätt om man vill få bättre TV-ljud är att installera en soundbar – en extra, ”baguetteformad” högtalare som placeras framför TV:n och används i stället för TV:ns egna högtalare. Ofta medföljer även en så kallad subwoofer – en bashögtalare som ställs på golvet.

Men hur installerar du dessa prylar och hur får du dem att fungera så smidigt som möjligt, utan en massa knapptryckande, typ minst femton fjärrkontroller och tjugo manualer?

Här kommer några tips från oss på Hemfixarna!

 

Koppla ihop din nya soundbar med din TV

Det första du bör göra när du installerar din nya soundbar är att placera ut och elansluta subwoofern (bashögtalaren) som ska stå på golvet. De flesta subwoofers som följer med ett soundbar-system är nämligen trådlöst anslutna och startar upp sig själva när de får en signal från soundbaren om att denna satts igång. Slås soundbaren och TV:n av försätts också subwoofern i automatiskt viloläge.

De flesta soundbars kopplas ihop med din TV med hjälp av en HDMI-kabel. Notera att du dock inte kan koppla ihop din soundbar med vilken HDMI-ingång/utgång som helst. På din TV ska HDMI-porten vara märkt med HDMI-ARC/eARC. Denna märkning betyder att porten samtidigt kan hantera både mottagning och utsändning av ljud – något som inte fungerar med en ”vanlig” HDMI-port.

Har din TV ingen HDMI-ARC/eARC-port kan du i stället oftast koppla in soundbaren i TV:n med en optisk kabel (även kallad toslink). Denna port är på TV:n oftast märkt med digital audio out/optical och på din soundbar digital audio in/optical.

HDMI-kabel

Så här kan en HDMI-kabel se ut.

Optisk kabel, även kallad toslink.

 

När du kopplat in alla kablar elansluter du din nya soundbar. Enklast är att först kontrollera om den fungerar genom att sätta TV:n i TV-läge och testa med valfri TV-kanal. När du konstaterat att ljudet låter som det ska – även från subwoofern – kan du fortsätta med att koppla ihop andra enheter med ditt nya ljudsystem, exempelvis din Apple-TV eller din Chromecast.

Känns det svårt att hålla isär alla begreppen? Vi på Hemfixarna hjälper dig gärna!

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Apple-TV/Chromecast och soundbars

Generellt sett gäller att du, om möjligt, bör ansluta exempelvis din Apple-TV, din Chromecast, eller ditt TV-spel (eller en annan enhet som stöder HDMI) via HDMI-ingången (HDMI in) på din soundbar för att få ut bästa möjliga ljud från dessa enheter.

Detta är dock endast möjligt om du har soundbaren ihopkopplad med din TV med hjälp av HDMI-kabeln i en HDMI-ARC/eARC-port på TV:n. Är soundbaren ansluten med en optisk kabel (toslink) kan inte bildsignalen föras vidare till TV:n – och då får du alltså ingen bild.

På en Apple-TV och en Chromecast (etcetera) kan det hända att du blir tvungen att välja ljudutgång manuellt för att ljudet ska gå genom soundbar-systemet. Kontrollera först om ljudet fungerar utan att du behöver ändra något alls. Får du inget ljud, gå till enhetens inställningar. Sök där upp inställningarna för ljud. Chromecastinställningarna kommer du åt via Google Home-appen, och på Apple-TV:n hittar du ljudmenyn i inställningsappen.

Ser du en lista med olika högtalare eller ”utljudsenheter” så väljer du det alternativet som heter något i stil med ARC eller HDMI-ARC. Om ljudet fortfarande inte hörs, prova att starta om både soundbaren och den anslutna enheten. Om det fortfarande inte fungerar kan det hända att din enhet inte stöds. Då kan du bli tvungen att koppla in den via en HDMI-port på TV:n i stället.

För mer tips kring konfigurationen kring den enhet du vill koppla in till soundbaren kan du läsa dess bruksanvisning. Vissa soundbars bruksanvisningar innehåller även specifika råd och guider gällande anslutning av Apple-TV eller Chromecast.

 

Ansluta enheter till soundbar via Bluetooth eller WiFi

De flesta nyare soundbars kan även kopplas upp mot ditt WiFi-nätverk. Om detta är möjligt bör du göra det direkt i samband med att du installerar din soundbar. Då får du tillgång till fler funktioner, vilket oftast inkluderar att kunna ansluta enheter via AirPlay (Apple), direkt Chromecasting och dylikt.

Soundbars brukar också kunna ta emot anslutningar direkt via Bluetooth. Detta bör inte kräva att någon av de enheter du parar ihop är uppkopplade mot WiFi-nätet. Du hittar i de flesta fall en snabbknapp för Bluetooth-parkoppling på din soundbars fjärrkontroll.

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

HDMI-CEC – använd samma fjärrkontroll till alla enheter

Stöder din TV så kallad HDMI-CEC? Då betyder detta att du kan använda vilken som helst av alla HDMI-anslutna enheters fjärrkontroller – i alla fall för de grundläggande funktionerna som att sätta igång eller slå av alla enheter, höja och sänka ljudvolymen, och dylikt.

För en soundbar gäller då att du exempelvis oftast kan använda vilken som helst av TV:ns eller soundbarens kontroller när du reglerar ljudvolym, med mera. Har du en Apple-TV (eller något annat mediecenter med tillhörande fjärrkontroll) rekommenderas att du först och främst använder den enhetens fjärrkontroll – som då fungerar för både soundbar, TV och Apple-TV:n i sig.

Observera dock att vissa funktioner kanske inte är tillgängliga för alla TV-märken, trots att de har HDMI-CEC. Du får helt enkelt prova dig fram.

 

Optimal placering av din soundbar

Givetvis är det mycket viktigt var du placerar din soundbar. Målet är ju förstås att få så bra ljud som möjligt. Rekommendationen för de flesta soundbars är att de på en TV-bänk placeras minst tio centimeter bort från TV:ns framkant eller väggen. Givetvis ska de läggas så att mitten av soundbaren hamnar rakt under TV:ns mittpunkt.

Vid väggupphängning bör soundbaren monteras minst fem centimeter från din TV:s underkant, och fästas exakt enligt instruktionerna i manualen. Subwoofern placeras på höger eller vänster sida om TV:n – men minst en meter bort från soundbarens kant.

När du installerar din soundbar och kör den för första gången, så brukar du kunna starta ett kalibreringsprogram. Det anpassar ljudet efter rummet, möbleringen och din egen placering. Detta är ett viktigt steg i installationen som du inte bör hoppa över, eftersom det garanterar att du får ut bästa möjliga ljud från din anläggning.

Blev det för krångligt nu? Oroa dig inte! Vi på Hemfixarna kan hjälpa dig med allt ifrån installation till optimering av din soundbar!

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Fixa TV-mottagningen inför fotbolls-VM

Nu närmar sig avspark för sommarens största sporthändelse: fotbolls-VM. Vi ska strax bänka oss i TV-sofforna för att se hur det går för vårt favoritlag. Det är därför hög tid att se över TV-mottagningen, så att alla nödvändiga kanaler går att få in med önskad bildkvalitet. Så sänds fotbolls-VM Årets svenska sändningar från fotbolls-VM delas […]

Läs inlägget »

Från analog till digital TV – så gör du! 

Du pluggar in TV:n i antennjacket, går in på TV:ns inställningsmeny och letar upp kanalsökningsfunktionen. Men hur än du försöker så hittar du (eller din TV) inga kanaler – trots att du vet att det fungerar hos grannen.  Det skulle ju, enligt din hyresvärd, vara hyfsat enkelt att gå över från analog till digital TV! […]

Läs inlägget »

Hur väljer man rätt TV?

Är du på jakt efter en ny TV? Utbudet är stort och det finns en hel del att fundera över för att du ska komma hem med en TV som passar dig. Hemfixarna guidar dig rätt i tv-djungeln! Smart-TV Begreppet smart-tv har alla hört idag, men vad är det egentligen? I stort sett alla tv-apparater […]

Läs inlägget »