/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Svalt i sommar med markiser

Svalt i sommar med markiser

Med markiser över din uteplats är du skyddad mot både sol och regn. Utbudet är stort och rätt markis kan höja hela intrycket av din terrass. Men visste du att markiser också är ett effektivt sätt att hålla nere inomhustemperaturen? Genom att montera fönstermarkiser kan du få en sval och skön känsla inomhus även under varma sommardagar. 

Markiser finns i en mängd stilar, färger och material och det finns goda möjligheter för dig att hitta en variant som passar både dina behov och din smak. Markiser kan användas på uteplatser men också över fönster och dörrar för att skapa skugga och skydd mot solen. De är effektiva när det handlar om att sänka inomhustemperaturen. Med markiser kan du få det svalt och skönt inomhus hela sommaren. Du slipper dessutom att lägga pengar på en AC som står och går dygnet runt. Ett bra sätt att minska din elförbrukning och dina energikostnader alltså. 

Skönt uteliv med en terrassmarkis 

En takmarkis eller terrassmarkis kan förvandla vilken uteplats som helst till en bekväm och användbar utomhusmiljö. Med en terrassmarkis kan du njuta av utelivet med långa middagar, fika med vänner och familj eller en läsa en bok utan att bränna dig eller bli bländad av solen.  

Markisen skyddar även mot regn, så du behöver inte oroa dig för att bli blöt eller behöva avbryta en härlig utekväll på grund av dåligt väder. Din uteplats blir helt enkelt en extra sällskapsyta i ditt hem där du kan umgås, koppla av, träna eller arbeta hemifrån.  

Som en extra bonus blir terrassmarkisen ett skydd för dina utemöbler, grill och annan utrustning som får ökad livslängd när de slipper utsättas för solblekning, regn och vind. 

 

Kom ihåg att våra fixare står redo att rycka ut vid behov av hjälp!

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Montering av markiser 

Vilken markis du väljer beror förstås på hur ditt behov ser ut men också vilken stil du föredrar. Kanske vill du ha en markis som kompletterar ditt hem och matchar husets färger eller så vill du skapa en kontrast för att ge bostaden lite extra karaktär. Möjligheterna är oändliga. Titta på hur andra hus i ditt område ser ut eller googla på nätet för inspiration. 

Tänk också igenom följande punkter: 

  • Mått 

Det är viktigt att din markis har rätt storlek. Markisen måste täcka hela fönstret för att du ska få bäst effekt av skugga och svalka. Välj gärna en markis som är lite större än fönsterrutan. 

  • Material 

Eftersom markiser är utsatta för väder och vind kan det vara bra att välja ett tyg av god kvalitet. Ett uv-beständigt tyg bleks inte lika mycket av solen. Kontrollera också att väven håller för tuffa tag och blåst. Välj gärna en smuts- och vattenavvisande väv så håller sig din markis fräsch längre. Du kan också impregnera din markis vid behov. 

  • Motor eller vev 

Det finns både manuella och elektriska markiser. Med en vev får du själv fälla in och ut din markis medan en markis med elektrisk motor enkelt kan styras med en fjärrkontroll. 

 

Att välja rätt markis 

Är du händig kan du montera dina markiser själv. Några verktyg som kan vara bra att ha är: 

  • skruvdragare 
  • skruvmejsel 
  • tumstock  
  • vattenpass 

Bestäm var markisen ska sitta och mät ut borrhålen, använd ett vattenpass för att få allt rakt. Var noga med höjden och tänk på att du ska kunna öppna fönster och dörrar utan att det tar emot. Det är också viktigt att du får till rätt utfall så att markisen täcker fönstret även när solen står lågt.  

Förborra hålen och se till att du använder skruvar som är anpassade för din fasad.

 

Behöver du hjälp kan du alltid vända dig till oss på Hemfixarna, vi har stor erfarenhet och kunskap kring monteringsarbeten och erbjuder hantverkstjänster även på kvällar och helger.  

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Bli proffs på att montera IKEA möbler

En av orsakerna till IKEA’s framgångssaga är de platta, utrymmessnåla paketen som gör att möblerna kan få en prislapp som tilltalar många. Platta paket betyder dock ofta långa monteringsanvisningar och mer än en skruv. Våra Fixare är proffs på möbelmontering och delar med sig av sina bästa tips för att du ska slippa slita ditt […]

Läs inlägget »

Hemfixarna på hembesök – hur fungerar det?

Behöver du hjälp med något i hemmet? Då kommer vi gärna på ett hembesök för att åtgärda det! Men hur ser våra tjänster ut och vad kan du förvänta dig? Det och mycket mer berättar vi i den här artikeln! Det kan du få hjälp med Kanske har du redan hunnit upptäcka fördelarna med våra […]

Läs inlägget »

Förstärka wifi – inomhus och utomhus

Internet, trådlöst nätverk, wifi – vad betyder allt egentligen och hur gör man för att få ut det mesta av sitt wifi? Här nedan svarar vi på just det! En av de saker man kan använda för att få så mycket och bra användning av sitt wifi är en wifi- eller internet förstärkare. Det går […]

Läs inlägget »