/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Förstärka wifi – inomhus och utomhus

Förstärka wifi – inomhus och utomhus

Internet, trådlöst nätverk, wifi – vad betyder allt egentligen och hur gör man för att få ut det mesta av sitt wifi? Här nedan svarar vi på just det! En av de saker man kan använda för att få så mycket och bra användning av sitt wifi är en wifi- eller internet förstärkare. Det går precis lika bra att använda wifi förstärkare utomhus som inomhus och här nedan berättar vi mer om hur.

Wifi står för Wireless Fidelity och är en teknik som tillåter användarna att surfa på internet – trådlöst. Fördelen med ett wifi är att flertalet enheter såsom mobiler, surfplattor, datorer och andra smarta prylar i hemmet kan kopplas upp till samma bredbandsuppkoppling. Den stationära punkten i ett internetsystem är modemet. Utan ett modem kommer man inte ut på någon typ av internetuppkoppling över huvudtaget. Till modemet kan man koppla in LAN kablar för att direkt nå uppkopplad anslutning. Det vanligaste i dagens hem är dock att man kopplar in en router som funkar som en internet förstärkare och accesspunkt för wifi:et från modemet. Ur routern kan man koppla in flertalet LAN anslutningar eller surfa direkt in på det trådlösa nätverket. Visst låter detta som en självklarhet? Router, trådlöst internet samt wifi och internet förstärkare? Men så är inte fallet, år 1999 introducerade Steve Jobs wifi till folket och gjorde så med ett “framträdande” som inkluderade en rockring på scenen (Källa: www.youtube.com – Steve Jobs introduces WiFi to the masses with a hula hoop!). Trådlöst internet har alltså inte funnits allt för länge. Från denna korta introduktion kommer vi vidare i den här artikeln att täcka ett vanligt problemområde vi alla varit med om; taskig internetuppkoppling utomhus, i vissa rum eller en speciell våning. Lösningen är – Wifi förstärkare och wifi förstärkare utomhus. 

Känns det redan komplicerat? Vi hjälper dig gärna direkt i ditt hem!

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

 

Konsten att förstärka wifi och signal hemma

Först och främst, vilken typ av router du köper är en avgörande faktor när det gäller internet förstärkare. Grundtanken med routern är att distribuera trådlöst internet, men kvalitén, mjukvaran och hårdvaran är en del av att förstärka wifi. Med andra ord – ju bättre router som används, desto bättre kan du förvänta dig att din wifi signal blir. En annan avgörande faktor är placering. Eftersom modemet är placerat av installationstekniker är det vanligast att routern kopplas i närheten av modemet för att undvika onödigt långa kabeldragningar. I många lägenheter är LAN / Ethernet uttagen för router och TV redan förbestämt, oftast på positioner i instängda och slutna utrymmen. Istället för att lista vart man ska placera routern för bästa möjliga sätt att förstärka wifi utan tilläggsprodukter är det simplare att delge var man inte bör placera en router. 

  • Stängda eller slutna utrymmen,
  • Rum med tjocka ytterväggar och gränsande innerväggar eller i fastighetens hörn.

För att förstärka wifi spelar flertalet faktorer in, men den främsta faktorn är alltså att routern placeras så att de bästa förutsättningarna för att skicka radiovågor. Andra faktorer som spelar roll för att förstärka wifi signalen hemma är bland annat; möjligheten att minska antal enheter som är uppkopplade och andra uppkopplade anslutningar i byggnaden, exempelvis grannar. Skulle dessa simpla och kostnadseffektiva sätt vara omöjliga att tillmötesgå finns det produkter och koncept som hjälper dig att att förstärka ditt wifi. Här nedan listar vi dessa. 

 

Router förstärkare – “Repeater” 

Router förstärkare kallas även repeater. Reaper är en internet förstärkare som ökar och förlänger räckvidden av ett trådlöst internet och fungerar både för inomhusbruk, men kan även monteras på en yttervägg för att agera som en wifi förstärkare utomhus. Likt routrar finns dessa repeater (router förstärkare) i olika segment. De bästa produkterna ger inte bara en markant skillnad i att förlängningen av wifi utan även hastigheten på internet generellt.  

Att installera en wifi förlängare är enkelt, oftast via “plug-and-play” lösningar och det bästa av allt – wifi förlängare kostar inte skjortan, många butiker erbjuder repeater till förmånliga priser. 

 

Wifi förstärkare utomhus – förlänga wifi 

Även om en trådlös router förstärkare kan funka till viss del är långa radiovågor av 2,4GHz och 5GHz svåra att skicka över större yta. En wifi förstärkare utomhus är därför oftast den enda alternativet om du vill få tillgång till trådlöst internet i exempelvis garaget, gäststugan eller ytor däremellan. En vanlig lösning på problemet är att installera ett Mesh-system. Mesh-system finns anpassade för installationer för både inomhus men även för utomhus och IP klassade för att täcka yta, läs mer i ett av våra tidigare inlägg, Mesh – den nya wifi-tekniken ger täckning överallt. Skulle detta mesh-system inte räcka som wifi förstärkare utomhus är nästa steg en fast accesspunkt. En fast accesspunkt utomhus, i garaget eller i gäststugan är ett säkert och stabilt sätt att förstärka wifi. Det finns egentligen flertalet varianter på accesspunkter, men två standardutföranden är: 

  1. Accesspunkt med fasta antenner
  2. Accesspunkt med icke fasta antenner 

Utöver dessa två utförande finns det även accesspunkter anpassade för utomhusbruk. Problemet, eller utmaningen, med accesspunkter är att det krävs en LAN-ethernet kabel mellan accesspunkten och routern. Det positiva är däremot att man kan förvänta sig en stabil och säker wifi förstärkare. Om kabeldragning, lite grävning och installation inte är ett problem är detta ett rekommenderat sätt att både förlänga och förstärka wifi utomhus. 

 

Trådlöst wifi med förstärkare eller direkt kopplad anslutning med LAN?

Anslutning med en LAN-kabel till modemet eller mellan routern och till din dator är alltid den absolut pålitligaste anslutningen för en stabil internetuppkoppling. Moderniseringen, antal anslutna enheter till ett wifi samt smarta hem har dock förändrat synen på trådlöst internet, som nu mer eller mindre är ett måste. 

Tack vare wifi förstärkare, internet förstärkare och router förstärkare går det att sätta upp ett system både för att förstärka din wifi signal hemma, men också installera wifi förstärkare utomhus, för att få så bra uppkoppling som möjligt utan att ha en direktkopplad LAN-kabel till modemet. 

Skulle wifi-signalen i vissa rum i ditt hus eller lägenhet vara halvkrasslig och möjligheten att koppla upp enheten direkt till modemet är det första steget i felsökningen att se över placeringen av routern. Eventuellt behöver du köpa en mer kraftfull router, som både förlänger och förstärker ditt wifi. 

Vi kan hjälpa dig med allt ifrån felsökning, val av produkt och installation.

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Accesspunkt – för wifi i hela hemmet

Har du lessnat på att endast kunna surfa trådlöst när du befinner dig i vardagsrummet, men inte i köket? Då kan det vara läge att investera en accesspunkt! I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om accesspunkter och guidar dig även igenom en installation.  Vad är en accesspunkt? En accesspunkt, även […]

Läs inlägget »

Anslut bärbar dator till trådlöst nätverk

Det finns många fördelar med att ansluta sin bärbara dator till ett trådlöst nätverk. Ibland händer dock att man inte är helt införstådd med hur man ansluter till denna typ av nätverk. Något vi därför hade tänkt visa i denna artikel! 

Läs inlägget »

Koppla nätverk – Så gör du!

Mycket av det vi gör på våra datorer, surfplattor, mobiler och TV-apparater kräver tillgång till internet. Men hur gör man när man kopplar ett nätverk? Det tänkte vi berätta i denna artikel! Innehåll • Att koppla nätverk • Tips från Hemfixarna • Ta hjälp av Hemfixarna Att koppla nätverk När det kommer till att koppla […]

Läs inlägget »