/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Välkommen hem med ny entrédörr

Välkommen hem med ny entrédörr

Med en ny entrédörr blir det extra härligt att komma hem. En ny ytterdörr kan förhöja hela uttrycket på ditt hus. Moderna dörrar är dessutom bättre isolerade och mer inbrottssäkra. 

Entrédörren är bland det första både du och dina gäster möter i ditt hem. En gammal och skavd dörr kan dra ner helhetsintrycket av ditt hus, vilket förstås är extra tråkigt om du lagt ner tid, energi och pengar på både inredning och fasad. Men en gammal dörr kan också vara en svag punkt när det gäller inbrottsskydd. Genom att byta till en nyare dörr med starkare material och säkerhetsfunktioner kan du förbättra säkerheten och skydda ditt hem bättre.  

Äldre dörrar är dessutom ofta dåligt isolerade och har sämre tätningsförmåga vilket leder till värmeläckage och högre energiförbrukning. En ny entrédörr kan därför också hjälpa dig att minska dina uppvärmningskostnader. Bor du centralt med mycket ljud och trafikbuller omkring dig kan en ny ytterdörr också skapa en skönare inomhusmiljö eftersom nya dörrar ofta har bättre ljudisolering.  

 

Att välja ytterdörr 

Ytterdörrar finns i en mängd olika material. Som exempelvis: 

 • Trä 
 • Stål 
 • Glasfiber 
 • Komposit 
 • PVC 
 • Aluminium 

Alla har olika fördelar och vad du väljer beror förstås på vad du behöver och vill ha. Många moderna material kräver minimalt med underhåll och har lång livslängd. Priserna brukar variera beroende på materialval, säkerhetsfunktioner, design och tillverkare. Därför kan det vara bra att bestämma en budget innan du börjar leta för att hitta en ytterdörr som passar just dig, dina behov, din smak och din plånbok.  

 

Rätt utseende 

Rätt utseende 

Din ytterdörr är en viktig del av husets utseende och kan påverka helhetsintrycket. Välj en ytterdörr som kompletterar arkitekturen och stilen hos ditt hem. Det kan exempelvis vara en god idé att ta reda på när ditt hus är byggt och välja en dörr som känns tidstypisk. Har du till exempel ett 60-talshus med en dörr i ädelträ kan det bli en rejäl stilkrock om du väljer en modern dörr i kompositmaterial.  

Är du ute efter en säkerhetsdörr kan du välja en dörr med säkerhetsfunktioner som förstärkt låsningssystem, massiva bultar och säkerhetsglas.  

Vill du höja intrycket av din entré ytterligare kan det vara läge att även se över utrymmet runt dörren. Har du exempelvis ett entrétak kan du passa på att byta ut det när du ändå byter ytterdörr. Ett helhetslyft som dessutom gör att din dörr fortsätter att vara skyddad mot väder och vind och därmed håller längre.  

 

Montera ytterdörr 

Att byta ytterdörr kan vara en ganska krävande uppgift, men är du händig och har kunskaper och erfarenheter inom bygg och snickeri kan du lösa det själv. Behöver du hjälp kan du alltid anlita oss på Hemfixarna, vi säkerställer att installationen av din ytterdörr blir korrekt och säker från början. 

Här kommer några viktiga steg att följa när du monterar en ytterdörr: 

 • Se till att ha rätt verktyg och utrustning till hands innan du börjar. 
 • Kontrollera att den nya dörren är korrekt dimensionerad och passar dörröppningen. 
 • Ta bort den gamla dörren. Vid behov ska du även ta bort gångjärn, dörrkarm och eventuella andra beslag. 
 • Kontrollera att dörrkarmen är rak. Du kan behöva justera nivån genom att exempelvis lägga kilspån under karmen. 
 • Placera den nya dörren i öppningen och se till att den är ordentligt riktad och i rätt nivå innan du fäster den. 
 • Använda lämpliga skruvar för att fästa dörren och karmen. Följ tillverkarens rekommendationer för rätt placering och antal. 
 • När dörren är på plats: kontrollera att den kan öppnas och stängas korrekt. Justera gångjärn och låsanordning vid behov. 
 • Använd tätningslist runt karmen om det behövs och isolera eventuella mellanrum mellan dörrkarmen och väggen. 

 

Behöver du hjälp kan du alltid vända dig till oss på Hemfixarna, vi har stor erfarenhet och kunskap kring monteringsarbeten och erbjuder hantverkstjänster även på kvällar och helger.  

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Hemfixarna på hembesök – hur fungerar det?

Behöver du hjälp med något i hemmet? Då kommer vi gärna på ett hembesök för att åtgärda det! Men hur ser våra tjänster ut och vad kan du förvänta dig? Det och mycket mer berättar vi i den här artikeln! Det kan du få hjälp med Kanske har du redan hunnit upptäcka fördelarna med våra […]

Läs inlägget »

Förstärka wifi – inomhus och utomhus

Internet, trådlöst nätverk, wifi – vad betyder allt egentligen och hur gör man för att få ut det mesta av sitt wifi? Här nedan svarar vi på just det! En av de saker man kan använda för att få så mycket och bra användning av sitt wifi är en wifi- eller internet förstärkare. Det går […]

Läs inlägget »

Svalt i sommar med markiser

Med markiser över din uteplats är du skyddad mot både sol och regn. Utbudet är stort och rätt markis kan höja hela intrycket av din terrass. Men visste du att markiser också är ett effektivt sätt att hålla nere inomhustemperaturen? Genom att montera fönstermarkiser kan du få en sval och skön känsla inomhus även under […]

Läs inlägget »