/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Montera rullgardin för skönare inomhusmiljö

Montera rullgardin för skönare inomhusmiljö

Rullgardiner är inte bara ett sätt att minska insyn i din bostad. De kan också hjälpa till att hålla värmen ute under soliga dagar. Med en mörkläggningsrullgardin i sovrummet kan du dessutom skapa en skön sovmiljö även under ljusa sommarnätter. 

Att dra ner rullgardinerna i fönster som vetter mot gator, grannar eller andra publika områden är ett effektivt sätt att skapa insynsskydd och värna sitt privatliv. Men rullgardiner har också många andra fördelar. 

Genom att sätta upp rullgardiner kan du förbättra energieffektiviteten i ditt hem. En nerdragen rullgardin under soliga dagar hjälper till att hålla rummet svalt och du kan dra ner på användningen av din luftkonditionering. På vintern kan rullgardinen istället ge extra isolering och minska värmeförlusten genom fönstren. I båda fallen sparar du energi och sänker din elräkning. 

En rullgardin är också ett bra sätt att skydda din inredning från att blekas av solens uv-strålar. Golv, tapeter och möbler håller sig snygga längre. 

 

Bättre sömnkvalitet med rullgardiner

Rullgardiner kan också hjälpa till att dämpa ljuden från utomhusmiljön, vilket kan vara extra skönt i sovrummet. Väljer du rullgardiner med mörkläggning kan du dessutom skapa en idealisk sovmiljö även under ljusa nätter och dagtid, vilket är perfekt för exempelvis skiftarbete. Mörkläggningsrullgardiner är ofta tillverkade av ett tjockare material eller har ett ljusblockerande ytskikt som förhindrar att ljuset släpps igenom.  

Ett mörkt rum är viktigt för sömnkvaliteten, eftersom det hjälper kroppen att producera sömnhormonet melatonin. Med mörkläggningsrullgardiner kan du alltså sova gott oavsett tid på dygnet.  

 

Att välja rullgardin 

Det finns många olika typer av rullgardiner. Exempelvis Ikea har ett stort utbud av rullgardiner som passar de flesta rum. Fundera på vilka specifika behov du har för just det rum där du vill montera en rullgardin. Här är några punkter att utgå från: 

  • Ljusreglering 
  • Integritet/insyn 
  • Utseende 

En del rullgardiner har specialfunktioner, de kan exempelvis vara ljudisolerade eller värmeisolerade. Det finns också automatiska rullgardiner som du kan styra med fjärrkontroll eller koppla till ditt smarta hem-system.  

 

Vill du ha hjälp med att montera upp rullgardiner? Vi hjälper dig gärna! 

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

 

Montera rullgardin 

Att sätta upp en rullgardin gör du enkelt själv om du har tid och är lite händig. Behöver du hjälp kan du alltid kontakta Hemfixarna, vi löser alla former av hantverkstjänster och finns tillgängliga även kvällar och helger.  

Det viktigaste är att mäta fönstret innan du köper din rullgardin. Mät bredden och lägg gärna till några extra centimeter på varje sida så att rullgardinen säkert täcker hela fönstret när den är nedrullad. 

 

Det här behöver du 

Några verktyg som kan vara bra att när du ska montera en rullgardin är: 

  • Skruvmejsel 
  • Borrmaskin 
  • Vattenpass 
  • Sax eller kniv, för att eventuellt justera storleken på rullgardinen 

 

Gör så här 

Exakt hur rullgardinen ska monteras kan variera beroende på vilken rullgardin du har och hur den är konstruerad. Men generellt finns det vissa steg att följa för att installationen ska blir korrekt.  

Börja med att mäta fönstret och markera monteringspunkterna med en blyertspenna.  

Montera fästena till din rullgardin. Vanligtvis ska de vara på fönsterkarmen eller på väggen ovanför fönstret. Följ anvisningarna från tillverkaren. Förborra hålen för skruvarna och skruva sedan fästena på plats med skruvdragare eller skruvmejsel.  

Sätt rullgardinen i fästena och kontrollera att den är rak med hjälp av ett vattenpass. Ibland kan du behöva låsa fast rullgardinen på plats med hjälp av medföljande klämmor eller skruvar. Titta i bruksanvisningen för att se vad som gäller för just din rullgardin. 

Testa att rullgardinen fungerar som den ska, att den rullar jämnt och att mekanismen fungerar korrekt, genom att dra den upp och ner några gånger. Är rullgardinen för lång kan du klippa av den bit du inte behöver med sax eller kniv, återigen är det viktigt att titta på vad tillverkaren rekommenderar innan du skrider till verket.  

 

Behöver du hjälp kan du alltid vända dig till oss på Hemfixarna, vi har stor erfarenhet och kunskap kring monteringsarbeten och erbjuder hantverkstjänster även på kvällar och helger.  

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Svalt i sommar med markiser

Med markiser över din uteplats är du skyddad mot både sol och regn. Utbudet är stort och rätt markis kan höja hela intrycket av din terrass. Men visste du att markiser också är ett effektivt sätt att hålla nere inomhustemperaturen? Genom att montera fönstermarkiser kan du få en sval och skön känsla inomhus även under […]

Läs inlägget »

Montering av gardinstång – så gör du!

Var bör man placera gardinstången i förhållande till fönstret? Och hur fäster man stången i en betongvägg? Montering av gardinstång kan faktiskt vara lite klurigt – därför vill vi gärna hjälpa till! I den här fixarguiden får du våra smartaste tips för en lyckad gardinuppsättning. Montering av gardinstång – så pryder du rummet Hur man […]

Läs inlägget »

Dags att hänga upp nya gardiner? 

Nu kommer snart vintern och med den de längre och mörkare kvällarna och nätterna. Kanske är det tid att ta ner dina mörkläggande gardiner och hänga upp nya? I vilken ände börjar man då?  Självklart vill man ju välja färg, mönster och tygmaterialmaterial, men först behöver man ta reda på vilken typ av montering av gardiner det är man gillar. Är det takmonterade gardinskenor […]

Läs inlägget »