/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Installera smart belysning – tänd där du är

Installera smart belysning – tänd där du är

Lampor som tänds när du kommer in i ett rum eller när solen går ner. Med smart belysning kan du anpassa ljuset i ditt hem efter var du befinner dig eller vilken tid på dygnet det är. Schemalägg och styr belysningen med några enkla knapptryck i mobilen eller installera ledlampor med rörelsesensor som tänder och släcker när du går in i eller lämnar ett rum. Smart hem belysning är effektivt, flexibelt och minskar samtidigt din energiförbrukning. 

Genom smart belysning kan du slå på och av lampor och andra ljuskällor, justera ljusstyrkan och skapa många olika upplevelser och effekter av ditt hem med hjälp av ljus. Smart belysning är också ett bra sätt att anpassa belysningen efter tillgången på dagsljus eller vilken aktivitet du ägnar dig åt. Du kan också styra belysningen efter din närvaro och bara ha tänt där du är. Det ger dig även möjlighet att tända och släcka lampor slumpmässigt när du exempelvis är på semester, som ett sätt att lura tjuven. Smart belysning gör helt enkelt din vardag lite lättare. 

 

Så fungerar smart belysning 

Smart belysning består av speciella armaturer och ljuskällor som kommunicerar via bluetooth eller ditt trådlösa wifi-nätverk. Du styr belysningen med hjälp av en fjärrkontroll eller med en app i din mobil. Det finns många olika typer av system och lösningar, exempelvis har Ikea smart belysning och en mängd produkter med allt från led-spotlights till dina köksskåp till mysiga nattlampor till barnrummen som kan kombineras efter dina behov. 

Många smarta belysningssystem är också kompatibla med röstassistenter som Google Assistant, Amazon Alexa eller Apples Siri-funktion, vilket gör att du enkelt kan styra ljuset med röstkommandon. Det går även att integrera smart belysning med rörelsedetektorer eller välja en lampa med rörelsesensor för att automatiskt slå på eller av ljuset när någon rör sig i ett rum. 

Genom att kombinera din smarta belysning med andra komponenter i ditt smarta hem-system som säkerhetsfunktioner eller högtalare kan du skapa automatiserade processer som är anpassade efter just dig, ditt hem och din vardag.  

Anpassa ljuset 

Belysning kan förändra ett helt hem. Med rätt typ av belysning kan du inte bara lysa upp ett rum utan även skapa stämning och påverka rummets stil. Ofta behövs flera olika ljuskällor i ett rum för att effekten ska bli så bra som möjligt. Det finns några kategorier av belysning som du kan utgå ifrån: 

  • Allmänbelysning 
  • Arbetsbelysning 
  • Stämningsbelysning 

När du väljer belysning till ett rum bör det finnas ljuskällor från varje kategori. Allmänbelysning är ofta taklampor eller plafonder som kan användas för att lysa upp hela rummet, vilket är praktiskt när du exempelvis ska städa. Arbetsbelysning är funktionell belysning som används för att du ska kunna utföra olika aktiviteter, exempelvis läslampan vid favoritfåtöljen, skrivbordslampan vid arbetshörnan eller den inbyggda belysningen över köksbänkarna. Stämningsbelysning är den mjukare belysningen som skapar känsla i ett rum. Det kan vara bordslampor, golvlampor, ljusslingor, tavelbelysning eller spotlights. 

 

Installera smart belysning 

Med smart belysning får dina ljuskällor en extra dimension. Du kan du styra vilken typ av ljus du vill ha, exempelvis kan du välja att dimma ljuset i badrummet för att få mjuk och härlig spa-känsla på kvällen och välja ett kallare vitt ljus för din morgonrutin. En justering som varken kräver att du installerar nya kablar och strömbrytare eller anlitar någon elektriker.  

När du köper smarta belysningsprodukter är det viktigt att kontrollera vilken typ av anslutning de kräver. Du behöver också ha en stabil nätverksanslutning med exempelvis trådlöst wifi. Följ tillverkarens instruktioner för att installera lampor och armaturer på rätt sätt, glöm inte att stänga av strömmen först. När belysningen är monterad behöver den anslutas till exempelvis ditt wifi-nätverk. Exakt hur anslutning och konfigurering ser ut beror på vilket system och tillverkare du har valt, men det vanligaste är att du laddar ner en mobilapp där du kan para ihop dina enheter och skapa unika anpassningar.  

Är du osäker eller behöver hjälp kan du alltid kontakta oss på Hemfixarna, vi finns över hela landet och är tillgängliga även under kvällar och helger. 

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Så kopplar du in din nya lampa säkert!

Glad i hågen kommer du hem med den ursnygga vintage-lampan du hittade på den lokala loppis-butiken. Den passar verkligen perfekt där i fönstret. Du skruvar i en glödlampa som verkar passa, trycker in stickproppen i vägguttaget… och pang! så blixtrar det till, för att sedan bli mörkt i hela huset. Medan du famlar dig fram […]

Läs inlägget »

Mesh – den nya wifi-tekniken ger täckning överallt

Mesh-nätverk ger täckning överallt (foto: Google). När vi ska lysa upp våra hem sätter vi minst en lampa i varje rum. Då får vi en jämn och god allmänbelysning. När professionella nätverksinstallatörer sätter upp wifi-nät gör de på samma sätt. De installerar flera så kallade accesspunkter runt omkring i byggnaden. Lika lite som vi försöker […]

Läs inlägget »

Så byter du belysning i badrum

Har belysningen i badrummet slocknat? Eller står den och blinkar som om det vore ett disco? Då är det på tiden att det blir åtgärdat. I den här artikeln delar vi därför med oss av våra mest hjälpsamma tips när det kommer till just belysning i badrum! Att tänka på vid byte av belysning i […]

Läs inlägget »