Att lufta elementen är ett bra sätt att få jämn och effektiv värme hemma. För bästa effekt bör du lufta dina element minst två gånger om året, exempelvis en gång på hösten och en på våren.
Genom att regelbundet lufta dina element håller du ditt värmesystem fritt från luftfickor som kan minska elementens effektivitet och därmed göra att ditt hem inte värms upp som det ska. Att ha en underhållsrutin för dina element gör också att du förlänger livslängden på dem eftersom luft i systemet kan leda till att elementen så småningom rostar inifrån. Med fungerande element utan luftfickor får du en jämn värme och håller nere dina uppvärmningskostnader.
Så funkar dina element
I ett vattenburet värmesystem cirkuleras uppvärmt vatten eller glykolblandning genom elementen som i sin tur avger värme till rummet. När vattnet transporterats genom elementet kyls det ner och återvänder till värmekällan för att värmas upp igen.
Ibland skapas dock luftfickor i elementen av olika orsaker. Det kan handla om vattenkvalitet eller att det gjorts reparationer och underhållsarbeten i värmesystemet. Eftersom luft stiger är det också vanligare att de som bor i de översta lägenheterna i ett flerbostadshus upplever att det är luft i elementen oftare än den som bor längre ner.
Hur ofta ska man lufta element
Men det vanligaste är att luftfickor uppstår vid temperaturförändringar. Då skapas ibland ett undertryck i systemet som gör att luft sugs in genom små läckor i rören eller elementen. Därför är det smart att lufta dina element i samband med att årstiderna skiftar, minst en gång per säsong. Exempelvis på hösten när du slår på värmen igen inför den kalla årstiden efter att kanske ha haft elementen avstängda under en varm sommar.
Tecken på att det är dags att lufta:
- Elementen har kalla fläckar eller ger ojämn uppvärmning
- Nedre halvan av elementet är varmare än den övre
- Det låter från elementen, det skramlar, bubblar eller kluckar
- Elementen upplevs mindre effektiva än tidigare
- Du har utfört någon form av underhåll på ditt värmesystem
Så här luftar du elementen
Att lufta elementen är inte så krångligt som det låter. Med lite tid och tålamod är det något du enkelt kan fixa själv. Behöver du hjälp kan du alltid kontakta oss på Hemfixarna, vi erbjuder snabb och professionell hjälp inom en rad olika hantverkstjänster.
Att lufta element i en lägenhet följer samma grundläggande principer som för ett hus eller en villa med vattenburet värmesystem.
- Börja med att stänga av värmesystemet för att undvika brännskador eller läckage.
- Leta efter luftningsventilen på ditt element. Det kan se olika ut beroende på vilket värmesystem eller element du har, ofta är det en liten nippel eller ventil längst upp på elementets ena sida.
- Ta fram en behållare, som en liten skål eller mugg, för att fånga upp läckande vätska.
- Använd en ventilnyckel eller luftnyckel för att öppna ventilen. Placera behållaren intill.
- Öppna ventilen försiktigt tills du hör att det pyser och vatten kommer ut.
- Ha ventilen öppen tills det kommer en jämn ström av vatten utan bubblor eller ljud. Var försiktig så att du inte tappar ut för mycket vatten ur systemet.
- Stäng av ventilen noggrant för att undvika läckage, men dra inte åt för hårt.
- Slå på värmesystemet igen.
Lufta element utan nyckel
När du luftar dina element ska du helst använda en särskild elementnyckel. Har du ingen sådan så går det att köpa en multinyckel på byggvaruhuset, multinycklar passar de flesta ventiler. Du kan också lufta element utan nyckel, men det krävs att du är försiktig för att undvika skador på ventilen. Du kan exempelvis använda en platt skruvmejsel för att öppna och stänga ventilen.
Hemfixarna finns alltid här om detta är något du vill ha hjälp med! Kontakta oss idag!