/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / 5 knep när du lägger klickgolv

5 knep när du lägger klickgolv

Funderar du på ett nytt golv? Ett snyggt klickgolv i trä eller laminat lyfter ditt hem och kan skapa en helt ny känsla i ett rum. Vill du montera ditt klickgolv själv bjuder vi på några proffstips kring hur du får ett jämnt och fint golv utan glipor och med snygga kanter. 

Börja med att bestämma dig för vilken typ av klickgolv du vill ha. Är det tåligt laminat som lockar? Eller vill du åt den mjukare känslan av äkta trä? Klickgolv finns också i slitstarkt och tidlöst linoleum. Oavsett vilket du väljer så lägg lite tid på att fundera över vilken känsla du vill skapa och hur golvet kommer att harmoniera med resten av ditt hem och din inredning. 

När du bestämt dig vilket golv du vill ha behöver du mäta upp ditt rum ordentligt för att få koll på hur mycket som går åt och hur många förpackningar du ska köpa. Behöver du hjälp med monteringen kan du alltid anlita oss på Hemfixarna, våra fixare har stor erfarenhet och kunskap kring golvläggning. Tänker du lägga ditt klickgolv själv är det bra att avsätta gott om tid, att vara noggrann redan från början betalar sig i slutet. 

Det här behöver du för att montera ett klickgolv 

Plocka fram alla verktyg innan du sätter igång. För att montera ett klickgolv behöver du: 

  • sticksåg 
  • borr, om du har elementrör som går ner i golvet. Vissa linoleumgolv går att skära med mattkniv. 
  • hammare 
  • kofot 
  • slagjärn, ibland kallat baksmälla. Ett verktyg som gör det lättare att ansluta golvskarvarna där du inte kommer åt med hammare. 

 

Kom ihåg att våra fixare står redo att rycka ut vid behov av hjälp!

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Lägg golv som proffsen 

Det viktigaste när du ska montera ett klickgolv är att inte stressa. Om du utför varje moment i lugn och ro och ser till att den bit du lagt ligger perfekt innan du börjar med nästa så kommer resultatet att bli strålande. 

Här kommer några tips på hur du lägger klickgolv som proffsen. 

1. Var noga med mätningen

Titta på hur rummet ser ut innan du börjar och tänk igenom hur du ska lägga golvet för att få bästa effekt. Mät upp ytan och provlägg några golvbitar för att se om det blir som du tänkt dig. Stäm av med tillverkarens rekommendationer så att du inte får massa konstiga mått och skarvar när du väl börjar såga i materialet. Utgångspunkten är att du ska ha så långa längder som möjligt, alltså långt mellan skarvarna. 

2. Syna av klickgolvet innan

Öppna förpackningarna med klickgolv och syna av alla bitarna innan du lägger golvet, det gäller särskilt för klickgolv i trä. Eftersom trä är ett levande material finns det ibland kvistmärken. Dessa ger golvet karaktär, men du vill kanske inte att alla ska hamna i blickfånget mitt i rummet. Genom att titta på bitarna innan kan du välja vilka du ska använda var och placera ”fulare” bitar längre ut mot kanterna där det kommer att finnas möbler.

3. Tänk på underarbetet

Gå över det befintliga golvet innan du börjar. Finns det ojämnheter och svackor där kommer det att påverka ditt nya klickgolv. Spika ner eller dra upp spikar som sticker upp. Finns det gropar kan du spackla vid behov.  

4. Passa in första biten

Hur du får till de första bitarna kommer att påverka resultatet för resten av golvet. Börja gärna mot en vägg med dörrar och försök att skjuta in golvet under dörrkarm och tröskel om det är möjligt. Ta bort alla golvlister innan du börjar, så slipper du täcka över fula skarvändar med kvartslist.

5. Perfekta skarvar

När du lägger ett klickgolv hänger alla bitarna ihop och påverkar varandra, precis som ett pussel. Så fort du lagt en bit, se till att den ligger perfekt och är ordentligt ihopknackad med föregående. 

Behöver du hjälp med golvläggningen? Tveka inte att höra dig till oss på Hemfixarna. Våra fixare har stor erfarenhet av olika hantverksuppdrag och hjälper gärna till, oavsett var i landet du bor. 

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Bli proffs på att montera IKEA möbler

En av orsakerna till IKEA’s framgångssaga är de platta, utrymmessnåla paketen som gör att möblerna kan få en prislapp som tilltalar många. Platta paket betyder dock ofta långa monteringsanvisningar och mer än en skruv. Våra Fixare är proffs på möbelmontering och delar med sig av sina bästa tips för att du ska slippa slita ditt […]

Läs inlägget »

Montera Bestå TV-bänk – så gör du

Har du inhandlat en ny TV-bänk ur IKEA:s möbelserie Bestå och undrar hur du går tillväga för att få ihop denna? Då har du hamnat helt rätt! Vi tänkte nämligen berätta hur du gör för att montera en Bestå TV-bänk, samt hur vi på Hemfixarna kan bistå med hjälp.  Montera din Bestå TV-bänk steg-för-steg  Nedan […]

Läs inlägget »

Montering av garderob – 11 tips som du vill ha extra koll på

När det kommer till att montera en garderob finns det ett par saker som man behöver ha koll på. Vi vill därför tipsa om vad du bör vara lite extra uppmärksam på – så att din garderobsmontering blir lekande lätt! Innehåll Så förbereder du dig Montera din garberob Ta hjälp av Hemfixarna Så förbereder du […]

Läs inlägget »