/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Så får du bästa placering på TV:nHemfixarna | Fixarbloggen | Bäst placering av Tv:n

Så får du bästa placering på TV:nHemfixarna | Fixarbloggen | Bäst placering av Tv:n

Vi har tidigare berättat hur du gör för att montera ett väggfäste till din TV. Nu tänkte vi fortsätta på den inslagna vägen och reda ut för hur du får bästa placering på TV:n, samt hur vi på Hemfixarna kan bistå med hjälp.

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Innehåll

  • Varför är det viktigt att montera TV:n i rätt höjd?
  • Så gör du för att få rätt höjd på din TV
  • Ta hjälp av Hemfixarna

Varför är det viktigt att montera TV:n i rätt höjd? 

Det finns många goda anledningar till varför du ska tänka till en extra gång innan du väljer att sätta upp din TV, oavsett om du planerar att montera den på väggen eller ställa den på en TV-bänk.

Och på tal om det, vill du lära dig mer om hur du får ihop de populära Bestå Tv-bänkarna från IKEA, kan du med fördel läsa våra tidigare artiklar: 

Nåväl, tillbaka till det väsentliga – varför det är så viktigt att montera TV:n i rätt höjd. Först och främst är det viktigt för att du ska kunna njuta av dina favoritserier och filmer på ett bekvämt sätt.

Det är troligtvis ingen som vill sitta och titta på TV med en gamnacke eller också vara tvungen att luta huvudet neråt. Något som inte enbart är obekvämt, utan som även kan resultera i värk och problem med nacke och rygg.

Därutöver kan en TV som är monterat för högt eller för lågt se väldigt konstigt ut. Ja, det kan faktiskt förstöra lite av vardagsrummets charm, även om det inte är det mest väsentliga. Viktigast av allt är att du kan njuta av serier och filmer på ett bekvämt sätt, utan att få nack- och ryggvärk.

Så gör du för att få rätt höjd på din TV

Det finns såklart inga standardsvar för hur högt en TV ska sitta, samtidigt som det råder lite delade meningar. De flesta brukar däremot kunna enas om att TV-apparatens nedre kant ska sitta mellan 90–110 cm ovanför golvet.

Något som är viktigt att ha i åtanke är däremot soffans sitthöjd. Har du en väldigt låg soffa ska också TV:n placeras lite längre ner. Detsamma gäller om soffan är hög – då ska TV:n placeras lite högre upp.

En bra riktlinje brukar vara att skärmens mitt ska vara placerad i ögonhöjd, och då gäller det såklart att du tar hänsyn till soffans sitthöjd. Något annat som kan vara bra att ha i åtanke är höjden på soffbordet och eventuella föremål som brukar placeras på det.

Vet du exempelvis med dig att det kan åka fram stora chipsskålar och liknande som ställs på bordet, kan det också vara en bra idé att placera TV:n lite högre upp än du initialt tänkt. Att försöka avnjuta en film medan en stor chipsskål skymmer sikten är ingen höjdare!

Sist men inte minst bör du även betrakta avståndet till TV-apparaten. Om apparaten och soffan står långt ifrån varandra, kan du vara mer flexibel med höjden. Ju längre avstånd, desto mindre viktig blir höjden.

För att summera det hela bör du alltså tänka på följande för att få bästa placering på din TV:

  • Ta hänsyn till soffans sitthöjd
  • Ta hänsyn till soffbordets höjd
  • Ta hänsyn till eventuella föremål som brukar placeras på soffbordet
  • Ta hänsyn till avståndet mellan TV:n och soffan
  • Försök, i så stor utsträckning det går, att följa riktlinjerna om att TV-apparatens nedre sitta mellan 90–110 cm ovanför golvet, samt att skärmens mitt ska vara placerad i ögonhöjd.
Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Ta hjälp av Hemfixarna 

Saknar du den tid eller energi som krävs för att montera din TV i rätt höjd? Då kan du med fördel vända dig till oss på Hemfixarna. Vi erbjuder snabb, personlig och proffsig heltäckande monteringsservice, oavsett var du bor.

När du väljer att ta hjälp av oss kommer en av våra kunniga fixare hem till dig, undersöker problemet och fixar därefter med de åtgärder som krävs för att lösa uppgiften.

Våra fixare har omfattande kunskaper om allt som rör möbelmontering, tekniksupport och enklare hantverkshjälp. Hos oss är du i trygga händer!

Albin Sandberg