/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Undrar du vad som är viktigt att tänka på när man ska montera skjutdörrar? 

Undrar du vad som är viktigt att tänka på när man ska montera skjutdörrar? 

Har du bestämt dig för att bygga en skjutdörrsgarderob, skapa en rumsavdelare med hjälp av eleganta skjutdörrar i exempelvis glas eller har du en idé om att montera skjutdörrar till uterummet? En skjutdörr är perfekt när man vill spara plats och gör att man på ett fiffigt sätt kan maximera golvytan i ett rum.

I det här inlägget tänkte vi gå igenom saker som Vad är bra att tänka på inför montering av skjutdörrar? Hur monterar man olika typer av skjutdörrar? Vilka olika typer av skjutdörrar finns det? Och annat nyttigt att veta för ditt stundande projekt.

 

Vilka olika typer av skjutdörrar finns det?  

Beroende på hur dina väggar ser ut, var du vill placera och montera en skjutdörr samt hur mkt plats du har där du ska placera din dörr, så finns det några olika alternativ. Följande är de vanligaste sätten att montera skjutdörrar på;

  • Topphängd skjutdörr 
  • Utanpåliggande skjutdörr
Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Har du ännu inte valt vilken typ av skjutdörr du vill ha, har vi här nedan några olika råd för när och var man kan använda sig utav de olika typerna av monteringssätt för skjutdörrar. Om utrymme finns så kan man såklart även välja att ha dubbla skjutdörrar för att skapa en ännu bredare dörröppning.

 

Skjutdörr i skjutdörrskassett och takskena

Om du ska montera en skjutdörr som skjuts in och göms i väggen kommer du att behöva säkerställa att det är en innervägg som är byggd med 95 mm regel, alternativt bygga en sådan på plats. Man har även möjlighet att regla på en befintlig vägg för att göra den tjockare. Detta behövs alltså för att skapa utrymmet som dörren ska skjutas in och ut ur. Dörröppningen byggs alltså med dubbel dörrbladsbredd. I kassetten som dörren ska gå in i monteras i taket en skjutdörrsskena för dörrbladet att monteras i. Detta sätt används om man har möjlighet att bygga eller regla på en vägg för dold skjutdörr. Om man inte vill bygga en skjutdörrskassett själv finns kompletta skjutdörrslösningar att köpa hos de flesta dörrförsäljare.

 

Utanpåliggande skjutdörr

Om du till exempel har bärande väggar, som du inte vill regla på för att skapa utrymme för dörrbladen, kan man välja utanpåliggande skjutdörrar. Dessa monteras i en skena på väggen, som löper ovanför dörröppningen samt en dörrbladsbredd förbi den. Dörren bör vara något bredare än dörröppningen, för att kunna täcka dörrhålet när den stängs.

 

Skjutdörr till garderob

Skjutdörrar till garderoben är ett smidigt sätt att spara utrymme i en trångt sovrum, där vanliga dörrar kan vara svåra att öppna om det är litet och trångt möblerat. Antingen monterar man enbart ett skjutdörrsparti mellan två väggar, för att skapa en garderobsvägg, eller så byter man ut de vanliga dörrarna på garderoben till skjutdörr. Dessa alternativ erbjuder de flesta återförsäljare. Exempelvis kan man hitta flera garderober i IKEA´s sortiment där man kan montera skjutdörrar och Elfva säljer system som gör det enkelt att skapa ett utrymme för garderob mellan två befintliga väggar.

 

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

 

Vilka skjutdörrsbeslag behövs när man ska montera skjutdörrar?

När vi pratar om beslag i denna guide kommer vi endast nämna vilka olika typer av handtag man kan välja mellan, för att kunna skjuta dörren fram och tillbaka. Övriga skjutdörrsbeslag, så som beslag för upphängning och montering av skjutdörrar beror på typ och tillverkare av dörr och detta får du enkelt hjälp med i en bygghandel.

  • Kanthandtag för skjutdörr
  • Infällt skålhandtag för skjutdörr
  • Låskista och låsvred

Kant-handtag med ring

Kant-handtag med ring är ett skjutdörrshandtag med infälld ring som monteras på dörren istället för ett låshus, så att man lätt kan ta tag i ringen och flytta dörren om den åker in i en vägg i stängt läge.

 

Infällt skålhandtag

Ett handtag som försänks i en urgröpning i dörren och monteras med två skruv vid vardera sida av skålen, även starkt lim kan användas för extra fast montage. Dessa kommer oftast som runda, ovala eller rektangulära och brukar finnas i de flesta färger, metall och ibland i trä-look.

 

Låskista och låsvred till skjutdörr

Om du har en dörr utan förborrade hål kan du och så montera en låskista med låsvred på din skjutdörr. Det kan exempelvis vara lämpligt om du byggt WC med skjutdörr.

 

Oavsett om det är garderobsskjutdörrar, skjutdörrar som rumsavdelare, skjutdörrar i glas eller om du monterar skjutdörr från IKEA, skjutdörr från Elfva eller skjutdörr från Bauhaus, hoppas vi att du kan ha nytta av dessa tips. När det kommer till montering och övriga handgrepp finns vi på Hemfixarna alltid till hands för dig närhelst du behöver vår hjälp.

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Behöver du hjälp att montera soffan?

Visst vet du om att våra fixare gärna hjälper till att montera din nya soffa? Vi finns runt om i hela landet så att du bara inom ett par timmar kommer få inta soffläge! I den här artikeln ger vi däremot våra bästa tips till dig som själv vill montera soffan.  Det behöver du För […]

Läs inlägget »

Montera Billy bokhylla – så gör du

Funderar du på hur du ska montera din Billy bokhylla från IKEA? Då har du hamnat helt rätt. I denna artikel tänkte vi nämligen berätta hur du går tillväga för att montera en Billy bokhylla steg-för-steg, men också om hur vi på Hemfixarna kan bistå med hjälp.   Montera din Billy bokhylla steg-för-steg  Bokhyllan Billy […]

Läs inlägget »

Montera Pax garderob – så gör du

Har du inhandlat den praktiska och snygga garderoben Pax från IKEA, men undrar hur du går tillväga för att sätta ihop den? Då har du hamnat helt rätt. I denna artikel berättar vi nämligen hur du gör för att montera en Pax garderob, samt hur vi på Hemfixarna kan bistå med hjälp.    Montera din […]

Läs inlägget »