/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Bestå – tips och inspiration

Bestå – tips och inspiration

Vill du kunna skräddarsy förvaringen i ditt hem? Hitta lösningar att organisera dina saker som både är funktionella och passar med din stil? Då kanske du ska titta närmare på Bestå! Ikea’s förvaringssystem ger dig massor av möjligheter. Du kan välja bland färdiga kombinationer eller skapa en helt egen. Vi på Hemfixarna lotsar dig genom processen. 

 

Att välja rätt Bestå-möbel 

Bestå finns i alla möjliga utföranden och kan användas i princip till vilken förvaring som helst. Behöver du en tv-bänk, ett sideboard eller ett vitrinskåp för finservisen – Ikea’s Bestå löser det mesta.  

  • Börja med att skapa dig en bild av vad du vill förvara. Vilka saker behöver få plats? 
  • Nästa steg är att titta på var i din bostad möbeln ska stå. Kanske kan du skapa ett nytt flöde i vardagsrummet genom att flytta tv-bänken till en annan vägg. Eller så hittar du nya förvaringsmöjligheter med ett sobert avställningsskåp bakom soffan.  
  • Vilka mått ska ditt beståskåp ha? Mät hemma för att få en uppfattning kring vad som får plats och hur stor yta skåpet kommer att ta upp.
  • Bestäm vilken höjd, bredd och djup just ditt skåp ska ha.
  • Vill du ha dold förvaring väljer du lådor eller luckor till ditt beståskåp. Vill du att dina saker ska synas väljer du öppna hyllplan eller vitrinskåp.

 

Vilket utseende ska jag välja på min Bestå? 

Oavsett om du gillar modernt och avskalat, föredrar naturnära träkänsla eller letar efter en mer traditionell profil så finns det stora möjligheter att anpassa Ikeas bestå så det passar just dig och din stil. På Ikea finns ett brett utbud av fronter, knoppar och handtag. Ska ditt beståskåp fungera som avställningsyta kan du också välja till en toppskiva för att slippa skarvar och få ett mer enhetligt intryck.  

Hittar du inte vad du söker i Ikea’s sortiment finns det idag ett flertal företag som specialiserat sig på att ta fram fronter till bland annat bestå. Med en uppsjö av luckor och handtag på marknaden kan du skapa en helt unik bestå tv-bänk eller vitrinskåp. Tänk på att det också går att måttbeställa exempelvis en toppskiva i marmor för att göra din möbel extra personlig.

 

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Tänk utanför boxen med Bestå 

Att variera skåpsdjupen på de olika förvaringsmodulerna är ett enkelt sätt att få en spännande form på ditt beståskåp. Har du valt en tv-bänk kan du testa att göra den längre för att få plats med ännu mer förvaring, en användbar möbel för allt du samlat på dig i vardagsrummet. Eller varför inte täcka en hel vägg med skåp, det blir både effektfullt och praktiskt.

Bestå fungerar bra som bänk, kanske väljer du en bestå tv-bänk som lättstädad skoförvaring i hallen. Sätter du hjul på blir den dessutom enkel att flytta runt när du städar.

På nätet finns en mängd beståinspiration och tips som du kan använda för att hitta smarta, snygga och roliga lösningar som passar just dig. Testa att googla exempelvis ”ikea bestå hack” eller surfa runt på forum som Instagram och Pinterest.

 

Några tips för montering av Bestå 

Flera varianter av beståskåp kan hängas direkt på väggen med hjälp av väggskenor. Eller så väljer du att använda ben för stående förvaring. Du kan också ställa stommarna direkt på golvet, med små justerbara fötter står skåpet stadigt även om underlaget är ojämnt. 

Vill du sätta ihop flera stommar använder du de kopplingsbeslag som följer med när du köper din beståmöbel. Du behöver bara ett stödben i skarven. 

Tänk på att du kan bygga på ditt beståskåp längre fram genom att lägga till fler stommar. Du kan också ändra utseende genom att exempelvis ta bort luckor eller lägga till lådor.  

Välj till måttanpassade förvaringslådor att ha i lådorna så blir det enkelt att hålla ordning på dina saker. 

Behöver du hjälp med monteringen tveka inte att kontakta oss på Hemfixarna. Vi fixar allt från möbelmontering och enklare hantverksuppdrag, oavsett var i landet du bor.

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Bli proffs på att montera IKEA möbler

En av orsakerna till IKEA’s framgångssaga är de platta, utrymmessnåla paketen som gör att möblerna kan få en prislapp som tilltalar många. Platta paket betyder dock ofta långa monteringsanvisningar och mer än en skruv. Våra Fixare är proffs på möbelmontering och delar med sig av sina bästa tips för att du ska slippa slita ditt […]

Läs inlägget »

Montera Bestå TV-bänk – så gör du

Har du inhandlat en ny TV-bänk ur IKEA:s möbelserie Bestå och undrar hur du går tillväga för att få ihop denna? Då har du hamnat helt rätt! Vi tänkte nämligen berätta hur du gör för att montera en Bestå TV-bänk, samt hur vi på Hemfixarna kan bistå med hjälp.  Montera din Bestå TV-bänk steg-för-steg  Nedan […]

Läs inlägget »

Montera Bestå-dörrar – så gör du

Dörrar är något som slits med tiden och det krävs att vi byter ut dem. Behöver du montera en ny dörr på din Bestå-möbel? Vi berättar hur du gör för att montera en dörr på egen hand, men också om hur vi på Hemfixarna kan bistå med hjälp. Det är vanligt förekommande att vi lägger […]

Läs inlägget »