/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Så gör du en kanalsökning på din Samsung-TV

Så gör du en kanalsökning på din Samsung-TV

Under de senaste åren har mycket hänt gällande det fasta TV-utbudet. Bland annat har många flerfamiljshus gått över från analog till digital kabel-TV, och de flesta TV-leverantörer har också med jämna mellanrum gjort förändringar i sitt utbud. 

I samband med övergången till digital-TV har även vissa hushåll blivit tvungna att byta TV (eller TV-box) till en modell som klarar av så kallad DVB-C-mottagning. 

Sammantaget har detta lett till att du kanske blir tvungen att ställa in dina TV-kanaler på nytt, installera om din TV eller införskaffa helt ny utrustning. 

Hemfixarna har här sammanställt en guide för hur du kan gå tillväga för att göra en kanalsökning. Installationsprocessen är liknande för alla TV-apparater, men då Samsungs funktioner bland annat tenderar att ha lite speciella namn som skiljer sig från mängden, så har vi valt att fokusera på dessa. 

Innan du börjar installationen och kanalsökningen av din Samsung-TV 

Innan du börjar installationen av din Samsung-TV (eller bara kanalinställningen) är det några saker du bör kontrollera: 

  • Är antennsladden ansluten mellan TV:n och väggen, i rätt uttag på TV:n såväl som på uttaget i väggen? 
  • Har din TV stöd för DVB-C-mottagning? (Det brukar vara standard sedan cirka 2010 och framåt). 
  • Har du ett aktivt avtal med en TV-leverantör (exempelvis ComHem), så att du kan se andra kanaler än SVT:s och TV4? 

Om din Samsung-TV är en så kallad smart-TV som går att ansluta till internet så bör du också göra det som ett första steg innan du börjar leta kanaler. Fördelen är att den då kan ta in data som kan vara till hjälp vid installationen – bland annat i vilken region du befinner dig, och vilka utbud som finns tillgängliga för dig. 

Om TV:n i samband med anslutning till internet föreslår att du ska uppdatera dess fasta programvara (”firmware”) så ska du absolut tacka ja till det och vänta tills den är klar innan du går vidare. 

Vid en nyinstallation (första uppstarten) av en Samsung-TV brukar den föreslå att du ansluter den till ditt trådlösa nätverk innan du gör något annat. Ska du installera om kanalerna bör du också först kontrollera internetanslutningen. Detta gör du genom att trycka på hemma-knappen (den med huset på) på fjärrkontrollen, välja Meny från sidopanelen till vänster, sedan Inställningar -> Alla inställningar -> Anslutning -> Nätverk. 

Verkar det här lite krångligt? Kom ihåg att vi på Hemfixarna alltid kan hjälpa dig! 

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Kanalsökning på Samsung-TV av lite äldre modell 

När du kontrollerat att TV:n är internetansluten och uppdaterad är det dags för kanalsökningen. Om du har övergått från analogt till digitalt TV-utbud kan du också läsa vår specialskrivna guide inom området. Den hittar du här.

Observera att du måste ha TV:n i TV-läge för att kanalsökningen ska fungera. Den får alltså inte vara inställd på HDMI eller någon annan extern källa. Detta dubbelkollar du genom att trycka på knappen för att välja källa, vars symbol oftast är en TV-skärm med en pil som kommer in i rutan från vänster. 

På en lite äldre Samsung-TV hittar du till inställningarna genom att trycka på menyknappen på fjärrkontrollen, och därefter med piltangenterna i mitten rulla ner till alternativet System i menyn som dyker upp till vänster på skärmen.  

Det kan nu hända att TV:n ber om en pinkod. Samsungs pinkod är oftast 0000, som du slår in med hjälp av fjärrkontrollen. (Om inte denna pinkod stämmer, titta efter i bruksanvisningen). 

Efter att du slagit in koden går du vidare till alternativet Inställning. (Observera att du i vissa fall kan få frågan om pinkod i detta steg i stället). 

Nu kan du bli uppmanad att välja språk. Välj svenska och gå vidare.  

Härefter följer en fråga om din region. Det kan tyckas självklart att du där ska välja Sverige, men för en del abonnenter (särskilt Telenorkunder) kan det också rekommenderas att välja Finland (vilket är ett tips om det inte fungerar första gången). 

Välj nu Antenn -> Kabel och alternativet med både digitala och analoga kanaler. En del TV-apparater föreslår redan automatiskt en leverantör i det här steget, exempelvis ComHem. Då ska du givetvis välja det alternativ som passar dig, och trycka OK för att gå vidare med installationen. 

Eventuellt blir du i samband med kanalsökningen också tillfrågad vilken tidszon du vill använda. På denna fråga är det bäst att ange Auto. 

Känns det här lite väl avancerat? Glöm inte att vi på Hemfixarna alltid står redo att hjälpa dig! 

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Kanalsökning på en lite modernare Samsung-TV 

På en nyare Samsung-TV är listan och alternativen lite mer ”komprimerade” än i processen vi beskrev ovan. Här trycker du på hemma-knappen (den med huset på) på fjärrkontrollen, väljer Meny -> Inställningar -> Alla inställningar -> Utsändning -> (Inställning av autoinställning) -> Autoinställning och sedan på knappen Försök nu. 

Det kan hända att du får ett meddelande om att detta alternativ inte fungerar i din region. Då kan du i stället gå igenom samma lista fram till sista raden, men i stället prova alternativet Kabelsökningsalt. för fler funktioner. 

De allra nyaste Samsung-TV-apparaterna har också en extra funktion som heter Autoinställning i Standby under samma del av menyträdet. Detta är ett smidigt alternativ som man bör aktivera. Då kommer TV:n automatiskt söka efter nya kanaler och ändringar i utbudet när den är avstängd, och de finns redo när du ska titta på TV nästa gång, utan att du behöver göra något. 

Observera att TV-menyerna – och fjärrkontrollerna – kan skilja sig lite även mellan olika Samsung-modeller. Generellt sett kallas ofta det menyalternativ som andra TV-märken valt att omnämna som Kanalsökning hos Samsung i stället för Utsändning. 

Blev det svårt att hänga med nu? Lugn, vi på Hemfixarna hjälper dig gärna! Tveka aldrig att kontakta oss! 

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Redigera kanallista 

När du installerat din TV märker du ibland att den lagt kanaler på till synes lite udda kanalnummer. Ofta hittar du exempelvis HD-kanalerna för SVT, TV4 (och deras lokala varianter) på väldigt höga nummer i din kanallista. 

Detta följer oftast ett system, eftersom TV:n när den gått igenom en kanalsökning tenderar att sortera digitala och analoga kanaler för sig. Därmed blir det också egentligen bättre ordning i utbudet och lättare att hålla koll på vilka kanaler som sänds i HD. Har du en lång lista med kodade kanaler, som inte ingår i ditt utbud, brukar dessa också läggas på rad avskilt från de andra kanalerna. 

Det här är dock givetvis något som du som användare kan ändra. För att redigera kanalerna på en Samsung-TV trycker du in knappen / på fjärrkontrollen. Du får nu upp en lista med alla kanaler, och längst upp till vänster på skärmen finns alternativ för att bland annat redigera, favoritmarkera, byta plats på och radera kanaler. 

Råkar du exempelvis ta bort en kanal från listan av misstag kan du alltid göra en ny kanalsökning för att hitta igen den. 

Vi på Hemfixarna finns också alltid där för dig om du har funderingar eller kör fast under kanalsökningen! Tveka inte att ta kontakt med oss, så löser vi problemet! 

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Montera Bestå TV-bänk – så gör du

Har du inhandlat en ny TV-bänk ur IKEA:s möbelserie Bestå och undrar hur du går tillväga för att få ihop denna? Då har du hamnat helt rätt! Vi tänkte nämligen berätta hur du gör för att montera en Bestå TV-bänk, samt hur vi på Hemfixarna kan bistå med hjälp.  Montera din Bestå TV-bänk steg-för-steg  Nedan […]

Läs inlägget »

Från analog till digital TV – så gör du! 

Du pluggar in TV:n i antennjacket, går in på TV:ns inställningsmeny och letar upp kanalsökningsfunktionen. Men hur än du försöker så hittar du (eller din TV) inga kanaler – trots att du vet att det fungerar hos grannen.  Det skulle ju, enligt din hyresvärd, vara hyfsat enkelt att gå över från analog till digital TV! […]

Läs inlägget »

Behöver du hjälp att montera soffan?

Visst vet du om att våra fixare gärna hjälper till att montera din nya soffa? Vi finns runt om i hela landet så att du bara inom ett par timmar kommer få inta soffläge! I den här artikeln ger vi däremot våra bästa tips till dig som själv vill montera soffan.  Det behöver du För […]

Läs inlägget »