/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Spara pengar med en modern blandare

Spara pengar med en modern blandare

Har du en gammal blandare i kök och badrum? Vill du snabbt få en snygg uppdatering av inredningen och samtidigt spara pengar? Då kan det vara läge att byta blandare. Droppande kranar kan bli dyrt i längden. Moderna blandare snålar på varmvattnet och hjälper dig att hålla nere uppvärmningskostnaderna. 

Gamla läckande kranar i kök och badrum är ingen rolig historia. Varken för dig, din hemmiljö eller din plånbok. Att byta blandare är ett snabbt och effektivt sätt att hålla nere förbrukningen av varmvatten och därmed kostnaderna 

Dagens blandare är både snygga och klimatsmarta. Här ger vi några tips på hur du byter blandare i köket eller fixar en ny blandare till ditt badrum. 

Att välja blandare 

Blandaren är något du använder många gånger varje dag. Tänk på att välja en modell som passar både dina behov och som funkar med din stil i kök och badrum. En blandare kan ta ditt kök eller badrum till nästa nivå och få vara den lilla extra detaljen som lyfter helheten. 

Fundera på om din blandare ska vara: 

 • klassisk/traditionell  
 • retro 
 • modern/stilren 

Du kan också fundera på om du föredrar: 

 • engreppsblandare 
 • tvågreppsblandare 
 • en kran som startar automatiskt när du sätter händerna under 

Hemfixarna hjälper dig gärna med installationen när du har valt ny blandare!

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Addera funktioner till din nya blandare 

Nästa steg handlar om att titta på vilka funktioner du vill att din blandare ska ha. Idag på marknaden finns blandare med en mängd olika finesser som skållningsspärr, eco-funktion och olika typer av vattenstrålar. 

En del blandare begränsar vattenflödet automatiskt. Det innebär att en mindre mängd vatten måste värmas upp varje gång, vilket är både effektivt och energisnålt. 

Andra blandare har en funktion som innebär att luft blandas in i strålen. Du förbrukar mindre vatten men får samma tryck och komfort som om du hade använt en vanlig blandare.  

Det finns också blandare som bara skickar fram varmvatten i ledningarna när kranen hålls i ett visst läge, övriga lägen är det enbart kallvatten.  

Tänk på att det ofta är mer effektivt med engreppsblandare än tvågreppsblandare. Ska du vrida på två reglage hinner du spola ut en större mängd vatten innan du hittar rätt temperatur.  

Att byta blandare 

Är du händig kan du byta blandare i kök eller badrum själv. Men är du osäker kan det vara bra att ta hjälp av proffs. Hemfixarna har stor erfarenhet av att montera blandare i kök och badrum. Vi jobbar över hela Sverige och det finns möjlighet att boka oss även kvällar och helger. 

Ska du byta din blandare själv finns det några saker som är viktiga att tänka på. 

 • Läs på ordentligt innan du börjar. 
 • Ta fram alla verktyg du behöver och avsätt ordentligt med tid. 
 • Glöm inte stänga av vattnet. 
 • Skruva loss den gamla blandaren genom att lossa muttrarna växelvis. Skruvar du ur blandaren snett kan du riskera att skada fästena. 
 • Ta fram de medföljande instruktionerna och följ dem noga när du installerar den nya blandaren. 
 • Sätt på vattnet igen. Kontrollera att det inte finns något läckage. 

Verkar detta svårt så rycker en fixare mer än gärna in och installerar din blandare!

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Spara vatten – bonustips 

Att låta kranen stå på när du borstar tänderna, rakar dig, lagar mat eller bara tar ett glas vatten kan göra att din vattenförbrukning blir onödigt hög. Beroende på blandare kan du slösa 5-15 liter vatten i minuten. Här kommer några enkla tips på vad du kan göra istället. 

 • Använd en vattenmugg när du borstar tänderna.  
 • När du rakar dig kan du sätta i proppen och tappa upp lite vatten i tvättstället. 
 • Ha en kanna vatten i kylskåpet istället för att spola varje gång du ska fylla ett glas. 
 • Skölj inte av disken innan du stoppar den i diskmaskinen utan skrapa ner resterna direkt i kompostinsamlingen/köksavfallet. 

Klicka på knappen för att boka en fixare vid behov!

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Så byter du belysning i badrum

Har belysningen i badrummet slocknat? Eller står den och blinkar som om det vore ett disco? Då är det på tiden att det blir åtgärdat. I den här artikeln delar vi därför med oss av våra mest hjälpsamma tips när det kommer till just belysning i badrum! Att tänka på vid byte av belysning i […]

Läs inlägget »

Succé för våra nya VVS-tjänster

Den 7 april 2022 lanserade IKEA i Kungens Kurva och Barkarby fasta priser på installation av badrumsinredning, handfat, kranar och duschväggar med oss. Det innebär att kunder som handlar kan få en komplett lösning med oss som installatör till ett oslagbart pris. Våra installationstjänster har marknadsmässiga priser men inredningen och kranarna ligger ofta på under […]

Läs inlägget »

Ge badrummet ett lyft med små medel

En badrumsrenovering behöver inte kosta skjortan. Jobba med det du har och investera i några snygga badrumsmöbler. Med vackra detaljer och smart badrumsförvaring får du ditt badrum att kännas både nytt och lyxigt.  Det absolut viktigaste att tänka på när du planerar ditt badrum är badrumsförvaring. Smarta förvaringslösningar där alla prylar har sin bestämda plats […]

Läs inlägget »