/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Kanalsökning inför sommarens TV-sportsevenemang – så gör du!

Kanalsökning inför sommarens TV-sportsevenemang – så gör du!

Paralympics, Tour de France, Fotbolls-VM för damer… tillhör du också skaran som önskar att det blir en riktigt regnig sommar? Vi på Hemfixarna kan tyvärr inte manipulera vädret – men vi hjälper dig gärna med att ställa in din TV så att du inte missar ett ögonblick av årets höjdpunkter inom TV-sporten! 

 

Kontrollera kanalinställningarnapå din TV 

Ditt utbud av TV-kanaler kan variera lite beroende på var i landet du bor, eller vilken leverantör du har av TV-tjänster. Även TV-leverantörernas egna kanallistor kan ändras då och då – kanaler tas ibland bort eller läggs till. 

Vissa, särskilt nyare TV-apparater känner själv av att ändringar har skett i utbudet, och föreslår att du ska göra en ny kanalsökning. Men särskilt inför tillfällen när du vet att du kommer tillbringa en hel del tid framför TV:n – som exempelvis inför stora sportevenemang – så bör du alltid göra en ny kanalsökning. Kanske har kanalen som sänder just det du planerat att titta på även börjat sända i HD, med ännu bättre bild och ljud? Det vill du ju absolut inte missa! 

För de flesta TV-apparater gör du såhär när du vill söka kanaler: 

  • Kontrollera att antennsladden är ansluten i både TV-apparaten och uttaget i väggen. 
  • Gå in i menyn Meny eller Inställningar på TV:ns fjärrkontroll. Knappen kan även vara markerad med en kugghjulssymbol. 
  • Hitta inställningen som heter Kanalsökning eller Kanalinställning. (Obs! På en Samsung-TV heter den oftast Utsändning!). 
  • Välj alternativet att söka kanaler automatiskt. 

Låt TV:n sedan sköta processen själv. Oftast brukar du bara behöva trycka ”OK” på fjärrkontrollen när sökningen är klar, så sparas alla kanaler automatiskt, och du får upp en lista. Vissa TV-modeller pekar också ut och listar eventuella ändringar i kanalutbudet direkt. 

En del TV-leverantörer (eller TV-apparater) kräver dock att du ställer in lite fler parametrar. Du kan ibland bli tvungen att välja mellan Kabel eller Antenn innan du kan börja din kanalsökning. Oftast – om du har kabel-TV – brukar det vara just Kabel som gäller. Vissa TV-apparater kommer också automatiskt föreslå vilken kabel-TV-leverantör som finns tillgänglig (exempelvis ComHem). Då väljer du din leverantör från listan, och klickar dig vidare. 

Verkar det här för krångligt? Du kan alltid vända dig till oss på Hemfixarna, så hjälper vi dig! 

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Hitta din TV:s bruksanvisning online 

En del TV-apparater är helt klart svårare att ställa in än andra, och ibland kan man verkligen behöva läsa lite i bruksanvisningen. Problemet är ju bara att man sällan hittar bruksanvisningarna just när man behöver dem som mest eller så inser man att hunden ätit upp den till frukost. Men de flesta bruksanvisningarna, även för äldre modeller, går faktiskt att hitta på nätet. Här är tips på några bra sajter du kan börja leta på, beroende på vilken modell du har: 

  • LG-manualer: https://www.lg.com/se/support/manuals 
  • Samsung-manualer: https://www.samsung.com/se/support/downloadcenter/ 
  • Philips-manualer: https://www.philips.se/c-w/support/tv-apparater 
  • Sony-manualer: https://www.sony.se/electronics/support/televisions-projectors/manuals 

Du kan också alltid prova googla ditt TV-modellnamn följt av ordet ”bruksanvisning”, ”användarhandbok” eller ”manual”. 

Glöm inte att vi på Hemfixarna har mycket stor erfarenhet av det här, och vi hjälper dig gärna! Kontakta oss! 

 

Fungerar det inte? 

Sedan de flesta av oss avskaffat ”tjock-TV-apparaterna” och i stället införskaffat modeller som är mycket lättare att bära runt på, så kanske det händer att man inte köper en separat TV till lantstället, utan tar med sig en från huset eller lägenheten. Då bör man dock tänka på att det inte alls är säkert att TV:n fungerar när man kopplar in den på det nya stället – kanalerna kan ligga på helt andra platser och du kan bli tvungen att installera om TV:n från början. Samma gäller förstås när du pluggar in den hemma i huset igen. 

Därför bör man alltid vara ute i god tid med kanalinstallationen, så man inte missar det viktiga sportevenemanget! 

Men vad gör man när man försökt flera gånger, och TV:n fortfarande vägrar samarbeta? 

Börja alltid med att kontrollera om antennsladden är rätt inkopplad och sitter fast i avsett uttag både i väggen och på själva TV-apparaten. Den ska inte glappa. Kontrollera också så att den inte är skadad någonstans. 

Har din stuga eller villa egen antenn på taket? Har ni samma problem med alla TV-apparater, om ni har flera i hushållet? Då kan ni behöva kontrollera antennen. Har den kanske skadats vid dåligt väder, och behöver ställas in igen? 

Har du inte använt din TV på ett tag, och märker att den inte får in några kanaler när du sätter på den igen? Är den äldre än cirka tio år? Då kan den kanske inte ta emot HD-signaler. Du kan i så fall behöva införskaffa en digitalbox (som kopplas in med HDMI- eller scartkabel) för att kunna fortsätta använda den. 

Om ingenting verkar fungera bör du som en sista utväg kontakta din TV-leverantör och höra dig för angående eventuella störningar, avbrott eller förändringar i TV-utbudet. Bor du i lägenhet är det oftast din kvartersvärd eller någon ur styrelsen från din eventuella bostadsrättsförening som är ansvarig för de här frågorna. 

Glöm inte att Hemfixarna också alltid kan hjälpa dig med den här typen av felsökning! Tveka inte att kontakta oss! 

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Skaffa en skräddarsydd TV-tablå! 

När du fått ordning på kanalerna finns det även andra hjälpmedel som kan maxa din TV-sportsupplevelse och se till att du inte missar en enda sändning. Sajter som exempelvis http://tv.nu erbjuder tjänster som gör att du kan komponera ihop din egen TV-tablå som sedan blir tillgänglig i deras app eller via en webbtjänst. Där kan du skapa påminnelser som dyker upp i mobilen när det är dags att sätta på TV:n, och vilken kanal du ska knappa in. 

Givetvis kan vi på Hemfixarna hjälpa dig med tekniken. Kontakta oss vid frågor, eller om du vill ha tips! 

 

Andra alternativ för att se direktsänd TV 

Med den moderna tekniken så behöver du sällan deppa över att missa en viktig TV-match, även om du befinner dig någonstans där du inte kan pejla in några TV-kanaler, eller endast markutbudet (SVT 1, 2, SVT 24 och TV 4)

De flesta TV-kanaler, och särskilt de som sänder sportevenemang, brukar också erbjuda livesändningar via sina appar eller playtjänster på nätet. Dessa tjänster brukar även fungera bra med mobilt bredband, trots att du kanske inte har den snabbaste mottagningen på campingturen eller på lantstället. 

Även om du endast har tillgång till bredband via din mobil så kan du exempelvis införskaffa en Chromecast eller en Apple-TV och koppla in enheten till TV:n där du befinner dig. Och vips har du storbild med en kvalitet på bild och ljud som i de flesta fall överträffar mottagningen via TV-antennen. 

Se då bara till att du har införskaffat tillräckligt mycket ”surf” till din mobila router eller din mobil! Många av leverantörerna av mobilt bredband erbjuder lägre priser för extra mycket surf under sommarmånaderna. Det brukar alltid löna sig att kontakta dem och höra efter, så att de kan hitta en lösning som passar just dig, med dina TV-sportsvanor och ditt sommarboende. 

Vi på Hemfixarna önskar dig en trevlig sportsommar, och vill samtidigt påminna dig om att vi alltid finns här för dig, trots sommar och semester! Tveka inte att kontakta oss – vi hjälper dig! 

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Svalt i sommar med markiser

Med markiser över din uteplats är du skyddad mot både sol och regn. Utbudet är stort och rätt markis kan höja hela intrycket av din terrass. Men visste du att markiser också är ett effektivt sätt att hålla nere inomhustemperaturen? Genom att montera fönstermarkiser kan du få en sval och skön känsla inomhus även under […]

Läs inlägget »

Montera Bestå TV-bänk på vägg – så gör du

Vi har tidigare berättat hur du gör för att montera en Bestå TV-bänk. Vad som är så smart med denna bänk är att den kan vara fristående på ben eller också monteras på väggen. I denna artikel tänkte vi därför redogöra för hur du lyckas med det sistnämnda.  Montera din Bestå TV-bänk på väggen steg-för-steg […]

Läs inlägget »

Surfa smart i sommar

Snart är det dags för efterlängtad semester för många av oss, och även om semestern förstås är en tid för avkoppling så vill många av oss fortfarande ha tillgång till smart uppkoppling. Därför har vi samlat bästa tipsen på hur du surfar smart i sommar – i sommarstugan, vid badplatsen eller på bilresan. Dela med […]

Läs inlägget »