/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Skapa en mysig uteplats

Skapa en mysig uteplats

Varma sommardagar vill vi helst vara utomhus. Med sköna utemöbler, gröna växter och mjuka textilier kan du flytta ut vardagsrummet och skapa en mysig lounge på din balkong eller uteplats. 

Låt kreativiteten flöda och förvandla din uteplats eller balkong till ett rum där du vill hänga hela tiden. För att få ett riktigt bra resultat bör du ha två fokusområden: 

  1. Skapa rumskänsla 
  2. Tänka inredning på samma sätt som inomhus 

Inramat och ombonat 

Genom att skapa rumskänsla blir din uteplats mer mysig och inbjudande än om det bara är en öppen yta. Använd dig av befintliga väggar och komplettera med exempelvis krukor, spaljéer eller staket för att rama in och skapa en omslutande plats. Tänk på hur solen rör sig eller om det behövs skydd för vinden.  

Med en matta på golvet förstärker du rumskänslan ytterligare. Ett parasoll, en uppspänd segelduk eller varför inte en pergola kan fungera som tak. 

 

Mysigt och bekvämt 

Välj utemöbler som passar din stil och vad du har tänkt använda din uteplats till. Vill du ha modernt och stilrent? Eller föredrar du kanske rustikt och medelhavsinspirerat? Välj en stil och gå all-in eller blanda stilar för en mer personlig mix. Titta runt hos andra eller använd appar som Instagram eller Pinterest för att hitta uteplats inspiration eller balkong inspiration innan du sätter igång.  

Investera i möbler som gör att du vill sitta länge. Med loungemöbler kan du skapa en skön plats att dricka ditt morgonkaffe, läsa en bok eller lyssna på din favoritpodd. Vill du kunna äta middag i din möbelgrupp kan det vara en bra idé att satsa på en soffa som är lite högre och investera i ett något större bord. Ös på med sköna dynor och mjuka kuddar för en riktigt bekväm och lyxig känsla. Komplettera med fina plädar som du kan använda under svala dagar eller när kvällarna blir kyliga. Med en dynlåda kan du enkelt förvara dina textilier utomhus utan att riskera att de blir blöta.  

Satsa på belysning 

Belysning spelar en viktig roll för att få en mysig atmosfär på din uteplats. Undvik starka utomhuslampor och satsa istället på ett mjukt dämpat ljus som skapar en avslappnad stämning. Kombinera olika typer av belysning för bästa effekt. Om du inte har ström framdragen på uteplatsen finns det många lampor som drivs av solceller eller batterier. Några exempel på ljuskällor som du kan jobba med: 

  • Ljusslingor. En ljusslinga i taket, på väggen eller lindad runt balkongräcket ger hög mysfaktor på nolltid.  
  • Taklampa, bordslampa eller golvlampa. Numera finns utomhusalternativ när det gäller de flesta typer av belysning.  
  • Spotlights. Riktad belysning som lyfter fram ett blomsterarrangemang, ett träd eller delar av fasaden. 
  • Ljuslyktor. Levande ljus i vackra lyktor på bord, sidobord eller på golvet skapar en härlig och avslappnad stämning. 

 

Ge uteplatsen liv med växter och grönska 

Grönska lyfter din uteplats till nästa nivå. Gillar du att odla kan du skapa plats för både blommande och ätbara växter. Investera i några vackra krukor och fyll dem med stora kryddväxter, som både sprider en härlig doft och kan användas i matlagningen. Satsa på klassiska sommarblommor som pelargon och lobelia och låt blomsterprakten breda ut sig på exempelvis balkongräcket. Eller flytta ut dina krukväxter och låt dem få leva uteliv under sommaren. 

Placera gärna krukor av olika storlek och material i grupp för att få en spännande mix och känslan av en köksträdgård i miniformat. Har du utrymme kan du satsa på pallkragar där du kan odla allt från sallad till potatis och jordgubbar. Var noga med att fodra din pallkrage med grovplast för att inte riskera att jord och vatten läcker ut på golvet eller ner till grannarna.  

 

Hemfixarnas händiga fixare hjälper dig gärna med montering av utemöbler, belysning eller dylikt. Tveka inte att kontakta oss vid behov! 

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Svalt i sommar med markiser

Med markiser över din uteplats är du skyddad mot både sol och regn. Utbudet är stort och rätt markis kan höja hela intrycket av din terrass. Men visste du att markiser också är ett effektivt sätt att hålla nere inomhustemperaturen? Genom att montera fönstermarkiser kan du få en sval och skön känsla inomhus även under […]

Läs inlägget »

Välj rätt grill i sommar

Äntligen är grillsäsongen här, men vilken grill ska man välja egentligen när grillsuget smyger sig på? De senaste åren har utbudet av grillar exploderat och att välja rätt kanske inte känns så lätt, därför har vi på Hemfixarna samlat tipsen som gör dig till kvarterets grillmästare. Det första du måste fundera på är om du […]

Läs inlägget »

Kanalsökning inför sommarens TV-sportsevenemang – så gör du!

Paralympics, Tour de France, Fotbolls-VM för damer… tillhör du också skaran som önskar att det blir en riktigt regnig sommar? Vi på Hemfixarna kan tyvärr inte manipulera vädret – men vi hjälper dig gärna med att ställa in din TV så att du inte missar ett ögonblick av årets höjdpunkter inom TV-sporten!    Kontrollera kanalinställningarna på […]

Läs inlägget »