/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Så bygger du ihop en våningssäng från IKEA

Så bygger du ihop en våningssäng från IKEA

En våningssäng är ofta en bra lösning för barn som delar rum. Men en våningssäng kan också skapa förvaringsmöjligheter, extra sovutrymme för övernattande kompisar och gäster eller användas som myshörna. 

Med en våningssäng hemma frigör du golvyta och gör plats för mer lek i barnrummet. En våningssäng från Ikea monterar du enkelt ihop själv om du är lite händig.  

En våningssäng gör det möjligt för flera personer att sova i samma rum, vilket är perfekt för mindre bostäder och familjer med flera barn. Men våningssängen kan också vara ett bra alternativ i gästrummet som en bekväm sovplats när vänner och släktingar stannar över natten. 

Vill du inte bygga din våningssäng själv kan du alltid kontakta oss på Hemfixarna, vi hjälper dig med alla typer av hantverkstjänster. 

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Maxa ytan med en våningssäng

Våningssängar finns i många olika modeller och stilar vilket ger dig möjlighet att hitta en säng som passar just dina behov. Behöver du inte någon extra sovplats utan istället är ute efter att maxa ytan i din bostad kan en loftsäng eller en våningssäng med förvaring undertill vara en bra lösning. Du eller ditt barn får en mysig sovplats med höjd medan ytan under kan användas för exempelvis: 

  • skrivbord. Skapa en arbetshörna eller en plats för att läsa läxor. 
  • gaming. Här finns gott om utrymme för din spelkonsol, skärm och alla tillbehör. 
  • garderob. Skapa en walk-in-closet i miniformat genom att kombinera klädstänger och krokar med hyllor och byråer. 
  • förvaring. Mät utrymmet och investera i förvaringslösningar som passar både ytan och dina behov. 

Hög mysfaktor i barnrummet 

En våningssäng med två bäddar kan också vara praktiskt även om det bara är ett barn som bor i rummet. Med hjälp av några stora sköna kuddar och ett vackert överkast blir den nedre sängen en bekväm soffa. Addera några filtar och ge barnen möjlighet att förvandla soffan till en mysig koja.  

Den extra sängen passar perfekt när kompisarna ska sova över, du slipper krångla med extramadrasser och rensa golvet från möbler och prylar. Behöver du ännu mer utrymme för pyjamaspartyn erbjuder vissa våningssängar från Ikea tre bäddar, utöver de båda sängarna i våning kan ytterligare en säng dras ut längst ner.  

Montera våningssäng 

Innan du investerar i en våningssäng är det viktigt att titta på vilka möjligheter som finns hemma hos dig. Är takhöjden lämplig för en våningssäng? För låg takhöjd kan göra att rörelsefriheten i den övre sängen blir begränsad. Det är också bra att tänka ett extra varv på säkerheten, speciellt för mindre barn. Anpassa ditt val av våningssäng efter dina behov och rummets förutsättningar. 

Våningssängarna från Ikea är utformade för enkel montering med tydliga instruktioner och standardiserade delar. Se till att du har alla verktyg du behöver innan du börjar. Det kan också vara bra att sortera och organisera alla delar innan du sätter igång. Ta dig också tid att läsa monteringsanvisningen noggrant för att skapa dig en översikt över processen. Behöver du hjälp kan du kontakta Ikeas kundtjänst via chatt eller telefon. Vår upplevelse är dock att många tycker att det är skönt att få praktisk hjälp av ett proffs, så tveka inte att kontakta oss på Hemfixarna så sköter vi hela monteringen åt dig. 

Steg för steg 

  • Bygg den nedre sängen. Montera ramen, fäst sängbotten och stödben. 
  • Bygg den övre sängen på samma sätt. 
  • Installera eventuella skyddsräcken. 
  • Montera stegen. 
  • Testa sängens stabilitet. Kontrollera att alla delar är ordentligt säkrade och att skruvarna är åtdragna. Tryck på sängen för att undersöka så att den inte vickar eller är ostadig, det är viktigt att sängen känns stabil och är säker att använda. 
  • Följ anvisningarna för att montera tillbehör som exempelvis förvaring. 

Är du osäker eller behöver hjälp kan du alltid kontakta oss på Hemfixarna, vi finns över hela landet och är tillgängliga även under kvällar och helger. 

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

IKEA STUVA – så gör du

STUVA är IKEAS omåttligt populära förvaringsserie för barnrum som går att kombinera i det oändliga – men vem har sagt att STUVA bara passar i barnens rum? Den här flexibla förvaringen kan ju passa utmärkt i vilket rum som helst och internet svämmar över av inspiration där STUVA använts i hallen eller på hemmakontoret. Bara […]

Läs inlägget »

Så kopplar du in din nya lampa säkert!

Glad i hågen kommer du hem med den ursnygga vintage-lampan du hittade på den lokala loppis-butiken. Den passar verkligen perfekt där i fönstret. Du skruvar i en glödlampa som verkar passa, trycker in stickproppen i vägguttaget… och pang! så blixtrar det till, för att sedan bli mörkt i hela huset. Medan du famlar dig fram […]

Läs inlägget »

Bli proffs på att montera IKEA möbler

En av orsakerna till IKEA’s framgångssaga är de platta, utrymmessnåla paketen som gör att möblerna kan få en prislapp som tilltalar många. Platta paket betyder dock ofta långa monteringsanvisningar och mer än en skruv. Våra Fixare är proffs på möbelmontering och delar med sig av sina bästa tips för att du ska slippa slita ditt […]

Läs inlägget »