/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Guide: Så ofta bör du rengöra din tvättmaskin

Guide: Så ofta bör du rengöra din tvättmaskin

Har dina nytvättade kläder en lite unken doft? Eller har du en tvättmaskin som luktar illa när du öppnar luckan? Då kan det vara dags för en rengöring.  

Unken lukt från tvättmaskinen kan ha flera orsaker. Det kan exempelvis handla om överdosering av tvättmedel och sköljmedel som skapar beläggningar i maskinen, att du oftast kör maskinen i låga temperaturer eller att du låter luckan vara stängd när du inte använder tvättmaskinen. 

För att din tvättmaskin ska hålla sig fräsch länge är det därför viktigt att du: 

 • tänker på doseringen av tvättmedel och inte använder mer än nödvändigt 
 • kör några maskiner då och då på högre temperaturer, som 60 och 90 grader 
 • alltid har luckan på glänt när tvättmaskinen inte används 
 • sköljer av riktigt smutsiga plagg, som barnens leriga overaller, innan du stoppar in dem i maskinen 

 

Så här rengör du din tvättmaskin

Men det är också viktigt att du regelbundet rengör din tvättmaskin ordentligt för att förhindra att bakterier, kalkavlagringar och mögel får fäste i exempelvis trumman eller tvättmedelsfacket. Enligt experterna bör en tvättmaskin rengöras ungefär 2-4 gånger om året. 

Börja med att rengöra tvättmedelsfacket. Går det att ta loss så kan det vara en bra idé att diska för hand i varmt vatten. Använd sedan en fuktig trasa för att rengöra maskinens gummilister. 

För att hålla trumman ren och fräsch finns det några olika metoder. Ett smart sätt är att använda dig av saker du förmodligen redan har hemma i skafferiet. Du kan exempelvis rengöra din tvättmaskin med ättika och bikarbonat. 

Rör ihop några matskedar bikarbonat med vatten så det bildar en pasta. Häll blandningen i tvättmedelsfacket. Därefter häller du cirka två-tre deciliter ättika direkt i tvättrumman. Kör maskinen tom på ett program med hög värme, gärna 90 grader. Torka av luckan och tvättmedelsfacket med en trasa efteråt.  

 

Andra sätt att rengöra tvättmaskinen

Ett annat husmorsknep för rengöring av tvättmaskiner är att använda citronsyra och askorbinsyra. Blanda ut små mängder av båda syrorna i lite vatten som du häller i tvättrumman. Sätt sedan igång maskinens längsta och varmaste program. 

Det går också bra att använda klorin för att rengöring av tvättmaskinen. Särskilt om du upplever att maskinen är smutsig. Dosera cirka 1,5 deciliter klorin och kör ett vanligt program på 40 grader. Eftersom klorin har en blekande effekt är det viktigt att du kör ett extra program med en tom maskin efter rengöringen för att säkerställa att alla klorinrester är borta innan du tvättar kläder. 

Du kan även använda maskindiskmedel till tvättmaskinen. Placera en tablett i tvättrumman och kör det varmaste och längsta programmet. 

Flera tillverkare har också speciellt framtagna produkter för tvättmaskinrengöring som du kan använda regelbundet för att hålla din maskin fräsch. Dosera enligt anvisning på förpackningen. 

 

Rengör filter tvättmaskin 

Att tömma, rengöra och underhålla filtret regelbundet kan förlänga livslängden på din tvättmaskin. Krånglar din maskin så kan felet ibland spåras till filtret. Här kan små föremål som exempelvis mynt, knappar eller hårspännen fastna och hindra tvättmaskinens pumphjul från att snurra. Ett igensatt filter kan göra att din tvättmaskin vibrerar, låter eller inte sköljer ur vattnet ur tvätten som den ska. 

När du rensar filtret är det viktigt att du låter vattnet i maskinen svalna först. Har du tvättat på höga temperaturer kan du bränna dig. 

Gör så här: 

 • Stäng av strömmen till maskinen och eventuellt inflöde från vattenkran 
 • Öppna serviceluckan, finns ofta längst ner i hörnet på maskinen 
 • Lägg en handduk eller trasa framför luckan för att förhindra att vatten läcker ut på golvet 
 • Ta fram en flat skål eller bricka, lossa avloppsslangen, ta bort locket och töm restvattnet i skålen/brickan 
 • När allt vatten är tömt sätter du tillbaka locket och slangen 
 • Vrid och lossa filtret. Ta bort smuts och skräp, kontrollera att det inte fastnat något som blockerar. 
 • Tvätta filtret i varmt vatten innan du sätter tillbaka det. 
 • Stäng luckan och slå på strömmen och vattnet. 

Så byter du belysning i badrum

Har belysningen i badrummet slocknat? Eller står den och blinkar som om det vore ett disco? Då är det på tiden att det blir åtgärdat. I den här artikeln delar vi därför med oss av våra mest hjälpsamma tips när det kommer till just belysning i badrum! Att tänka på vid byte av belysning i […]

Läs inlägget »

Allt du behöver veta om nya rutavdraget

Redan nu får du 50 % rutavdrag på tekniksupport i hemmet. Från 1 januari 2021 utökas rutavdraget med fyra nya tjänster och taket höjs från 50 000 kronor till 75 000 kronor per år. Hemfixarna reder ut allt du behöver veta! Nya tjänster Möblering av bostad och montering av möbler. Du kan nu få rutavdrag […]

Läs inlägget »

Så här rengör du dina teknikprylar

2020 var året då vi lärde oss vikten av att tvätta händerna och handspriten var hårdvaluta. Men visste du att din mobiltelefon och tangentbordet kan vara en riktig bakteriefälla? Forskare vid University of Arizona har undersökt mobiltelefoner och hittat upp till 17 miljoner bakterier vilket gör mobilen hela sju gånger smutsigare än toaletten. Vi listar […]

Läs inlägget »