/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Enkla steg för att installera dimmer

Enkla steg för att installera dimmer

Med en dimmer kan du enkelt skapa en mysig atmosfär hemma och anpassa belysningen efter dina behov. Att installera dimmer kan också minska din elförbrukning och därmed dina energikostnader. 

Genom att använda dimmer kan du justera ljusstyrkan i ett rum och på köpet få en mer flexibel bostad. Kanske vill du ha starkare belysning när du ska läsa eller arbeta och mer dämpat ljus när du dukat fram en mysig middag eller tittar på tv. 

Idag finns det flera olika sorters dimmers på marknaden. Det vanligaste har tidigare varit att byta ut sin ordinarie strömbrytare mot en dimmervariant, vilket kräver en behörig elektriker. Idag finns också smarta dimmerdosor som kan installeras antingen bakom en lampknapp eller direkt i din elcentral vilket gör att du kan styra belysning hemma med några enkla knapptryck i din mobil eller surfplatta. Även för att installera en sådan dimmerdosa krävs behörig elektriker.  

 

Smidiga lösningar för dimmer

Vill du ha en riktigt snabb och smart lösning ska du satsa på en trådlös dimmer som gör att du kan styra ljuset hemma. En trådlös dimmerknapp kan du installera var du vill i ditt hem utan att vare sig behöva dra kablar eller göra några ingrepp i väggarna. Med en trådlös dimmer kan du koppla ihop din belysning med ditt smarta hem-system. 

Vill du ha en enklare och mindre teknisk lösning kan du välja en dimmer för vägguttag, en smidig plugin-dimmer som kan användas med de flesta dimbara ljuskällor för att styra en lampa i taget. 

 

Vill du ha hjälp med att installera dimmerbelysning? Vi hjälper dig gärna. 

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Byta dimmer själv 

Väljer du en smart trådlös dimmer så kan du enkelt installera din dimmer själv. Du kan också vända dig till oss på Hemfixarna, vi har stor erfarenhet av smartahem-lösningar och våra behöriga installatörer är vana vid montering av både strömbrytare och dimmer.  

Det finns flera olika lösningar och varumärken när det gäller trådlösa dimmers. Ett exempel är Philips Hue Dimmer Switch som gör att du kan styra din belysning via en app i din telefon eller med din röst om du kopplar den till ditt smarta hem-system och röstassistenter som Google Assistant eller Amazon Alexa.  

För att installera en trådlös dimmer krävs egentligen bara några enkla steg:  

  • Välj var du vill placera din dimmer och montera den på väggen enligt anvisningarna 
  • Ladda ner appen till din telefon eller surfplatta 
  • Parkoppla dimmern med dina ljuskällor i appen 
  • Bestäm hur du vill ha din belysning genom att anpassa inställningarna i appen 

Även Ikea har en trådlös dimmer som gör att du kan dimma din belysning utan att du behöver göra någon fast installation. Dimmern kan användas för flera ljuskällor samtidigt.  

 

Välj rätt lampa 

Alla lampor går inte att dimma. När du har installerat en dimmer är det därför viktigt att du väljer glödlampor och/eller armaturer som är dimbara. Dimmer och lampa måste helt enkelt fungera tillsammans. När du köper en ljuskälla, som en glödlampa, ta för vana att kontrollera på förpackningen eller i produktbeskrivningen att den är dimbar. En icke-dimbar ljuskälla kommer antingen lysa fullt hela tiden eller slockna helt när du försöker dimma den. Ett annat vanligt tecken på att din lampa inte funkar med dimmer är att ljuset flimrar eller att det hörs ett surrande ljud från den. 

En dimbar lampa som dimmas ner använder mindre energi vilket gör att den håller längre. Du håller nere dina energikostnader och behöver inte byta ut dina lampor lika ofta. 

Tänk på att dimbara led-lampor vanligen kräver en led-dimmer. En dimmer med led är anpassad till låg energiförbrukning och har en större räckvidd än en vanlig dimmer, vilket gör att du har ännu större möjligheter att justera ljusstyrkan. 

 

Hemfixarna finns alltid här om detta är något du vill ha hjälp med! Kontakta oss idag!

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Så byter du belysning i badrum

Har belysningen i badrummet slocknat? Eller står den och blinkar som om det vore ett disco? Då är det på tiden att det blir åtgärdat. I den här artikeln delar vi därför med oss av våra mest hjälpsamma tips när det kommer till just belysning i badrum! Att tänka på vid byte av belysning i […]

Läs inlägget »

Så gör du för att lysa upp mörkret med hjälp av utomhusbelysning! 

Hösten här och med den även mörkret. Snön har ännu inte börjat falla och skänka sitt ljus och i väntan på den behöver vi fundera över hur vi kan tillföra lite ljus till de mörkare platserna utomhus. De flesta som har en trädgård eller balkong har säkert någon form av belysning på fasaden, men kanske […]

Läs inlägget »

Installera smart belysning – tänd där du är

Lampor som tänds när du kommer in i ett rum eller när solen går ner. Med smart belysning kan du anpassa ljuset i ditt hem efter var du befinner dig eller vilken tid på dygnet det är. Schemalägg och styr belysningen med några enkla knapptryck i mobilen eller installera ledlampor med rörelsesensor som tänder och […]

Läs inlägget »