/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Tapetsera på tapet

Tapetsera på tapet

Att tapetsera på befintlig tapet är ett praktiskt knep för att fräscha upp ett rum, utan att behöva avlägsna den gamla tapeten. Det sparar dig både tid och energi, förutsatt att den underliggande tapeten är fast och i gott skick. Viktiga steg inkluderar att säkerställa att den befintliga tapeten är slät och sitter bra på väggen samt att eventuella skarvar har tagits om hand om.

Hemfixarna finns vid behov av tapetsering! https://hemfixarna.se

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Guide: tapetsera över gammal tapet

Här följer en användbar guide för dig som vill tapetsera över gammal tapet.

  1. Förarbete

Utforska först vilken typ av tapet och väggmaterial du har. Vissa tapeter är lättare att ta bort än andra. Du kan starta med att dra bort lös tapet för hand. Om det är svårt kan en kniv användas med försiktighet. Var noga med att inte skada väggen bakom när du tar bort tapeten. Om du stöter på små luftbubblor under processen så är det effektivt att punktera dem med en kniv för att frigöra luften.

  1. Skapa en jämn yta

Om det inte är nödvändigt att avlägsna den gamla tapeten först bör du istället fokusera på att göra ytan slät. Avlägsna tapeten nära dörrar och fönster med hjälp av en liten tapetkniv. Se till att hitta en teknik som undviker skador på karmar och väggar.

  1. Spackla

Efter att du har avlägsnat överflödig tapet är nästa steg att använda spackel för att fylla i gamla hål och ojämnheter. Det är viktigt att spackla över områden där tapet har rivits bort. Applicera spacklet i tunna lager, då tjocka lager kan tynga ner tapeten och göra så att den släpper från väggen.

När spacklet har torkat är det bra att slipa lätt med fint sandpapper för att få en jämn och slät yta. Se till att inte slipa för hårt så att tapeten skadas. Om det är större ojämnheter kan flera omgångar av spackling och slipning behövas.

  1. Grundmåla

Grundmålning hjälper till att neutralisera den underliggande färgen eller mönstret på den gamla tapeten. Det är särskilt viktigt om den nya tapeten är ljusare eller helt annorlunda i tonen jämfört med den gamla.

Grundfärg förbereder ytan och säkerställer bättre vidhäftning av den nya tapeten. Det skapar en mer mottaglig yta att binda till, vilket minskar risken för sämre fäste över tid.

  1. Tapetsering

Mät och klipp tapetrullarna i längder som passar väggens höjd, lämna några centimeter extra för justering. Applicera tapetlim och börja placera ut tapeten. Börja från ett hörn av rummet och applicera tapeten från toppen av väggen och arbeta dig nedåt. Använd en tapetborste för att släta ut tapeten och undvika bubblor.

Använd gärna en tapetskärare för att ta bort överflödig tapet vid golv, tak och runt fönster och dörrar. Avsluta med att torka bort överflödigt lim med en fuktig svamp eller trasa när du applicerar varje sektion.

Vi har satt ihop en mer djupgående redogörelse för hur du tapetserar själv, om du vill få mer tips. Lycka till!

Hemfixarna finns vid behov av tapetsering!

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Boka in ett besök av en tapetserare

Det finns alltid möjlighet att boka in ett besök av en erfaren tapetserare av oss på Hemfixarna. Vi kan komma ut till dig på både vardagar och helger, dagtid såväl som kvällstid. Våra tjänster omfattas alltid av 100% nöjd-kund-garanti och vi är självklart försäkrade. Spara tid och energi och se fram emot ett riktigt professionellt slutresultat.