/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Enkel datahjälp på vanliga datorproblem

Enkel datahjälp på vanliga datorproblem

De allra flesta av oss kommer någon gång att vara i behov av datahjälp. Men innan du ringer någon av våra professionella fixare rekommenderar vi att du läser igenom denna artikel. Vi tipsar nämligen om enkla lösningar på vanliga datorproblem som du kan testa att fixa helt själv!

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Datorproblem du kan lösa själv!

Det många av oss gör när vi stöter på datorproblem är att vi testar den gamla trotjänaren – att starta om datorn. Men om problemet kvarstår kan det bli svårare. Vi vill därför dela med oss av några vanliga datorproblem som du kan testa att lösa på egen hand:

  • Konstiga ljud eller vibrationer
  • Datorn fryser under användning
  • Det kommer felmeddelanden

1.Konstiga ljud eller vibrationer

Har din dator nästan utvecklat ett eget språk? En dator som lever om eller vibrerar försöker faktiskt att kommunicera med dig. I det här fallet är det nästan alltid ett problem med hårdvaran.

Lösning: Kontrollera vilken av datorns komponenter som försöker kommunicera. Problemet kan eventuellt orsakas av överhettning, att någon del har fått en skada, en lös tråd eller en trasig fläkt. Det kan även vara en disk som håller på att krascha. Ofta kan du då behöva byta ut den trasiga komponenten mot en ny.

2.Datorn fryser under användning 

Detta är ett mycket vanligt dataproblem. Kanske sitter du med viktiga mail och så slutar du plötsligt få kontakt med datorn. Här brukar det faktiskt fungera att använda sig av den gamla trotjänaren – dataomstart. Men det finns mycket bättre lösningar som gör att problemet inte kommer hända igen.

Lösning: Börja med att kontrollera om inställningarna för datorns strömbesparingar är felinställda. Viloläget bör vara inställt på ”aldrig”. Om detta ändå inte skulle hjälpa kan problemet bero på ett gammalt och trött grafikkort som behöver bytas ut.

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

3.Det kommer felmeddelanden hela tiden

Ibland händer det att man får upp felmeddelanden på sin dator. Det känns kanske inte som något man ska vara glad över, men det är faktiskt en väldigt bra grej! Det innebär nämligen att du är nära en lösning.

Lösning: I regel brukar felmeddelandena berätta vad som är problemet. Men om de är svåra att tyda kan man skriva in meddelandet i sin webbläsare och då brukar man kunna hitta väldigt bra information och hjälp på problemet.

Ifall du upplever problem med datorn rekommenderar vi alltid att du säkerhetskopierar viktiga dokument till en extern hårddisk. En del problem är tydliga och kan vara relativt enkla att åtgärda. Men datorer är komplicerade och ibland kan det vara helt nödvändigt att be om datahjälp.

Ta hjälp av Hemfixarna

Behöver du datahjälp? Då kan du med fördel ta hjälp av oss på Hemfixarna. Vi erbjuder snabb, personlig och proffsig datahjälp, oavsett var du bor.

När du väljer att ta hjälp av oss kommer en av våra kunniga fixare hem till dig, undersöker problemet och tar därefter de åtgärder som krävs för att frigöra utrymme på din hårddisk. Våra fixare har omfattande kunskaper om allt som rör Mac- och PC-datorer, och kan allt från virusrensning till dataräddning. Hos oss är du i trygga händer!