/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Platsbyggda garderober – Tips och viktigt att tänka på!

Platsbyggda garderober – Tips och viktigt att tänka på!

Förvaring kan vi knappast få för mycket av. Och det finns en mängd olika möbler att välja på, allt från garderober till byråer. En av de kanske smartaste förvaringslösningarna är platsbyggda garderober, anpassade efter just ditt hem. 

Med en platsbyggd garderob kan du skräddarsy förvaringen efter dina behov. Kanske behöver du en garderob i hallen som sväljer allt från skor och ytterkläder till fritidsutrustning? Eller vill du skapa en prydlig klädförvaring i sovrummet? Förvara porslin och torrvaror i köket? Möjligheterna är oändliga. 

Så hur ska du tänka när du börjar planera för drömgarderoben? Här ger vi på Hemfixarna några tips på vägen.

 

Var kan jag placera en platsbyggd garderob? 

Med en platsbyggd garderob utnyttjar du ytan i din bostad maximalt med förvaring från golv till tak. Kanske har du en rejäl takhöjd som ger utrymme för några extra hyllor. Eller vill du anpassa din platsbyggda garderob efter ett snedtak. Du kan också bygga in din platsbyggda garderob runt sängen eller runt en dörröppning. Bara fantasin sätter gränser. Försök titta på ditt hem med nya ögon, vilka möjligheter finns hos just dig? Spåna fritt eller googla för inspiration. 

 

Maxa förvaringen en garderob 

Hur väljer man rätt inredning till sin platsbyggda garderob? För att garderoben ska bli så funktionell som möjligt måste du utgå från dina behov. Titta på vad du vill förvara och hur. För en platsbyggd garderob i en hall kan det se ut så här:

  1. Se över antalet saker som ska förvaras utifrån olika kategorier: ytterkläder, skor, väskor, accessoarer som vantar och mössor, fritidsutrustning, hjälmar, paraplyer och så vidare.
  2. Föredrar du att hänga eller vika dina kläder? Tänk på att kappor och rockar behöver mer höjd än kortare jackor.
  3. Lådor och trådbackar kan göra det lättare att hitta.
  4. Glöm inte att det finns många smarta skräddarsydda inredningslösningar som komplement, allt från tvättkorgar till strykjärnshållare.

Det finns också många färdiga lösningar som du kan använda. Exempelvis kan du få en exakt bild av din platsbyggda garderob hos Ikea. Med deras planeringsverktyg kan du testa olika förvaring och utseende som passar just dig.

 

Att välja material och utseende på garderob

Hur vet man vilka dörrar och vilka material man ska välja? När det gäller färg och materialval kan du titta på resten av ditt hem. Vilken stil har du? Vilken känsla vill du skapa? Kanske föredrar du klassiskt tidlösa spegeldörrar i trä eller så kanske du hellre vill ha modernt släta dörrar målade i samma kulör som väggarna, eller något helt annat.

Dörrar med spegelglas kan få rummet att upplevas som större och luftigare. Med skjutdörrar utnyttjar du golvytan mest effektivt eftersom de inte tar någon extra plats i rummet när de öppnas.

Fundera också på belysningen. Kanske kan du ha belysning inuti garderoben som gör det lätt att hitta oavsett tid på dygnet. Med en sensor kan du få belysning som tänds och släcks automatiskt när dörrar och lådor öppnas och stängs.

 

Att montera en platsbyggd garderob 

Det absolut viktigaste innan du börjar bygga din platsbyggda garderob är att mäta utrymmet.  

  • Använd gärna en laseravståndsmätare för att få ett korrekt mått som möjligt, eller kontrollmät flera gånger.  
  • Testa att tejpa upp utrymmet på golvet så får du en känsla för hur stor plats garderoben kommer att ta.
  • Mät på flera ställen, både på bredden och höjden. Inga hus är helt raka, ibland kan det skilja sig en del. 
  • När du bestämmer storleken på din platsbyggda garderob ska du utgå från det minsta måttet på höjden och det största måttet på bredden.

Börja med att montera inredningen eller stommarna först, innan du monterar eventuella tak- och golvskenor.

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Känns det krångligt med platsbyggd garderob? Eller har du kört fast och behöver hjälp med monteringen? Du kan du alltid kontakta oss på Hemfixarna. Våra fixare hjälper till med allt från möbelmontering till enklare hantverksuppdrag. Vi erbjuder snabb, personlig och proffsig service, oavsett var du bor.  

 

Montering av garderob – 11 tips som du vill ha extra koll på

När det kommer till att montera en garderob finns det ett par saker som man behöver ha koll på. Vi vill därför tipsa om vad du bör vara lite extra uppmärksam på – så att din garderobsmontering blir lekande lätt! Innehåll Så förbereder du dig Montera din garberob Ta hjälp av Hemfixarna Så förbereder du […]

Läs inlägget »

Så monterar du en IKEA garderob med skjutdörr

Behöver du hjälp att montera en IKEA garderob med skjutdörrar? Då har du kommit helt rätt. Vi har i tidigare artikel delat med oss av 11 tips som du vill ha extra koll på inför din garderobsmontering. I den här artikeln tänkte vi fortsätta på den påbörjade vägen och berätta hur du monterar en IKEA […]

Läs inlägget »

Montera Pax garderob – så gör du

Har du inhandlat den praktiska och snygga garderoben Pax från IKEA, men undrar hur du går tillväga för att sätta ihop den? Då har du hamnat helt rätt. I denna artikel berättar vi nämligen hur du gör för att montera en Pax garderob, samt hur vi på Hemfixarna kan bistå med hjälp.    Montera din […]

Läs inlägget »